Frezen en zagen

MelvinP

  • #1
De titel van het topic is nogal algemeen, dus ik zal snel vertellen wat ik wil gaan doen.

In een kast wil ik een soort binnenkast maken voor een wastafel. Ik ben al aan de slag gegaan met het timmeren van een soort kist van multiplex, die we dan willen verven of beplakken, maar ik ben niet tevreden met de uitstraling.

Nu heb ik een ander idee. Van dikker hout wil ik 'simpelweg' twee zijkanten maken en daarin wil ik uitsparingen frezen waar het marmeren blad in klemt. Bovenin wil ik hetzelfde toepassen met een houten deel. Ik denk dat het geheel dan automatisch stevig wordt, omdat het in een bekisting zit.

Ik gebruik het woord vrezen, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Ik zal daarvoor ook het gereedschap moeten kopen. Bijvoorbeeld de Bosch POF1200AE, een bovenvrees, kwam ik tegen als optie. Nu een heel algemene vraag daarover; hoe frees ik een rechte lijn? Gebruik ik daarvoor de meegeleverde parallelgeleider?

Daarnaast moet ik natuurlijk e.e.a. op maat zagen. Ik heb een decoupeerzaag en eventueel een cirkelzaag tot mijn beschikking. Ook hiervoor zou ik best nog wat willen kopen, maar ik weet niet goed wat en het moet ook niet al te gek worden. Kan de frees me daarbij ook nog helpen?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Zowel voor de frees als de cirkelzaag kun je recht frezen/zagen door een rechte lat als geleiding om het werkstuk te klemmen. Hier trek je het gereedschap dan langs.

Makkelijker is overigens om planken de nemen met de helft van de breedte waar je naar zoekt. De buitenste laat je in zijn geheel doorlopen. Dan een plank hier tegenaan lijmen tot de hoogte van je horizontale plank. Boven de plank lijm je ook weer een stuk. Dit wordt ook erg stabiel en scheelt een hoop freeswerk.

Voorkant kun je afwerken met lakplamuur en daarna netjes glad schuren.

Succes!
 

MelvinP

  • #3
Klinkt als een slim idee, bedankt! Toch denk ik dat het voor wat ik wil bereiken niet ideaal is, want ik wil graag werken met een wilde rand aan de voorkant. We hebben sinds kort een bureau met een eikenhouten werkblad. Zo'n zelfde blad wil ik nu verzagen, met behoud van de 'schorskant'.

Denk je dat de machine die ik noem geschikt is voor dit klusje? De POF1400ACE is fors duurder en heeft zo te zien een hoger wattage en verlichting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu