EPDM op zadeldak onder dakpannen

Dwezelin

  • #1
Tja, heb me rot gezocht op het forum maar kan nergens wat vinden. Ik lees vaak mee met jullie maar heb nu toch maar een account aangemaakt.

Wij hebben een huis uit 1900 nog iets (niet helemaal bekend) met een pannen dak. Het betreft een sporenkap met daar bovenop (vermoedelijk) asbesthoudende platen, panlatten en dakpannen. Inmiddels hebben we 4 jaar geleden aan de binnenzijde geïsoleerd. Dat houdt in met isolatieplaten op de sporen (binnenzijde) en daarop een dampwerende folie met daarover heen plafondafwerking. Het betreft hier onze verdieping welke in gebruik is als woonverdieping (slaapkamers e.d.) De keus hiervoor is genomen omdat het verwijderen van het hele dak (asbesthoudende platen) teveel in de papieren liep en wij helaas in de situatie kwamen dat dit niet bekostigd kon worden.

De asbesthoudende platen bevatten gaten, breuken e.d. waardoor het niet altijd droog bleef binnen. Het water komt onder de pannen (of stuifsneeuw) en de lekkage is compleet. Een gedeelte van het dak (boven de badkamer) hebben we niet van binnenuit geïsoleerd omdat dit afgewerkt was met een keurig gipsplafond, spuitwerk enz. Dat was volgens de vorige eigenaren wel redelijk geïsoleerd. Nu blijkt dat dit niet echt het geval is. Wij willen dit nu van buitenaf aanpakken om niet de hele badkamer te hoeven slopen.

Wij dachten eraan om de pannen van het gedeelte boven de badkamer te verwijderen, mogelijk de asbestplaten zelf te verwijderen (minder m² dan je jaarlijks mag afvoeren particulier) en dan plaatwerk aan te brengen met daarover EPDM (tegen vochtdoorslag enz.) met daar bovenop panlatten en weer dezelfde pannen. Goed isolerend, vliegvuur-werend, waterdicht en de aankomende 50 jaar geen ellende.

Maar: klopt dit denkwerk, en zou EPDM niet rechtstreeks op de asbesthoudende platen geplakt kunnen worden?

Ik ben een meedenkende klus-vrouw dus excuus voor het soms onhandig uitdrukken van de werkzaamheden. Tips en advies zijn welkom!

(beetje lang verhaal maar anders moet ik over en weer blijven typen omdat u toch wel vragen stelt die hier nu wellicht al in verwerkt zijn (waarom deze keus, waarom niet meteen helemaal gedaan enz).
 

StefanD

  • #2
Onder dakpannen moet je een dampopen folie gebruiken, zodat eventueel vocht in de constructie weg kan ventileren. EPDM is waterdicht en is dus sterk af te raden.
 

Dwezelin

  • #3
Maar nu zitten er astbestplaten onder, toch ook geen folie?
van binnenuit gezien krijg je dus: plafondafwerking, dampwerende folie tegen isolatieplaten (die bevestigd zitten tégen de sporenbalken, niet ertussen) luchtspouw, asbestplaten met panlatten en daarboven pannen.
 

StefanD

  • #4
Belangrijk is dat je nu ook geen dampdichte laag onder de pannen hebt. Als je er EPDM gaat neerleggen, dan heb je ineens wel een dampdichte laag.
Het is ook niet zo dat je per sé een folie moet gebruiken, maar áls je een folie gebruikt, dán moet het dampopen zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
EPDM moet je niet nemen zoals StefanD zegt te dampdicht. Volgens mij bestaat er een dampopenfolie welke je op de panlatten kan aanbrengen. Pannen eraf folie erop pannen terug. Een pannendekker die dit leest.
 

Dwezelin

  • #6
Ah oké, klinkt logisch inderdaad. Dan gaan we er dus vanuit dat we het asbest plaatmateriaal laten zitten en dan met de damopen folie hierop een waterdichte,tochdichte laag aanbrengen waar bovenop de pannen komen.

Zou dit afdoende zijn tegen wind/tocht, regen enz.?

Ik bedenk me nu ineens dat het gedeelte wat nog niet geïsoleerd is van binnen inderdaad helemaal niet bestaat uit isolatieplaten en dampwerende folie maar dat dit nog bestaat uit: plafond afwerking badkamer (gips), losse stukken isolatiewol tussen de sporen, luchtspouw, asbestplaten met daarop pannen.

Het waait op de badkamer, is er ijskoud en we verliezen alle warmte van de bovenverdieping daar (gezien de gesmolten sneeuw aan die kant van het dak). Zou alleen zo'n folie-tje dan voldoende zijn? Of ontkomen we er niet aan om de asbestplaten te verwijderen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Helaas die folie doet helemaal niets. Wel iets tegen de wind of je daar veel voordel van hebt.
 

Dwezelin

  • #8
Ik begrijp dat ik een lastige vraag heb gesteld...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Hoezo.
 

Dwezelin

  • #10
Ik denk dat het een lastige vraag is. Het is nl. een lastig probleem. We weten niet goed wat te doen. Misschien dat er (andere) oplossingen zijn voor het gestelde probleem. Dat horen we graag.

Dit was ook maar een idee ontstaan door een tip dat EPDM ook gebruikt kan worden voor zadeldaken. Misschien had ik moeten plaatsen: 'oplossing gezocht voor" ...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Om een pannendak van boven af te isoleren met een asbest onderdak is gewoon niet te doen van achter een computer.
Nog wat verder surfen er staat gigantisch veel op het internet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Als die isolatie die er nu tussen zit niet functioneert of voldoende is, zou je misschien beter geïsoleerde dakplaten kunnen plaatsen.

Het zelf verwijderen van asbest geldt geen maximum per jaar voor, maar een maximum m2 per perceel. Denk ook aan de sloopmelding/vergunning.

Liggen alle pannen wel goed? Er hoort geen lekkage op te treden, zelfs niet door een beetje stuifsneeuw.
 

Dwezelin

  • #13
Is ook zo. Het is lastig uitleggen zo aan de pc. Ik zal eens kijken of ik het kan tekenen zoals het dak nu gedeeltelijk geïsoleerd is. Die pir-platen (herinner ik me ineens) hebben we strak tegen elkaar gemaakt en afgetaped, niet met pur. Omdat de balken ongelijk zijn, zal er hier en daar misschien een kiertje zitten waar het water wat door de asbestplaat heen komt, zo de luchtspouw in loopt en via de pir-plaat tussen de gording naar binnen sijpelt. Er moet aan de binnenzijde rondom de plafondafwerking nog gekit worden en een afwerklat geplaatst worden. Dat houdt het wel tegen waarschijnlijk. Of.... de nokbalk wordt nat doordat de vorsten niet helemaal meer aansluiten. Vanaf de nokbalk zou dan water tussen een kiertje van de pir-plaat kunnen lopen.

Dat de badkamer zo koud en winderig is, komt omdat daar dus alleen pannen, asbest, luchtspouw en gipsplaat zit. Hier en daar is een los stukje steenwol tussen de sporen geduwd vroeger maar heeft totaal geen functie. Is gewoon naar onderen geschoven, niet op maat en ligt nu op een hoop onder aan de dakrand. Prutswerk van de vorige bewoners. En daar mag je dan weer wat mee, pfff....

Het zal van binnenuit moeten gebeuren. Als we nl. boven de badkamer geïsoleerde platen van buitenaf gaan leggen, komt het dak (de constructie) omhoog waardoor we hoogteverschil krijgen met de rest van het huis. Dat gaat niet. Onze pannen aan de dakrand zijn aangesmeerd en rusten op de buitenmuren zeg maar. Hier is geen ruimte voor dikker materiaal.
 

KlusRob

  • #14
Als je iets met je dak gaat doen, ben dan wel voorzichtig met het asbest.
Qua gezondheidsrisico's, maar wat ik in dit geval vooral bedoel is je eigen veiligheid wat betreft ongelukken.
Denk eraan dat het asbest zeker niet sterk genoeg is om op te staan of te leunen.

Ik heb afgelopen jaar ook asbest van het dak van mijn huis af laten halen en daarvoor zelf de pannen verwijderd. Als je maar iets verkeerd op het asbest leunde scheurde het al en braken er stukken vanaf. En de panlatten waren ook al niet zo stevig, daar zijn er meerdere van gebroken toen we erop stonden. (Tip: ga staan op de plaatsen waar ze op de sporen zitten vastgespijkerd en niet in het midden van een lat, ook al lijkt dit laatste makkelijker. Je gaat er zo doorheen, en dan dus ook door het asbest).

Je moet in jouw geval nog extra opletten met door het asbest heenzakken (niet alleen gezondheidsrisico's door inademen van stofdeeltjes of breken van ledermaten). Als je er doorheen gaat, kom je namelijk ook op je aftimmering terecht, met kans op beschadigingen daarvan. Het zou zonde zijn als je je isolatieplaten binnen of je aftimmering van je badkamer opnieuw moet aanbrengen omdat je door je dak bent heengezakt. :shock:

Gr. Rob
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu