Zagen/snijden keramische tegels

Tmoons

 • #1
Hallo,

Ik ben bezig om een klein hokje in mijn huis om te toveren tot toilet, nu heb ik mooi 9,5 mm keramische tegels gevonden (en gekocht). Om dit hok van een net vloertje te voorzien.

Echter er moeten redelijke wat zaag-acties ondernomen worden om het hele zaakje passend te krijgen.

Nu heb ik een haakseslijper met daarin een steen doorslijpschijf. Echter dat lijkt totaal niet te willen lukken. Ik kom een (1) cm in het materiaal en dan breekt/scheurt er een groot stuk van de tegel finaal af.

Doe ik iets verkeerd? De tegel lijkt wel van zeer luchtig gips gemaakt, zo makkelijk als het breekt (zelfs met het gewicht van de slijper alleen (dus geen kracht mijner zijds, breken halve stenen in vreemde stukken uiteen.)

Nu heb ik wel van die "diamant" schijven gezien, (varierend van 10 tot 35 euro voor 115 mm doorsnee) maar ben bang dat ik daarmee het zelfde probleem oploop of heb ik het dan mis?

Het gaat vooral om een paar hoeken die ik uit mijn tegels moet zagen ivm grote afvoer pijpen en een (ja je bedenkt het niet) kruipruimte luik...

Iemand die me een beetje op weg kan helpen?

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Ik slijp tegeltjes altijd op maat met een haakse slijper en een diamant blad.

Methode voor keramiek:

Lijn aftekenen.
Dan met de schijf op de zichtzijde heel licht over de lijn gaan maximaal 0,5 mm. Dit is een breuk lijn.
Mocht nu de spanning ergens te groot worden dan is de kans heel groot dat hij langs deze lijn breekt en dus niet je tegel verwoest.
Dan op beide zijkanten hetzelfde doen.
Dan kan je met een zagende beweging de sleuf op de bovenzijde verdiepen.
Slijp de sleuf steeds dieper totdat je erdoor bent.

Als je aan 1 kant begint en ineens doorslijpt dan gaat de machine wrikken en breekt alles af.

Haakse stukken blijft moeilijk maar het principe is gelijk.
 

Gerrit

 • #3
Het probleem is vaak dat bij het slijpen in hardgebakken tegels er spanningen in het materiaal komen, waardoor deze gaan barsten.
Koop bij de bouwmarkt een tegelschijf (kost weinig) en ga daarmee je tegels te lijf.

Alleen: ..met verstand. Slijp dus een klein groefje waar je moet zijn, maar over de hele lengte, herhaal dit, maar steeds een klein beetje dieper.

Weersta de verleiding om dat laatste stukje even door te slijpen maar houd vast aan die kleine stukjes zodat de tegel kan koelen en je zult zien dat het lukt.

Sukses
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Voor de prijs van een fatsoenlijk los diamantzaagblad hebt u al een tegelzaagmachine, voor iemand die in het het begin van z'n tegelzetcarriere zit een ideaal hulpmiddel, een tegel afbreken met zagen kan bijna niet.

De machines zijn met een waterbak voor nat slijpen dus voor stof hoeft u niet bang te zijn.
 

H@ns

 • #5
Waarom zou je toch met een haakse slijper een tegel gaan zagen?!
Je gaat toch ook niet met een kettingzaag MDF op maat zagen!

Neem inderdaad een tegelzaag, huur er een of koop 'm
Of neem een tegelsnijder, werkt ook prima (voor rechte lijnen)
 

Tmoons

 • #6
Dank voor de reacties!
Ik had met mijn steendoorslijpschijf ook al gezien dat het maken van "groeven" als resultaat heeft dat de steen daarover breekt. Echter brak hij ook over het verlengde van een van die naaden (grote recht hoekige steen, moet een stukje van 15 bij 15 cm uit gehaald worden om een afvoer door te laten lopen).

Vanavond een diamant schijfje kopen en nog eens proberen. Ik koop dan ook gelijk een nieuwe doos met tegels, ik heb nu 5 dozen, opp. technisch zou ik dan 0.5 door "extra hebben" alleen nu de tegels zo moeizaamverwerkbaar lijken, lijkt het me verstandig iets meer speling te nemen...?

Iemand overigens de koopprijs voor zo'n clipper (tafeltegelzaagmachine met een waterbakje?) huur prijzen liggen rond de 20 euro per dag.
 

Espaan

 • #7
Om de keuzemogelijkheden nog wat te vergroten :wink: , er zijn ook tegelzaagjes voor in de decoupeerzaag. Daarmee kun je redelijk makkelijk ronde vormen in je tegels zagen. Je geeft aan dat je rond afvoerpijpen wilt zagen. Ik heb de gaten in de wandtegels rond de afvoeren van ons hangtoilet met zo'n zaagje gedaan. Gind prima.

Er zijn ook tegelzaagjes die je in een (grote of klein) ijzerzaag kunt doen. Daar is ook prima met de hand mee te zagen.

Voor de rechte zaagsnedes zie alle eerdere onderwerpen.
 

Tmoons

 • #8
Hoe ondersteunen jullie de stenen tijdens het zagen?
Ik heb een workmate is het dan beter om plat in te spannen of vertikaal?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Ik heb voor het slijpen de tegels rechtop (verticaal dus) ingespannen, maar daarbij beschermd met schuimfolie, bijv. van dat spul wat je onder laminaat kunt leggen (had ik nog over). Dit om de druk te verdelen.

Voordeel van die manier van inklemmen is dat je (enigszins) kunt steunen op de tafel om de slijper netjes recht langs de tegel te laten gaan, en je kunt hem aan twee kanten inslijpen.

Voor zagen met een tegel-figuurzaag is dat natuurlijk haast geen doen, dan moet de tegel vlak liggen, maak dan gebruik van een smalle sleuf tussen de twee kanten van de workmate.

Ik vond het werken met de decoupeerzaag zelf niet zo geslaagd, de tegel klapte snel op en neer, en was moeilijk vast te houden. In elk geval horizontaal, en eventueel vastklemmen.
 

Tmoons

 • #10
Vanavond weten we meer, ik ga straks een nieuwe schijfje kopen, en dan nog eens proberen!
Dat idee van die beschermfolie kan ik me ook goed in vinden, er vanuit gaande dat de workmate niet helemaal netjes recht is, kan je zomaar die tegel door 2en drukken...
 

Tmoons

 • #11
Zo alles (op het deksel na) ligt erin!
Ging goed, op het einde 1 domme fout gemaakt in de haast, maar zonder moeite nog even snel een nieuwe gezaagd en klaar!
Morgen het deksel doen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #12
En hoe heb je het nu vooral bewerkt?
Diamantslijpschijf, decoupeerzaag, handzaagbeugel...

Toch wel even benieuwd! :wink:
 

Tmoons

 • #13
Diamant slijpschijf, workmate met een handdoekje er tussen.
Persoonlijke beschermingsmiddelen:
Otoplastieken en brilletje.

Vanavond voegen en het luik bijelkaar puzzelen (om de voegen mooi te laten doorlopen moet ik even goed puzzelen...)

Moet overigens wel een nieuwe doos erbij kopen (tegels) want dat ga ik nu niet meer redden vrees ik....

Maar het is dus allemaal goed gegaan gisteren!
 

H@ns

 • #14
Tjonge jonge wat een gedoe voor dit klusje zeg!
Tegels zagen met een haakse slijper, ik blijf het belachelijk vinden. (En bloedlink trouwens) Maar goed fijn dat het gelukt is.
 

Tmoons

 • #15
Kun je misschien uitleggen waarom je het bloedlink vind?

Overigens is het allemaal zonder problemen verlopen toen ik eenmaal de juiste schijf had.
 

H@ns

 • #16
Mensen die nog nooit met zo'n apparaat hebben gewerkt kennen de gevaren ook niet.
Bij vastslaan en verkeerd vasthouden slaat zo'n ding zo in je gezicht (mensen zijn geneigd om hun hoofd dicht bij het apparaat te houden om het lijntje te zien door hun beslagen bril...)

Vandaar dat ik hamer op het gebruik van een zaag of tegelsnijder! Als iemand dit topic na verloop van tijd nog eens uit het archief op duikt worden de opties in elk geval gegeven.

Tenslotte blijft het gewoon raar om een haakse slijper te pakken voor een klus die niet voor dat gereedschap bedoeld is!
 

Tmoons

 • #17
Duidelijk, maar je gaat er dus vanuit dat iedereen nog nooit een haakseslijper heeft gezien?

In mijn geval is dat gelukkig niet zo, en ben zowel van huis uit als op het werk erg gefocused op veiligheid en hoe je veilig kan werken met electrische gereedschappen.

Maar voorlopig hoeft er in huize TMoons even niet meer gezaagd te worden, dat komt pas weer als alle tegels en andere ongein uit de badkamer gesloopt is ... (grote breekhamers en beitels :)
 

H@ns

 • #18
Tmoons schreef:
Duidelijk, maar je gaat er dus vanuit dat iedereen nog nooit een haakseslijper heeft gezien?
Ik ging hier vanuit:
Tmoons schreef:
Nu heb ik een haakseslijper met daarin een steen doorslijpschijf. Echter dat lijkt totaal niet te willen lukken. Ik kom een (1) cm in het materiaal en dan breekt/scheurt er een groot stuk van de tegel finaal af.

Doe ik iets verkeerd?
Een ervaren gebruiker zou zo'n vraag niet stellen (en meteen naar het juiste gereedschap grijpen)

Maar in hoofdzaak denk ik dus aan al diegenen die na jouw dit topic lezen en er mogelijk vanuit gaan dat de haakse slijper het juiste gereedschap voor deze klus is, c'est tout!
 

Tmoons

 • #19
Gped punt.
Maar volgens mij dwalen we af van het ondewerp.

Overigens kan iemand een miljoen uur met een haakse slijper hebben gewerkt in de staal industrie, maar nog nooit 1 tegel van dicht bij hebben gezien. M.a.w. die persoon zal ook niet goed weten wat hij precies nodig heeft om steen/keramiek te zagen. Het is dus allemaal een kwestie van leren en proberen.

En als je goed je hoofd erbij houdt, geen dingen forceert en je netjes aan voorgeschreven instructies houd moet je best goed je best doen wil je iets overkomen. Ja ik hoor de opmerking al komen... een ongeluk zit in een klein hoekje, en je hebt het niet in de hand, als je zo moet gaan lezen kan je net zo goed elke dag lekker onder de wol blijven liggen en maar helemaal niets meer proberen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #20
Deze discussie lijkt me niets meer met de oorspronkelijke vraag te maken hebben.

Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu