YMVK-kabel trekken

Bouwnieuw

  • #1
Aan het eind van de zomer zullen er (hopelijk) PV-panelen en een (hybride) warmtepomp worden geplaatst. Dit zal een 3-fase oplossing worden.

Er ligt op zolder nog geen 3-fase aansluiting. Een goede YMVK-kabel (5x4 of 5x6) zal naar boven moeten. Ik heb maar 1 route waarlangs ik deze uit het zicht naar boven kan krijgen en dat is in de trapopgang. Omdat ik binnenkort de trapopgang wil aftimmeren/schilderen moet ik dit nu al meenemen (wachten tot na de zomer is geen optie).

Mijn vragen:
1. De kabel zal vanuit de meterkast ondergronds in de trapkast uitkomen. Hier vandaan is in een hoek tussen wand en trap een 25mm loze ruimte welke reikt tot zolder aan toe. Ruimte genoeg voor de kabel, maar ruimte voor opbeugelen is er niet. Dit zal dus 5-6 m1 kabel opleveren die vrij ‘hangt’. Is dat toegestaan?
2. Op zolder in de trapopgang zal de kabel achter een bestaande houten plaat langsgaan (aftimmering van overgang verdiepingsvloer, hier zit ook iets ruimte achter). Plaat wegslopen, kabel achterlangs voeren, nieuwe plaat plaatsen. Kan/mag dit qua warmteontwikkeling? Of is doorvoer door een 3/4 elektrabuis nog aan te bevelen?

Alvast dank voor het meedenken
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
1. Ja hoor dat is geen probleem. Zorg wel dat de kabel voor en na dit stuk is gebeugeld.

2. Dat kan prima maar indien mogelijk altijd even een buis erom doen.
 
  • Like
Waarderingen: Bouwnieuw

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu