Zadeldak maken

Black Knight

  • #1
Beste medeklussers,

Bij familie ben ik aan het helpen om een zadeldak (met pannen) op een pas bijgebouwde garage (6x6 meter) te leggen. De balken + ondersteuning steken netjes op hun plaats, en we zijn nu met de kepers bezig. Hierna komt er nog een onderdak van platen op en daarna de daklatten.
Tot hiertoe geen problemen, maar nu vraag ik me iets af. Bovenaan zit de nokbalk, en de kepers zijn voorlopig een stuk te lang en steken dus uit, dus deze worden achteraf afgezaagd. Hoe zit dat nu met de nokpannen? Mogen de kepers op het punt waar ze kruisen met de kepers van de andere kant afgezaagd worden zodat het geheel op een punt uitkomt? Of moeten ze langer blijven en moet er nog iets (een balkje ofzo) bovenop? Of is dit afhankelijk van het soort dakpan?

De firma waar al het materiaal besteld was, heeft minuiserite platen gelever voor het onderdak. Dit wordt dus met de daklatten op de kepers vastgenageld. hoe zit dit met overlap? Hoeveel centimeter moeten deze platen overlappen?
 

Black Knight

  • #2
We zijn er inmiddels al uit met de hulp van de pannenleverancier. Deze heeft ons de afmetingen van de pannen (in afwachting tot het leveren volgende week) en wat raad gegeven. Dus we plaatsen een balkje bovenop om zo de nokpannen vast te schroeven. Kepers zijn inmiddels geplaatst en afgezaagd en de platen liggen al deels erop (blijkbaar geen overlap nodig). :D

Nu nog een ander vraagje, waarmee kan men menuiserite platen het best zagen? Gewone houtzaag was te grof, dus zijn we met de decoupeerzaag bezig. Hoe doen de professionele dakwerkers dit eigenlijk?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Hier wat meer info over het produkt en over de nokmontage.

Voor zover ik weet kunnen de platen met een handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag gezaagd worden, voor een handzaag is het belangrijk niet te haaks op de platen te zagen maar zoveel mogelijk meelopend.
 

Black Knight

  • #4
Bedankt voor de info, net op tijd, alleen de bovenste rij platen ligt al naast elkaar zonder overlap (dit kan ook volgens de doucmentatie van Jan). Dan gaan we verder met de lagere platen onder de bovenste in te steken.

Zagen doen we dan gewoon verder met de decoupeerzaag. Hebben wel een cirkelzaag, maar met vrij grove vertanding.
 

Black Knight

  • #5
Bedankt allemaal voor de hulp. Het dak is af, de pannen liggen erop en we hebben de onderplaten netjes laten overlappen zoals in voorgaande documentatie stond. De nok (nok-keper tussen de menuiserite platen) hebben we nog extra afgedicht met dakfolie voor de zekerheid. Alles blijft super droog binnen ondanks het slechte weer van afgelopen week :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu