Hoe kan ik het beste een balk verzagen tot wijnrek?

Antoni

  • #1
Ik wil graag van een oude eiken balk een wijnrek gaan maken zoals op het bijgevoegde plaatje staat afgebeeld.De diameter van de gaten zou ongeveer 90 mm moeten zijn, waarvan circa tweederde in de balk ligt (64 mm). Dit betekent dat het middelpunt van de cirkel ook altijd in de balk zal liggen.

Als ik machinaal wil zagen heb ik twee mogelijkheden:
  1. eerst de balk op maat zagen (ongeveer 100 x 100 mm), en dan de gaten zagen (bijvoorbeeld met een gatenzaag van 90 mm)
  2. eerst volledige gaten zagen van 90 mm doorsnede in een grotere balk van bijvoorbeeld 160 x 160 mm en dan de balk versmallen tot 100 x 100 mm (aan alle zijden 30 mm verwijderen) waarbij de openingen ontstaan
Is mijn idee machinaal uitvoerbaar en welke methode geeft de minste kans op beschadiging?
 

Poster

  • #2
Hallo

U kunt met een gatenzaag gelijk de gaten in de "op maat balk" zagen, het center zit genoeg van de zijkant, en de boor zal niet verlopen.

Grt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Boor eerst vanaf beide zijden met een dunne boor (of met een kolomboor) en zorgt dat de boor recht door het hout gaat. Scheelt veel schuurwerk...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit soort gaten zaag je beter niet met de hand, maar in een kolomboormachine. Dan is een centreerboor niet nodig, en kan het gat best deels naast het hout liggen. Wordt het zaagsel ook beter afgevoerd. De balk dus eerst op maat maken.

Gebruik een goede gatenboor, anders duurt het héél erg lang.

Mooi project, succes! Ben benieuwd naar het eindresultaat.
 

Poster

  • #5
Dat stelde ik al:

Maar een gatenzaag heeft vanzelf en centerboor, maar bedoeld werd het center van het te zagen gat.

Als u een kolomboor gebruikt, dan met een "sleutelkop", meerdere malen meegemaakt dat met een snelspankop door de trilling, deze als maar vaster gaat zitten, niet meer los te draaien is.

Grt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu