XPS platen tegen binnenzijde steens muur

Larser

  • #1
Hallo,

Als wandbekleding in een badkamer, keuken en gang zou ik XPS bouwplaten willen toepassen.

Deze zijn er van diverse fabrikanten ( ***etec,**di/ **rdi). Ik bedoel de platen blauw isolatieschuim met een vezelversterkte laag erop waarmee de platen aan de wand te lijmen zijn en waar tegenaan getegeld of gestuct kan worden.

De muren waar ik de platen tegenaan wil zetten zijn steens buitengevelmuren. In verband met detailleringen van kozijnen en vloeren zullen dit platen worden van maximaal 10 of 20 mm dikte. In de badkamer worden deze grotendeels betegeld, in de keuken en gang gestuct.

Hoe denken jullie hierover? Voor de badkamer wil ik ze toepassen vanwege de waterbestendigheid. In de gang en keuken als tussenlaag tussen het gips stucwerk en het metselwerk van de buitengevel. De platen hebben tevens nog wat isolatiewaarde wat ook 1 van de redenen zou zijn om ze toe te passen (buitenzijde isoleren is overigens geen optie).

In hoeverre zou dit kwaad kunnen in verband met eventueel vochtdoorslag van de buitengevels en het creëren van koudebruggen bij de balkkoppen? Ik heb zelf het idee dat dit als gevolg van de geringe isolatiewaarde wel mee zou moeten vallen?

De muren zelf hebben overigens op dit moment geen last van vochtdoorslag.

Alvast bedankt, Lars
 

Bernhard

  • #2
@Lars,
Dat is een slecht idee. Achter de isolatie zal de vocht gaan condenseren.
Dat komt omdat de temperatuur achter de isolatie kouder wordt. mvgr Bernhard
 

Larser

  • #3
Hallo Bernhard,

Bedankt voor je reactie.

Is het niet zo dat de platen een dampremmende laag zouden vormen voor het vocht wat zich in de woning bevindt (er wordt overigens mechanische ventilatie aangebracht).

Ik neem dan aan dat je doelt op het vocht wat vanuit de muur zelf eventueel van buiten naar binnen komt (bv. door regen). De muren vertonen geen vochtplekken en voelen niet vochtig aan. Zou de afvoer van het opgenomen vocht niet ook weer naar buiten plaats moeten vinden?

Dit probleem zou zich toch dan bij iedere voorzetwandconstructie gaan optreden (dus ook bij een wat meer conventionele met een dampremmende folie en bv. steenwol)? Deze vorm ben ik ook van plan om toe te passen maar dan met een spouw van een paar cm die open is aan de bovenkant richting dakbeschot (het stukje buiten de geïsoleerde schil van het dak).

Ik zou de platen eventueel met dotten tegellijm kunnen bevestigen (valt onder verwerkingsvoorschrift) en eveneens kunnen openhouden naar de bovenkant. Vanaf de beganegrondvloer (beton) naar het dakbeschot is dit wel een meter of 7, en vormt natuurlijk maar een minimale spouw.

Treedt het door jou genoemde verschijnsel al op bij de isolatiewaarde van deze platen (0,030 W/m.K)? Overigens schijnen deze platen dampremmend te zijn, niet dampdicht.

Alvast bedankt, Lars
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je 10/20 mm XPS tegen die muur zet, zonder spouw, krijg je wel een condensatiepunt op de scheiding XPS muur. Als je een veilige constructie wil maken zou je op de isolatie een damprem moeten plaatsen.
Bestaat er geen damprem die je op de isolatie zou kunnen kleven en daarop weer lijmen en of stucken.
Als je veel dikker kan isoleren wordt het een stuk eenvoudiger. Ik zou dat nog eens onderzoeken of je daar de oplossing in kan vinden.
Het gaat om vocht wat van binnen naar buiten wil.
 

Larser

  • #5
Hm. Ik was in de veronderstelling dat de platen zelf al als damprem fungeren. De fabrikant geeft een dampdiffusieweerstandsgetal op van 100, waarvan ik de indruk had gekregen dat dit gelijk staat aan een damprem of dampscherm.

Ik maakte me eigenlijk meer zorgen om het eventuele vocht van buitenaf (al zijn hier nu geen tekenen van) of het creëren van koudebruggen bij de balkkoppen).

Ik heb deze methode overigens al in een slaapkamer toegepast op een paar m2 naast openslaande deuren naar een balkon. Deze stukken muur waren betengeld en ik had een ondergrond nodig voor het stucwerk. Ik heb hier de blauwplaten (ook 10mm) met dotten cementmortel en pluggen tegen de wand bevestigd. Een deel van de vloerplanken gaat er nog onderuit dus ik kan dan nog controleren of er zich vocht aan de onderzijde heeft verzameld.

Waarom maakt het overigens uit wat de dikte van de isolatie zou zijn? Komt het condensatiepunt dan niet alleen maar dichter naar binnen toe te liggen?

Voor de gang heb ik als gevolg van de detaillering van de trap en de ramen niet meer ruimte dan 10 mm, dus heel veel toegevoegde waarde als isolatie zou dit niet hebben. Ik kan er echter wel tegenaan stucen met een gipspleister, wat volgens mij niet handig is om direct tegen de buitengevel te doen. De keuken wordt echter bij de woonkamer betrokken, dus hier is het wel degelijk handig als er wat isolatie tegen de gevel aankomt. En voor de badkamer heb ik nu eenmaal een materiaal nodig wat vochtbestendig is (in de oude badkamer was gewoon tegen de muur getegeld, zo ook in de keuken). Wat zouden jullie in deze gevallen dan adviseren?

Nog iets meer info: de 2 gevels die richting de heersende wind staan zijn vanuit de bouw (ca. 1912) voorzien van een tufsteen voorzetwand. Hier doe ik verder niets mee, het gaat om de noord- en oostgevels. Het huis is volledig onderkelderd. De kelder is droog en geventileerd, de begane grondvloer met steenwol vanaf de onderzijde geïsoleerd (geen dampscherm), de kap wordt ook met steenwol geïsoleerd (dampscherm aan binnenzijde). Er wordt isolerend glas geplaatst en voorzetramen. De woning wordt verder voorzien van balansventilatie.

Gr. Lars
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nee helaas voor je. Een damprem heeft een getal van 65.000 en die is maar 0,2 mm dik je XPS heeft het getal van 100.
Als de isolatie dikker wordt krijg je meer damprem waardoor de situatie gunstiger wordt.
20 mm zou kunnen maar er wordt vocht opgebouwd tussen de XPS en de muur.
Maar bij jouw gaat het fout zodra het gaat vriezen hoe erg is dat, wat zijn de gevolgen. Geen idee.
Dat controleren zal nu niet meer veel zin hebben die muur zal inmiddels wel droog zijn ook die had je moeten controleren op het moment dat het buiten onder nul was.
 

Bernhard

  • #7
@Lars,
Meer isolatie aan de binnenzijde van de muur hoe meer kans op condensatie. Met isolatie aan de buitenzijde van de muur wordt de muur warmer en heb je geen condensatie. Als je in de folie/damprem, of een omloop lek, een gaatje hebt ( speldenprik ) krijg je condens op de muur.
De waterdamp perst zich van binnenuit door de muur naar buiten. mvgr Bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bernhard schreef:
Als je in de folie/damprem, of een omloop lek, een gaatje hebt ( speldenprik ) krijg je condens op de muur.
De waterdamp perst zich van binnenuit door de muur naar buiten. mvgr Bernhard
Kom op zeg niet zo dramatisch.
 

Bernhard

  • #9
@wgb,
Ik stap niet van mijn technisch geloof af. Eenmaal een klein gaatje en je hebt condens. Eenmaal condens zorgt voor een nog lagere temperatuur en de condensvlek breidt zich steeds verder uit. Voorkomen is beter dan schimmel op je muur. mvgr Bernhard.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
@Bernard
Ik heb gelukkig een ander geloof. :wink:
Ondersteund door software waar jij, dacht ik, ook mee kan werken.
 

Bernhard

  • #11
@wgb,
Ik heb parate kennis. Software gebruik je om berekeningen te maken. Berekeningen geven geen inzicht in de theorie. Mvgr Bernhard
 

MvanV

  • #12
Vochtaccumulatie binnen voorkom je door ventilatie.

XPS is een relatief veilig materiaal tegen steensmuren, juist ook omdat je niet van alleen een dun laagje alu aan de binnenzijde afhankelijk bent, maar het hele materiaal is dampremmend.
ALs er al damp omheen komt in de bakstenen muur dan kan die toch naar buiten toe drogen netzoals na een regenbui..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu