Plafond slaapkamer isoleren - zachtboard

JohanPG

 • #1
De slaapkamers bij ons boven zijn voorzien van kunststof schroten. Hier ga ik gipsplaten tegenaan maken. Het lijkt mij praktisch om ook direct isolatie te plaatsen, ook deels om het geluid van langsrijdend verkeer te dempen.
Na verwijderen van de schroten kwam ik houten latten tegen welke op een soort zachte boardplaten gespijkerd zijn. Hier zou steenwol van 20mm tussen de latten passen, maar of dat echt veel toegevoegde waarde heeft...?
De nok boven twee van de drie slaapkamers is niet bereikbaar ik heb daarom een gat gemaakt in het board om met mijn telefoon wat foto's te maken.
Voor het gemak zou ik het bij 20mm isolatie kunnen houden, of mischien dikkere latten plaatsen om tot 40/45mm te gaan. Dan komt wel het plafond nog lager.
Anders zal ik waarschijnlijk de board platen moeten verwijderen, maar wat voor opbouw voor het plafond zou ik dan kunnen hanteren?

20210908_133017.jpg
20210908_135440.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Is het dak in 2000 ook geïsoleerd toen het vernieuwd is?
  Zachtboard er in elk geval uit.
   
  • Like
  Waarderingen: JohanPG

  JohanPG

  • #3
  Volgens de gegevens die ik heb zou het dak inderdaad geïsoleerd zijn. Zag wel lichtspleten, dus hoe goed dit gebeurd is weet ik niet.
  Wat is wijsheid; zachtboard eruit, isolatie rechtstreeks tussen de bestaande balken die op de foto te zien zijn en daarna nieuwe latten tegen de balken monteren, waar de gipsplaten tegen gemonteerd kunnen worden? Of moet de isolatie 'opgesloten' zitten en kan dit niet los op de gipsplaten liggen?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Een pan eraf pakken en je weet of het dak vanaf buiten geïsoleerd is.
  De isolatie mag los liggen, naden goed laten aansluiten.
  Wel of geen damprem is afhankelijk van of je dak geïsoleerd is.
   

  JohanPG

  • #5
  Het dak lijkt inderdaad geisoleerd te zijn.

  Heb inmiddels het zachtboard verwijderd. Het is een balkenconstructie van ca 50mm balken met hiertussen latten van 22mm. Hier wil ok 22mm latten tegenaan schroeven om het plafond recht te stellen, waar dan de gipslaten tegenaan gemaakt worden.

  Kan ik nu steenwolplaten (welke dikte?) op de balkenconstructie leggen en de openingen tussen de 50mm balken nog extra opvullen met dunner steenwol van 45mm?

  20210913_145558.jpg
   

  JohanPG

  • #6
  Kan in dit geval isolatie op rol worden toegepast met aluminium bekleding, of kan dit juist voor problemen zorgen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu