Zagen in de bouwmarkt

Qbsworks

  • #1
Hallo allemaal,

Ik doe af en toe een klusje hier en daar en vroeg me af wat jullie me zouden adviseren over houten platen zagen: nu laat ik het altijd bij de bouwmarkt zelf doen, maar misschien is het toch handiger om daar zelf een cirkelzaag voor aan te schaffen?
Graag advies van mensen met ervaring op dit onderwerp!

Bedankt,
Jaap
 

Bracke

  • #2
Is in sommige gevallen goed te doen maar wat denk je als je een plaat van 244/122 moet zagen en er is niet genoeg ruimte of het is rotweer (dat gebeurt vaak) dan zit je met een probleem denk ik en zagen van grote platen kost meestal niets. :P

caspar
 

H@ns

  • #3
Laten zagen en toch een cirkelzaag aanschaffen voor het ter plekke oplossen van kleine problemen of aanpassingen.
 

Bracke

  • #4
Denk dat dat het beste is en als je niet veel eisen aan je zaag stelt heb je voor 30/40 euro een zaag die als je normaal doet best goed zaagt.
 

RobdR

  • #5
Hoe vaak komt het voor? En wat voor maten verzaag je? Wat zijn de eindmaten?

Ik heb een eigen zaag maar ben dan ook regelmatig aan het klussen en stel hoge eisen aan de maatnauwkeurigheid.

Doe je vaak en veel klein werk dan is een eigen zaag handig. Kosten varieren van een paar tientjes tot vele honderden € voor zeer handige en nauwkeurige machines.

Is het sporadisch dan is het erg handig als de bouwmarkt het op maat zaagt. Controleer wel altijd de maten voor je het afrekent! Ik ben een keer met delen thuis gekomen die niet op maat waren (instellingsfoutje). Ook een idee is om het 1 a 2 mm groter te laten zagen en het zelf met (el)schaaf nauwkeurig op maat te maken thuis.

Succes Rob
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik klus vrij veel, en heb nog geen dag spijt van de aanschaf van een (goede) cirkelzaag met geleide profielen.
 

Rver

  • #7
Ik heb ook een zeer degelijke handcirkelzaag en enkele geleiders, die onderling gekoppeld kunnen worden en waar ik dus moeiteloos panelen tot 244cm op maat zaag. En wat betreft nauwkeurigheid en afwerking van de zaagsnede levert dat beter werk dan een doorsnee bouwmarkt !
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Rver,
Dan hebben we waarschijnlijk dezelfde, voordeel van zo'n set is dat je ook moeiteloos schuine lijnen kan zagen en de zaag als invalzaag kan gebruiken.
 

Espaan

  • #9
Ik gebruik daarvoor eigenlijk altijd een lat vastgeschroefd op het hout. Ook moeiteloos lange stukken en doe al jaren met een wat goedkopere zaag. Maar goed spul is toch wel erg fijn.
 

Rver

  • #10
Dat klinkt inderdaad hetzelfde.

Je ziet dat als het om subliem gereedschap gaat, anders dan de doorsnee bouwmarkt-merken, je geen merknaam moet vermelden.

Ik heb lang gewerkt met een veel eenvoudiger toestel, waarvoor ik zelf een geleider had gemaakt, dat werkte behoorlijk maar de nauwkeurigheid laat te wensen over.

Als ik nu 10 identieken kastdeurtjes of schuiffrontjes moet maken uit een MDF paneel, dan kan je ze nadien op elkaar leggen en zijn ze echt indentiek. Ik heb al "betaalbare" combinatietoestellen gezien die daar echt niet in slagen.

Ok, kost iets meer, maar je krijgt er heel wat voor in de plaats ....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu