XPS-platen toepassen voor isolatie binnenzijde pannendak?

Tobber

  • #1
Hallo allemaal,

De dakpannen van mijn ca. 100 jaar oude huis moeten worden vervangen. Dit leek mij een mooie gelegenheid om het dak meteen te isoleren met behulp van de bekende isolatieplaten welke reeds zijn voorzien van een (gelijmde) tengel.

Mede door de constructie van het dakbeschot is dit helaas niet mogelijk. De huidige tengels zijn niet op het dakbeschot bevestigd maar ertussen. Ze zitten met veer en groef tussen het dakbeschot en zijn dus op de spanten genageld. Hierdoor wordt het nieuwe pannendak dus te hoog en zullen o.a. de goten verhoogd moeten worden.

Vanaf de buitenzijde isoleren wordt dus erg kostbaar en kan alleen wanneer ik mijn (nog goede) dakbeschot wegbreek en opnieuw aanbreng zonder de bestaande, tussen het dakbeschot geklemde, tengels :? . Om die reden heb ik het Klusidee-forum afgezocht naar de beste manier om vanaf de binnenzijde te isoleren.

Het is mij duidelijk geworden dat het niet meevalt om met glas- of steenwol op een verantwoorde manier ervoor te zorgen dat het dak èn goed geïsoleerd is èn je er zeker van kunt zijn dat je dakbeschot niet gaat rotten.

Nu is het zo dat ik ruim voldoende, gebruikte, blauwe xps platen op de kop kan tikken. Deze platen zijn voorzien van veer en groef rondom.
Ik heb tussen de spanten en de gordingen genoeg ruimte om deze 8 cm. dikke platen te bevestigen en wil het naderhand afwerken met gipsplaat. De xps-platen wil ik onderling en daar waar zij het dakgebint raken, afkitten met siliconenkit om tocht, stof en warmteverlies te voorkomen.

Deze manier van isoleren lijkt mij makkelijk uitvoerbaar, geeft een hoge isolatie, brengt geen risico van houtrot met zich mee, je hebt geen dampremmende of damopen folie nodig en het is minder slecht voor het millieu want ik gebruikt gerecyclede platen :P .

Eigenlijk lijkt het te mooi om waar te zijn. (behalve de brandveiligheid dan) Daarom plaats ik dit langdradige verhaal op het forum.

Zie ik iets over het hoofd??

Alvast bedankt voor jullie eventuele reaktie,

Hans
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer u zorgt dat er ongeveer 2 cm ruimte overblijft tussen de xps platen en het dakbeschot is er voldoende ventilatiemogelijkheid.
De platen kunt u los leggen op de rachels met een ruimte van 1 tot 2 cm aan de zijkanten, deze naden naderhand opvullen met pur, kit is daarvoor niet geschikt.
 

Tobber

  • #3
Bedankt Jan voor uw reaktie,

Aanvankelijk was ik van plan om de platen op maat te zagen zodat ze tussen de spanten klemmen. Vervolgens wilde ik in de hoek van de xps en het hout een kitrups leggen om de platen vervolgens hier en daar te ondersteunen met latjes.

Uit uw antwoord begrijp ik dat ik beter ruimte kan houden tussen de platen en het dakgebint.

Kunt u mij misschien vertellen waarom dit beter is. (Volgens de fabrikant zetten de platen niet of nauwelijks uit)

Hans
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Jan schreef:
deze naden naderhand opvullen met pur
Pur dicht goed af, met passend zagen blijven er altijd kieren over en tocht doet een behoorlijk deel van de isolatie teniet.
 

Tobber

  • #5
Okay Jan, dat is duidelijk.

Deze manier scheelt nog tijd ook omdat er minder nauwkeurig gezaagd hoeft te worden.

Ik wilde ze passend zagen omdat ik dacht dat het beter was om over het gehele geïsoleerde oppervlak dezelfde R-waarde te hebben. Het idee van; De ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

Bedankt voor uw reaktie en als er verder geen 'alarmerende' reakties komen ga ik eind juli aan de klus beginnen.

Zitten we er voor de winter ook boven warmpjes bij....

Hans
 

Isowol

  • #6
XPS platen zijn niet dampdicht. Als je onder je dakbeschot gaat isoleren, adviseer ik je aan de binnenkant van de XPS platen een dampremmende folie te gebruiken en die weer af te werken met een gipsplaat o.i.d. Dan heb je bouwfysisch een goede uitvoering plus de zekerheid dat het brandgevaar verholpen is.
 

Chathanky

  • #7
Ook bij deze, isolatieplaten hoeven niet dampdicht te zijn, folie`s zijn dat ook niet.

Als de isolatieplaat een grotere dampweerstand heeft dan de achterliggende constructie is een dampscherm niet nodig.

Wat Jan terecht opmerkt is dat de platen geen kieren mogen vormen waardoor alsnog het vocht de kans krijgt om snel in de constuctie te infiltreren.
Als hier aan voldaan is en je bent er zeker van dat het dakbeschot dampopen is (niet geverfd) zal je geen problemen ondervinden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu