Stuk van 30cm uit nokbalk 60x80mm zagen. Iemand een tip?

Charliefox

  • #1
Zie foto's. Blokhut met 2 nokbalken 60x80. Voor mijn houtkachel moet er een RVS dubbelwandige pijp 130-180 doorheen. Kan net niet tussen de balken door.

Maar niet getreurd heb ik inmiddels 1m balk met schroeven en lijm aan de buitenkanten van beide nokbalken bevestigd. De bedoeling is nu dat er een stuk van ca 30cm uit de beide oorspronkelijke nokbalken moet. Dan kan de RVS pijp er wel door.

De 30cm stukken er tussenuit zagen voor de bevestiging van de 1m balken ging niet, want dan zakte de boel omlaag. Bovendien ook weinig zaagruimte.

Ben nu dus met een 8mm boor bezig geweest. Gewoon 'dom' gaatjes boren naast elkaar, exact 80 mm diep (is net door de balk heen). Vervolgens met een decoupeerzaag doorgezaagd.

Probleem is dat de decoupeerzaag een slag heeft van 60mm. Er zit dus nog 20mm materiaal per zaagsnede. Weliswaar met 8mm gaten, maar het zit nog behoorlijk vast.

Iemand een idee hoe die 2 stukjes nokbalk van 30cm er tussenuit te krijgen?



 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Gewoon een decoupeerzaag nemen met een langer blad.

suc6

Gerrit
 

Charliefox

  • #3
Maar zijn die er dan? In verschillende lengtes?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Ja hoor, ik heb ze bijv. ook van 152mm

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Vroeger hadden we daar zo'n ding voor op een steel, dat heette toen een hamer, daarmee sloegen we op een soort van schroevendraaier die heel scherp en breed was op het einde, hiermee sloegen we dan stukken hout weg.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Dat was toch wel heeeeel vroeger Jan.:mrgreen:
Vandaag de dag zijn er nog maar weinig die weten hoe een goede er uitziet, hoe je zo'n ding scherp moet krijgen en houden en vooral hoe er goed mee om te gaan.

Tegenwoordig moet overal een machine voor gebruikt worden en moet zeggen dat dat soms toch ook nog wel zo makkelijk en snel gaat.

Suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Haal je die stroom(?)kabels nog even weg voordat je verder gaat klussen daar :?:
 

Charliefox

  • #8
Ha, kijk eens aan, de oude stempel :) Daar ben ik ook wel van hoor. Heb begin jaren tachtig, de prille start van mijn vorig beroepsleven, nog handmatig spantjes gemaakt met de Eckold, boortjes met hand geslepen, schroefdraad gedraaid op de Voest enz.

Beitels heb ik er wel even bij gehad, maar ik vond dat er te veel druk op het dakbeschot kwam. Ik kies dus nu voor een langer decoupeerzaagblad en dan gaat het zeker lukken.

In m'n eentje kwam ik er niet op, maar nu dus wel, de kracht van dit forum. Dank in ieder geval.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als de nieuwe balk stevig genoeg vast is gemaakt, moet het geen probleem zijn met een beitel. Het omgekeerde is ook waar ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu