Tegels snijden vs zagen vs zaagkwaliteit

Oostpoort

  • #1
Wij zijn houtlooktegels van 120x23 cm aan het leggen en we ontkomen er niet aan om ze ook in de lengte te zagen of snijden.

Omdat we al een kleine diamant waterzaag hebben eerst daarmee geprobeerd. Dwars ging prima met een mooie scherpe zaagrond zonder schilfers maar in de lengte liep hij vast.

De zaag was al veel gebruikt en waarschijnlijk behoorlijk versleten dus even snel een vervangende goedkope diamantzaag van 15 Euro gehaald bij de particuliere bouwmarkt om de hoek omdat het lokale verhuurbedrijf geen 125cm tegelsnijder meer had liggen.

Met deze nieuwe zaag loopt hij niet vast maar de schilfers vliegen je om de oren. Is het aannemelijk dat dat door een matige kwaliteit van het zaagblad komt? De happen uit de toplaag strekken zich nu al gauw 3-4mm uit naast de zaagrand.

Mag ik met een duurdere zaag van een fatsoenlijk merk verwachten dat de zaagsnede strakker wordt met minder schilfers? Of gaat dat niet zoveel uitmaken en kan ik toch echt maar beter wachten tot er weer een lange tegelsnijder beschikbaar is om te huren?

Er komt op zich wel een plint over de zaagrand maar op deze manier is de marge wel wat klein aangezien we ook speling tot de muur moeten overhouden en ik geen geschilfdere stukken onder de plint wil zien uitkomen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Rara, hoe het prijsverschil ontstaan?
Voor een goede diamantschijf bent u het 8-voudig kwijt.
Kijk ook naar het soort schijf, daar weet ik te weinig van, misschien iemand anders.
 

Oostpoort

  • #3
Ongetwijfeld. Als het blad na deze klus (zullen zo'n 30-40 meter moeten zagen) totaal versleten is maakt dat voor ons overigens niks uit.

Zit nu te kijken naar het merk zaagblad dat er oorspronkelijk op zat (rijmt op bos) maar hun diamantbladen voor natzagen van tegels lijken niet echt duurder te zijn. Ga ik me ergens afvragen of het mogelijk is dat het oude blad misschien zo glad zaagt juist omdat het versleten is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Versleten speelt wel mee maar ook met een nieuw zaagblad moet u toch vrij glad kunnen zagen.
Voor u gaat zagen in tegels eerst even met de zijkanten van de schijf over een betonsteen gaan om hem een beetje glad te maken.
 

Tegel

  • #5
Wat voor soort zaagmachine hebt u ?
Ik vermoed zo een klein tafel modelletje.

Als je al tegels zaagt, zorg dan dat het zaagblad eerst door de bovenkant van de tegel gaat.
Dus zeg maar dat de geglazuurde kant het zaagblad eerst raakt.

En de zaagmachine moet ook voldoende toeren kunnen maken.

Ik zaag dit soort tegels trouwens altijd met een slijptol met goede diamant schijf er op.
 

Oostpoort

  • #6
Is inderdaad een klein tafelzaagje (600 W, 2800/min vrijloop, diamantschijf 180mm doorsnede). We zagen zoals aangegeven van bovenaf eerst door de glazuurlaag.

Het oude versleten zaagblad ging overigens ook nog steeds met gemak door de tegel, alleen in de lengterichting liep hij vast. De nieuwe zaag is aan de buitenrand nog wat dikker dan de oude en maakt dus meer ruimte.

De zaaggeleider is natuurlijk ook erg kort bij dit apparaat wat het lastig maakt om hem heel nauwkeurig parallel met het zaagblad te krijgen, dat zal ook wel niet helpen.
 

Oostpoort

  • #7
Ik keek net nog eens naar het oude zaagblad en ik zag ineens dat er een symbool van een druppelende kraan met een X erdoorheen op staat ofwel het oude zaagblad was blijkbaar helemaal niet bedoeld om nat mee te zagen, ook al is dat er voorheen wel veel (en uitsluitend) mee gedaan.

Kan dit eventueel een verklaring zijn waarom het oude zaagblad zo strak zaagt, zijn zaagbladen voor droog zagen misschien gladder dan die voor nat zagen?

Er is verder nog een letter F in het zaagblad uitgefreesd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Zorg in ieder geval dat de zaagranden aan de zijkant en uit het zicht geplaatst worden. Meteen een goed argument om de wandtegels over de vloertegels te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu