Zagen van groef en in planken van CA 1.70 meter

Joostio

  • #1
Goedenavond,

Ben zelf nieuw op dit forum en hoop dat jullie mij kunnen helpen Ik wil zelf in een aantal planken een groef zagen, wil een tweetal spiegels maken Nu wil ik wel een zaagtafel kopen om dit te doen alleen kunnen veel zaagtafel niet tot 20 cm hoog door het spouwmes. Zijn hier geschikte tafels voor die niet de wereld kosten? Hoor het graag
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Wil je 200 mm diep verdekt zagen in een plank?
 

Joostio

  • #3
Nee, een groef van 2 a 3 cm diep in een plank van 20 cm breed. Groef moet ongeveer 8 mm breed zijn dus wou hem 2 a 3 x door een fatsoenlijke zaagtafel trekken
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Hoezo moet de tafel dan tot 20cm hoog kunnen zagen???
 

Joostio

  • #5
Goedenavond,

Dat hoeft ook niet alleen zit er vaak zo'n spouwmes klep op en op degene die ik nu heb past een 20 cm brede plank er niet op zijn zijkant onder door. Ik wil een groef op de kopse kant van CA. 8 mm. De plank zelf is ongeveer. 20 mm dik.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als de beschermkap aan het spouwmes vastzit, dan kan je geen groeven en sponningen zagen. Koop dan een "normaal" spouwmes erbij en gebruik dat ervoor. Voor bijna elk type tafelzaag zijn die te koop. Of slijp het spouwmes af waar de kap aan vast zit, en koop die er éen bij. Nooit zagen zonder spouwmes, al doen ze dat in Amerika wel op de YouTube.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Denk dat niet het spouwmes het probleem is maar juist de kap die er boven zit die voorkomt dat splinters alle kanten op schieten.
Deze kap zit te laag om er een 20 cm hoge plank onderdoor te schuiven.
Het spouwmes beweegt met de diepte instelling wel op en neer maar de afstand tussen spouwmes en kap blijft telkens hetzelfde.

Ik zou voor die keer gewoon de kap verwijderen, immers als het goed is heb je toch al een veiligheidsbril op.
Is het zagen klaar dan kun je de kap gewoon weer monteren. (mijn zaagtafel heeft zelfs geheel geen splinterkap)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Daar hebben ze bovenfrezen voor uitgevonden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
8mm breed en 2 a 3 cm diep daar wordt je wel druk mee met een bovenfrees maar krijg je uiteraard wel de mooiste groef mee.
Veel sneller en minder kans dat je frees een keer links of rechts schiet, door een verkeerde draad in het hout of een net iets harder stuk, is toch de cirkelzaag. Simpel langs de geleider duwen, paar keer verstellen en klaar en daar zaag je de diepte ook in 1 keer probleemloos mee.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Een groef om een spiegel in te schuiven hoeft maar max 1 cm diep te zijn.

Plaats eens een foto van je huidige zaagtafel. Met name het spouwmes dan. Valt het spouwmes lager te zetten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu