Zachtboard plafonds vervangen door systeemplafonds

Hubregt

  • #1
Over een aantal maanden verhuis ik naar een dijkhuis uit ± 1950. Ik wil me daar grondig op voorbereiden, zodat ik nu al op zoek ben naar gedetailleerde informatie over een aantal onderwerpen.

In dat huis bevinden zich nog een aantal zachtboard plafonds, die ik vanwege de brandveiligheid wil/moet vervangen.
Omdat ik qua verlichting en (computer)bekabeling flexibel wil blijven, dacht ik aan montage (liefst zelf) van een systeemplafond. De paar bijdragen in deze rubriek die over systeemplafonds gaan, maken me echter een beetje huiverig.

Concreet:
  1. Als ik zelf een systeemplafond wil aanbrengen, wat moet ik daarvoor in huis hebben (aan spullen en vaardigheden)?
  2. Is er verschil tussen de diverse systemen wat betreft dhz-vriendelijkheid?
  3. Is er een alternatief dat dezelfde flexibiliteit oplevert?
Bij voorbaat dank!
 

EdP

  • #2
Je moet het natuurlijk helemaal zelf weten, maar persoonlijk vind ik een systeemplafond in een woonhuis nogal ... lelijk. Het zou nog te overwegen zijn om gewoon een paar extra loze buizen aan te leggen op strategische plaatsen, dan kun je later makkelijk draden bij trekken.

Verder zou ik het antwoord op je vragen niet weten.
 

Hubregt

  • #3
Dank, EdP. Ik kan me je afkeer van systeemplafonds in woonhuizen wel voorstellen, al vind ik ze - denk ik - niet allemaal zo lelijk als jij. Twee van de ruimtes waar ik op doel mogen bovendien best een wat 'kantoorachtige' sfeer hebben.

Het belangrijkste voordeel blijft voor mij de flexibiliteit. Als ik die loze extra buizen eenmaal achter al dan niet gestucte gipsplaten heb zitten, zie ik me niet met een mal smoesje een paar extra lichtpunten maken, of ze netjes verplaatsen of verwijderen.

Ik wil het systeemplafond dus nog niet meteen laten vallen. :lol:
 

EdP

  • #4
Bij mijn vorige baas (met een gigantisch kantoorpand) hadden ze een systeemplafond dat nog wel enigszins om aan te zien was.

Het bestaat uit een metalen frame waarop vrij grote piepschuim-achtige platen (heel licht spul) geplaastst worden. Deze platen hebben een uiterlijk dat lijkt op een spack plafond. Alleen die metalen strips blijf je zien natuurlijk en die verraden de ware aard.

Maar goed, van mij mag het. Ik denk dat je bijv. van Ace nog wel een inhoudelijk antwoord zou kunnen krijgen, dus even geduld maar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Misschien eens kijken bij een leverancier/fabrikant van systeemplafonds?
Er zijn ook nog zoekmachines :?
 

Robke

  • #6
Hoi,

In mijn vorige huis had ik boven de keuken de badkamer gemaakt. Alle leidingen liepen daar in de plafond van de keuken. Om bij eventuele lekkage's niet te veel sloopwerk te hoeven doen heb ik ook een systeemplafond gemaakt.

Op de muren heb ik kepers geschroefd in de dwarsrichting. Balkjes laten zagen/frezen als een soor T. Deze tussen de muren op gipsplaatmaat op de kepers geschroefd (wel omgekeerd). Gipsplaat geverfd en deze ertussen gelegd. Bij een lekkage, leiding bijleggen etc. hoefde ik maar 1 gipsplaat eruit te tillen en vervangen of terug te leggen.

Groetjes,
Rob
 

Mark B

  • #7
Een bekende fabrikant van raamdecoraties heeft ook een systeem plafond in het leverings programma dat naar mijn mening best mooi is. Niet super goedkoop. Is voor een beetje handige doe het zelver goed zelf aan te leggen.
 

Hubregt

  • #8
Tja, Jan, die zoekmachines had ik al wel ontdekt. Prijs- en productinformatie zijn redelijk gemakkelijk te vinden, maar over montage door een dhz'er die nog nooit iets met plafonds uitstaande gehad heeft, komt er niet zoveel boven water.

Robke heeft als ik het goed begrijp eigenlijk zelf een systeemplafondsysteem ontwikkeld. Ik vraag me af of die gefreesde balkjes voldoen bij grotere overspanningen. Je zult ze dan toch om de zoveel centimeter moeten ophangen, lijkt me. Om het (laten) fresen uit te sparen zou je metalen profielen kunnen gebruiken, maar dan begint het al aardig op het heruitvinden van het wiel te lijken.

Ik moet nog even kijken of ik Marks raamdecoratiefabrikant al ben tegengekomen.
Het belletje rinkelde niet meteen.

Verder merk ik, dat mijn onzekerheid over de aanpak ook samenhangt met vragen als "hoe krijg ik de boel netjes recht?" wat natuurlijk bij elk soort plafond een rol speelt. Moet ik misschien van onderwerp veranderen, moderator?

In ieder geval alvast veel dank voor het meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu