YmVK kabel trekken door spouwmuur met isolatie (parels)

Pdorn

 • #1
Hallo!

We laten binnenkort een airco plaatsen en daarvoor dient er een voedingskabel aangelegd te worden. Deze kabel moet bij de buitenunit uitkomen en komt te staan op het platte dak van de garage, naast/tegen de gevel van de woning.

Ik zou graag de YmVK kabel door de spouw heen trekken, zodat ik op deze gevel de kabel uit te muur kan laten komen, zonder een buis over de muur.
Recht onder het punt waar ik de kabel uit de muur wil laten komen, zit de garage. De spouwmuur is alleen vorig jaar geisoleerd met parels.

Ik ben in het bezit van runpotec sticks. Misschien dat dit helpt...

Heeft iemand eerder met dit bijltje gehakt? Is dit haalbaar? De baksteen is denk ik 10cm diep. Dus ik moet 10cm diep boren om bij de spouw uit te komen. Een 90 graden is niet haalbaar om de sticks doorheen te duwen, dus had ik bedacht om in een hoek van 45 graden van buiten naar binnen naar beneden te boren.

Ik hoef niet meer dan een meter te zakken. Hoe ik de stick weer oppak in de garage ben ik ook nog niet over uit. Ik weet niet wat ik kan verwachten, maar logisch gedacht zou ik in de garage ook in 45 graden boren, maar dan naar boven toe, richting het andere gat boven.

Mocht het al lukken, dan moet het daarna natuurlijk ook weer goed waterdicht. Boor ik een gat van 20mm, is een 19mm flexbuis met wat siliconenkit eromheen voldoende? Of moet ik ruimer boren en dan met cement de buis vastzetten?

Ben benieuwd naar alle ervaringen / meningen!
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
Paul van DTG?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #4
Ben bang dat het niks wordt. Ik ken wel verhalen van mensen die ook door een na geïsoleerd spouw wilden maar hun lukte het niet.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #5
Ik heb een vergelijkbaar iets moeten doen voor mijn airco's en zonnepanelen: van op het platte dak door de spouw naar de garage eronder. Overigens niet nageïsoleerd, maar wel vanuit de bouw met een aantal centimeters steenwol.

Eerst geprobeerd met een gat van 22 mm, maar zelfs onder een hoek was dat kansloos: je gereedschap blijft aan vanalles hangen (en de hoek die je in de spouw moet maken is nog scherper). Uiteindelijk boven en beneden gaten moeten maken van 84mm om een beetje een redelijke hoek en ruimte voor mijn hand te krijgen. En dat alles voor een hoogteverschil van ~40 centimeter.

Ik wens je veel succes, maar ik denk dat het inderdaad vies tegen gaat vallen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Misschien dan toch 1 of 2 stenen uitboren en later weer terugmetselen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #7
Met parels heb ik het nog nooit geprobeerd, met vlokken kom je er inderdaad niet door, met gewoon isolatieplaten lukt het best aardig.
Wij gebruiken daar gewoon 4m elektrabuizen voor en dan niet van 16mm maar van 12mm.
Polyester ronde dop voorop lijmen en dan door de spouw duwen.
De bocht maken is inderdaad een probleem want die dakgoot en oversteek zit dan altijd in de weg om schuin genoeg te kunnen boren, maar even een paar dakpannen er af en dan met een lange boor door het dakbeschot rechtstreeks de spouw in boren zodat je met de buis recht naar beneden kunt.
Beneden is een groter probleem, want ook die stijvere buis gaat toch bochten maken en probeer dan maar eens uit te zoeken waar je uit komt.
Een 6m CV buis van 15mm kan ook maar hou die maar eens rechtop bovenop het dak :?
Het beste kun je wel met 2 man werken waarbij de een boven aan de buis staat te sjorren/stoten en beneden iemand aan het luisteren is om de buis te lokaliseren.
Daar een steen uit de muur halen en zoeken naar de buis.
Gevonden? dan proberen een dikkere buis om deze dunne buis te schuiven, dunne buis verwijderen en de kabel door de dikke buis laten zakken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
Bij een vanuit de bouw al geïsoleerde spouw heb je een stuk lucht in de spouw. Daar kun je inderdaad wel een kabel door hengelen. Dat doe ik ook wel vaker.

Echter wanneer het is na geïsoleerd werkt dat niet meer helaas.
 

Pdorn

 • #9
Bedankt voor alle reacties tot nu toe!

Als ik het zo hoor kan ik me heel wat tijd besparen door het niet te proberen via de spouw.
Links achter de voordeur zit de meterkast. Op het plat dak moet ik uitkomen.
Met tegenzin zal ik denk ik een buisje onder de overkapping door maken, op de gevel langs het boeiboord en dan een stukje naar links.WhatsApp Image 2023-01-16 at 15.01.08.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Dat hoogteverschil is toch geen meter dan? Het plafond in de meterkast zal net zo hoog of hoger zijn dan dat afdak buiten?

Kun je niet vanuit de meterkast schuin omhoog boren met een lange boor en boven het platte dak uitkomen?

Ideaal is het natuurlijk niet, een leiding die van buiten schuin naar beneden de meterkast in loopt. Dit goed waterdicht afdichten is dan wel heel belangrijk.
 
 • Like
Waarderingen: Pdorn en Vonken_trekker

Pdorn

 • #11
Ik had even een grove schatting gemaakt en ruim aangehouden. Vanuit de meterkast schuin omhoog boren is misschien ook wel mogelijk. Op de muur waar ik dan moet boren, lopen wel een aantal grote buizen die voorkomen dat ik met de machine helemaal tot de muur kan komen. Maar met een boor lang genoeg zou dat niet uit moeten maken.

Omdat er allemaal leidingen lopen durf ik niet van buiten naar binnen te boren. Daarbij wordt het dan ook lastiger om in te schatten waar ik uit kom. Maar van binnen naar buiten boren gaat er wel voor zorgen dat er een flink gat kan ontstaan. Misschien dun (8mm?) voorboren, en dan van buiten naar binnen terug met 20mm.

Om het geheel waterdicht te krijgen wellicht de PVC buis met een siliconenkit plaatsen in het gat, en op de plek waar de buis de muur uit komt direct een montagedoos plaatsen met achterinvoer. Als ik dan de doos aan de achterkant bovenin ook voorzie van een goede lijn siliconenkit zit ik voorlopig wel goed denk ik.

Meer / andere tips zijn uiteraard welkom!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #12
Ook ik geef het idee van Xander de meeste kans van slagen. Boren zijn er al tot 1 meter lang tegen scherpe prijzen.
 

PimKlus

 • #13
Voor de koelleidingen gaan ze ook gaten boren en goten leggen, kun je de voedingskabel niet samen met de koelleiding stuk naar binnen laten gaan?
 

Pdorn

 • #14
Klus geklaard. Alles goed nagemeten en vanuit de meterkast naar buiten geboord. Zoals verwacht iets uitgebroken, maar viel nog te overzien.

Het uitgebroken deel met siliconen weer teruggeplaatst. Je ziet er bijna niets van terug, maar toch. De YmVK kabel teruggeduwd het gat in met veel siliconen. Ik denk dat de eerste 10cm goed vol zit.

De montagedoos aan de achterzijde voorzien van een lekkere klieder siliconen, om inregenen van boven bij het gat te voorkomen, maar water wel de kans te geven te ontsnappen aan de onderzijde.

Na montage de doos ook bovenlangs nog afgekit, gewoon omdat het kan.

Bedankt voor het meedenken allemaal.
F5473261-AA36-4906-95F3-7B57E0463C36_1_105_c.jpeg
3AC4D720-B84C-46E6-B8CB-E4D0F5D8D16D_1_105_c.jpeg
EAD5ECCE-AE37-4CC2-98BD-11DD7A748DEB_1_105_c.jpeg
73850667-B695-4251-92D9-95844F7FECA7_1_105_c.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu