Ytong wand versterken

Dinde

  • #1
Dag allen,

Wederom een topic omtrent de stevigheid van de muur tbv de ophanging van een badkamermeubel. De zoekfunctie is mij bekend en heb al diverse topics doorgenomen. Hieruit zijn verschillende oplossingen naar voren gekomen voor verschillende situaties. Ik ben voor het eerst een badkamer aan het verbouwen en zou het fijn vinden als jullie even met me mee kunnen denken.

Situatie; de muren van de badkamer rondom zijn van 7 cm ytong, de wand waar het meubel aan moet hangen is van 10cm ytong. De wand is circa 1.35m breed en is verankerd aan het plafond en loopt deels door in de 7cm ytong wand. In de wand waar het meubel aan komt te hangen worden diverse T-stukken weggewerkt en een I-box van het bekende merk. De wand wordt aan weerszijden betegeld met keramisch mozaïek met een dikte van circa 0.5cm en 2,5cm bij 2,5cm groot.

Plattegrond.png



Het idee was eerst om een minder zwaar meubel op te hangen waardoor de 10cm ytong voldoende had moeten zijn. Het plan is echter gewijzigd daar er een natuurstenen wastafel moet komen. De vraag is nu wat de beste oplossing is om de wand stevig genoeg te maken;

A; 5 cm ytong er tegenaan verlijmen tot circa 30cm boven het blad van de wastafel zodat het meubel in 15cm ytong kan worden vastgezet met chemische ankers. (voorkeur) Is dit sterk genoeg?

B; 5 cm ytong er tegenaan verlijmen tot aan het plafond

C; Twee staanders (balk gevingerlast 44x70) in de 10cm wand frezen (diepte dan circa 5 cm) verankerd aan betonnen plafond en betonnen vloer met dwarsbalken ter hoogte van montage, eventueel tot 30cm boven het meubel 5 cm ytong ertegenaan verlijmen of tot aan het plafond (mogelijk risico op werking tegel? / scheurvorming voegen?)

D; Wand ertegenaan met balkenframe 44mm diep en hier een 18mm watervaste multiplexplaat/gipsplaat tegenaan bevestigen.

E; wand slopen en opbouwen met….


Hoe kan ik dit het beste aanvliegen? Alvast vriendelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Din



NB.

De bevestiging volgens de handleiding van het meubel ziet er als volgt uit;

bev1.png



bev2.png
 

Dinde

  • #2
Iemand, die me in de juiste richting kan helpen? Ga ik het redden met optie A?

Mvg Arnoud
 

KareldeKlusser

  • #3
Hoe is de wand verankerd aan het plafond?
 

Dinde

  • #4
De wand is om de paar blokken verankerd mbv kozijnankers. Er komt nog een verlaagd plafond in waardoor ik eventueel extra verankering kan aanbrengen mocht dat nodig zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu