Zaag kopen om Tuinhuis te Bouwen

Vistavision

 • #1
Hallo allemaal,

Ik ga zelf een tuinhuis bouwen en ik heb verder nog weinig ervaring met het zagen van hout. Maar eens moet de eerste keer zijn natuurlijk. Nou heb ik al diverse filmpjes gezien en volgens mij bestaat het grootste gedeelte van het werk uit het zagen van platen/balken en het maken van uitsneden / haaks zagen. Op veel filmpjes zie ik de meeste experts alles met een cirkelzaag/invalzaag doen. Echter lijkt me een decoupeerzaag ook erg handig in sommige gevallen.

Ik koop het liefst gelijk goed gereedschap, zodat ik er jarenlang plezier van kan hebben. Na reviews gelezen te hebben kom ik uit op de volgende producten:

Decoupeerzaag
Cirkelzaag

Omdat het een flinke uitgave is, hoor ik graag jullie advies:
1) Heb ik inderdaad beiden zagen nodig voor het bouwen van een tuinhuis of is één van de 2 voldoende? Het zou natuurlijk fijn zijn als ik met één zaag uit de voeten kan.
2) De *is duurder dan *, maar ik lees in diverse reviews dat *ook echt beter is. Alleen sommige van die reviews zijn gesponsord denk ik. Wat is jullie ervaring?

Ik kan eerlijk gezegd ook moeilijk inschatten of ik deze kwaliteit echt nodig heb. Als ik bijv. voor 80% met een invalzaag uit de voeten kan, kies ik misschien toch wel voor een wat goedkopere decoupeerzaag. Twijfel, twijfel, twijfel... :roll:

Super bedankt voor jullie adviezen! :D
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • De Haan

  Specialist Planten en Tuinen
  • #2
  Ben je bekent dat deze klus ook heel goed te doen is met handgereedschap?

  Als je toch een machine wil gebruiken neem dan een handcirkelzaag met geleiding en een gewone handzaag, om af te korten, een setje steekbeitels met slijpgereedschap.
   

  Vistavision

  • #3
  Beste De Haan,

  Bedankt voor je reactie! Eens dat het ook met handgereedschap kan, maar om wat tijdswinst op te leveren en energie te besparen, lijkt me elektrisch gereedschap geen overbodige luxe... :wink:

  Dus een goede handcirkelzaag is het meest waardevolle :?:
   

  De Haan

  Specialist Planten en Tuinen
  • #4
  Inderdaad, samen met een afkortzaag.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Al die zagen hebben zo hun eigen toepassing.
  ben je van plan nog vaker te gaan klussen?

  Voor de prijs van de door jouw genoemde topmerken koop je beide van bijvoorbeeld *of *die zeker voor een eerste klus prima bruikbaar.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #6
  Ik heb ff gekeken, maar je geeft aan voor 1200,- aan machines te gaan kopen, dan moet je ze wel minimaal maandelijks gaan gebruiken, anders is dat echt zonde! Dan kun je nog beter voor dat geld het laten doen. Want gereedschap kopen is 1, ze gebruiken en ervaring opdoen is 2. Ik ga niet zeggen doe het niet, maar denk daar allemaal wel goed over na.

  Wat moet ik mij exact voorstellen van een tuinhuis?
   

  Vistavision

  • #7
  Hoi allemaal,

  Thanks voor de reacties! Ik ben zeker van plan om vaker te gaan klussen, maar maandelijks gebruik is het zeker niet. Tuinhuis wordt 3.5 x 3.5 en dat is inclusief een kleine veranda. Verder komt er een zadeldak op en wordt op de beton geplaatst.

  Ik kan het inderdaad ook laten doen, maar als ik alles uit blijf besteden, leer ik het zelf nooit :wink: en het lijkt me toch wel handig om sommige dingen zelf te kunnen. Daarbij denk ik dat ik straks best trots ben als het allemaal een beetje lukt :P

  Wellicht zijn de merken / kosten overkill en moet ik in het middensegment gaan zoeken. Als ik jullie advies lees moet je echt een pro zijn om dat soort bedragen uit te willen geven. Ik denk niet dat ik dat eruit ga halen...

  Dan nog even wat De Haan zegt, een afkortzaag. Ik was niet van plan deze te kopen, maar dat is dus wel aan te raden, naast een handcirkelzaag? Ik denk inderdaad dat dit een beter resultaat geeft :!:

  Super bedankt!! :idea: :idea: Heel blij met jullie advies!
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Koop een radiaalafkortzaag, daar kun je ook bredere planken mee zagen dan met een gewone afkortzaag.
  Een decoupeerzaag vind ik persoonlijk een vereiste net als een "kleine" cirkelzaag.
  Als je budget zo hoog is als de kosten van de machines die jij noemt kan er ook nog vlot een schaafmachine vanaf en ook nog een workmate of een accuboor/schroefmachine.
  Voor de laatste euro's dan nog wat handgereedschap.
  Als je alles bij een ijzerwarenwinkel koopt kun je nog wat korting bedingen en als er wat mis is wordt dat over het algemeen beter opgelost dan bij de bouwmarkt.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Ik heb de merken verwijderd. We doen hier niet aan productbeoordelingen. De genoemde producten zijn zeer goed, ik heb ze beide. Maar niet per definitie voor jou geschikt. Als het geld niet uitmaakt moet je ze meteen kopen. Anders kan je ook heel goed met een goedkopere beginnen (of tweedehands).

  Wat aandachtspunten:
  • - veel blokhutten bestel je in een bouwpakket (is waarschijnlijk een stuk goedkoper dan zelf maken), er valt dan weinig te zagen.
   - koop ook goed handgereedschap én leer er mee werken. Dan worden je skills met elektrisch gereedschap ook beter.
   - kies in ieder geval een cirkelzaag met een geleiderails.
   - denk aan het gewicht van de machines. Ik pak meestal een kleinere cirkelzaag, omdat die veel beter te hanteren is.
   - koop meteen een goede bouwstofzuiger er bij.
   - Afkortzaag is inderdaad zeer aan te raden. Als deze vaak verplaatst gaat worden: denk aan het gewicht.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  De merken die in jouw startpost stonden zijn zeker niet alleen voor pro's

  Maar ze zijn vooral zo goed omdat ze deel uit maken van een systeem waar je allerlei extra's kunt kopen voor speciale toepassingen.

  voor het simpel zagen voldoet het midden segment ook prima deze hebben inmiddels hun eigen versie van het geleider systeem etc. .

  voor 1 klusje zou ik zelfs het huismerk van de bouwmarkt nog wel durven aanraden dan heb je een afkortzaag, invalzaag en decoupeerzaag met een set zaagbladen voor die machines voor de prijs van 1 invalzaag uit het topsegment
   

  Vistavision

  • #11
  Wow, goede reacties! Hier kan ik zeker wat mee. Ik ben blij dat jullie eenduidig zijn en mij behoeden voor een te dure aanschaf voor hetgeen ik daadwerkelijk nodig heb. Ik ga kijken naar een afkortzaag, invalzaag en eventueel een decoupeerzaag in het middensegment. Huismerk kan natuurlijk ook, maar omdat ik in de toekomst wel meer wil gaan klussen, pak ik de middenweg haha :mrgreen:

  Oh, en btw. ik kies niet voor een bouwpakket tuinhuis, maar wil er zelf één maken met houtskelet (wel met wat hulp uiteraard).

  Super bedankt voor al jullie tips! Heel fijn!
   

  Starter01

  • #12
  Hoi,

  Toch even wat tegenvragen, het intrigeert me altijd wel (allemaal niet negatief bedoeld) waarom iemand denkt machines in deze prijsklasse nodig te hebben terwijl hij/zij nog 'nooit' geklust heeft.
  Ik zie het bijvoorbeeld hier ook met advies met betrekking tot een aan te schaffen boorhamer, vaak worden de duurste machines geadviseerd.

  Maar waarom denk je de (eerder, inmiddels verwijderde) aangegeven machines hiervoor aan te moeten schaffen? (buitenom het 'gelijk goed gereedschap kopen')
  Wat zijn dan je verwachtingen (gezien je eerste zin) van zo'n machine? En waarom zou een goedkopere machine dan niet kunnen voldoen?
  Ik heb het ook zeker niet gelijk over het budgetsegment, alhoewel je daar over het algemeen voor sporadisch gebruik uitstekend mee uit de voeten kunt. Ook met duur gereedschap, in dit geval, kun je scheef of verkeerd zagen. Veiligheid? Misschien iets, maar met de juiste handigheid liggen in alle gevallen gewoon je vingers er af.

  Wat je wilt aanschaffen en in welke prijsklasse gaat mij verder niet aan, maar de gedachte erachter interesseert me wel.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #13
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik meer plezier heb van een aantal apparaten van de goedkopere supermarkt, dan ik had van een aantal topsegment apparaten.
  En zeker naar wat je ze gebruikt voor dhz klussen voldoen die prima en gaan ze eens defect is de pijn ook niet zo groot.

  Een tuinhuis is daarmee echt prima te bouwen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
  De goedkope supermarkt heeft idd regelmatig goed gereedschap. Investeer wel in een goed zaagblad, wat er mee geleverd wordt, is vaak de sluitpost.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #15
  Veel mensen die dat soort dure machines kopen blijken klussen toch niet zo leuk te vinden en leveren de machine snel weer in, of verkopen hem tweedehands. Zo kom ik aan een aantal van mijn gereedschap. Ik ben daar dan weer blij mee, want het scheelt mij veel geld. :)

  Ik begin vaak met een goedkope machine. Tijdens het gebruik ervan ontdek je wat belangrijk is voor jou aan het betreffende gereedschap. Zo kan je gefundeerd uitkijken naar een betere. En je kan op je gemak rondkijken voor een aanbieding.
   

  Vistavision

  • #16
  Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken... maar meestal heb ik pech/ slechte ervaringen met goedkope apparatuur. En er is niks zo frustrerend dat als je lekker bezig bent en het apparaat werkt niet mee of gaat kapot. Ik zeg niet dat de goedkopere supermarktapparaten slecht zijn maar ik vertel alleen mijn ervaring... Dit heb ik al met meerdere apparaten gehad (veelal huishoudelijk) en daarnaast speelt inderdaad ook een stukje veiligheid. Niet dat alle dure apparaten per definitie veiliger zijn, maar toch speelt het psychisch wel mee.

  Dus ik begin meestal in het middensegment te kijken, maar als je dan reviews gaat lezen, kom je steeds een stapje 'beter' (en duurder) uit. Uiteindelijk zit je dan bij het topsegment te kijken.

  Fijn dus dat er forums zoals deze zijn die het verstand dan weer even rechttrekken :P
   

  Starter01

  • #17
  Deze machines zijn per definitie gevaarlijk. Een apparaat dient ook gebruikt te worden waar het voor bedoeld is, je moet het apparaat het werk laten doen.
  En verder qua veiligheid, ik zou dit soort apparaten in ieder geval niet op 'Chineese websites' kopen.

  Maar ondertussen ook wel benieuwd wat het geworden is?
   

  Mylife

  • #18
  Qua zagen zou ik een invalzaag en een zaagtafel en een decoupeerzaag nemen. Met een slede kun je de zaagtafel ook als afkort zaag gebruiken. Ik zou een goedkopere invalzaag nemen en een wat duurdere zaagtafel van bijv het gele merk en er nog een goed in de hand liggende decoupeerzaag naast.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu