WTW/Riool

Wij hadden in onze nieuwe woning soms een borrelende sifon onder de wtw en het doucheputje. Als de wtw op 3 stond dan gingen de waterniveaus in toilet en doucheputje op en neer. Het bleek dat de rioolontspanning niet volgens de norm was aangelegd. Inmiddels is dit veranderd en voldoet het aan het bouwbesluit. Mede op aanwijzing van een specialist hier.
Bedankt nog Dimkal, https://www.klusidee.nl/Forum/topic/plaats-riool-beluchter.130629/post-785496

Maar het probleem van het borrelen is niet opgelost. De aannemer of installateur heeft er zelfs niet eens naar gekeken alleen maar de rioolontspanning verlegd omdat de gemeente naar onze advocaat heeft geschreven dat het niet volgens het bouwbesluit is aangelegd en dat het aangepast moet worden.
Voordat we nu weer onze advocaat een brief laten schrijven zou ik graag horen wat experts hier zeggen. De aannemer reageert er n.l. weer niet op.

Als de wtw op stand 3 staat, hoogste stand die we moeten gebruiken bij het douchen en toiletgebruik, zuigt de condensafvoer van de wtw het rioolbuisje met zwanenhals onder de wtw vacuüm. Het buisje zit met een schroefdraad vast aan de wtw, niet zoals bijv. bij een cv waar soms/vaak een buisje in de sifon gaat waar dan condens uit kan druppelen in de rioolbuis.
Als ik de schroefdop losdraai hoor en voel je een enorme zuigkracht uit het wtw apparaat komen, zoals een stofzuigerslang, en is het dus niet verwonderlijk dat er lucht door de zwanenhals gezogen wordt die niet fris ruikt.

Is het normaal dat er zoveel zuigkracht is uit de condensafvoer wanneer de wtw aan staat?
 
Welk merk en type wtw, de meeste die ik ken moeten met een slang of stukje buis los in de sifon hangen sommige merken schrijven een hoger waterniveau innde sifon voor. Wat vaak ook helpt is een beetje slaolie in de sifon kieperen zodat deze niet meer (bijna) droog staat en de slaolie verdampt ook niet meer
 
Die hoort volgens mij geen vaste aansluiting te hebben, vul de sifon maar eens met op slaolie dan is het geborrel over
 
Maar is het wel normaal dat daar zoveel zuigkracht op staat zoals een stofzuiger? Het is toch de bedoeling dat er verse lucht van buiten gezogen wordt?
 
Ja daar staat zuiging op.
Een veel voorkomend probleem is dat de sifon te kort is waardoor de wtw de sifon kan leeg trekken, het moet zo hoog zijn dat de wtw op volle kracht de sifon niet kan leeg trekken,
In de montage handleiding staan de gegevens normaal aangegeven.
 
Dan snap ik ook wel dat de sifon dan met een schroefring aangsloten zit want anders zou het apparaat wel heel veel geluid produceren. Als ik de sifon losmaakt lijkt het net of de stofzuiger aan is.
Maar in de handleiding staat niets aangegeven aangaande de afstand van de sifon.
Bij ons is de sifon direct op de wtw unit aangesloten. Zie foto.

20210220_155215.jpg
 
Hoofdstuk 5 blz 12 van de handleiding staat hoe de renovent moet worden aangesloten op een riool.
En dat is niet zoals op uw foto, het hoort geen vaste aansluiting te zijn.

Kijk ook of alle aanzuig openingen vrij zijn, zowel de verse lucht als de afzuiglicht uit de woning.
Beter is nog om de onderdruk te meten.
 
Laatst bewerkt:
Dan hebben wij een andere handleiding want in die van ons. Zie afbeelding.
Maar als het normaal is dat er zoveel zuigkracht uit die condensafvoerbuis komt dan begrijp ik wel dat de sifon dan met een schroefring aangesloten zit want anders zou het apparaat wel heel veel geluid produceren.

Renovent 300.jpg
 
Moet je ook even de tekst onder het aangehaalde stukje lezen en het plaatje ernaast bekijken.
De bijgeleverde condensafvoer moet in een sifon eindigen 6 cm onder het waterniveau, en dus niet gelijmt op een sifon. Op de huidige manier kan de wtw rioolgas aanzuigen.
 
Nee hoor, daar staat helemaal niet iets anders.

Zo te zien heb jij een volledig vastverlijmde afvoer, ofwel; als het ding zuigt, hoeft hij alleen de hoogte van het waterslot te overwinnen. Stel dat dat waterslot 5 cm is, dan heb je 0,01 bar nodig. Als je een dun buisje in een dikke sifon steekt, bijvoorbeeld 32mm buisje in een sifon van 50, dan stijgt het waterpeil in je dunne buisje bij onderdruk in het apparaat veel harder dan het waterpeil in de sifon daalt. Conclusie; je hebt in dat geval veel meer onderdruk nodig om het waterslot teniet te doen en rioollucht aan te zuigen.
 
Dus wat zouden ze dan moeten doen. De sifon met een langere buis verder van de unit bevestigen?
Begrijp ik het zo goed?
 
kijk eens goed naar het detail van de sifon .
Je ziet daar duidelijk dat hij IN de sifon is gestoken en het uiteinde schuin is afgezaagd.
De opening van die ingestoken buis moet minimaal 6cm onder het water in de sifon staan.
het gaat niet om de afstand tussen unit en sifon, als je de sifon er direct onder zit is dat ook prima maar het geen vaste verbinding met elkaar.

op deze manier is het drukverschil niet tussen riool en unit maar tussen riool en omgeving en tussen omgeving en unit, zo versterken ze elkaar niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan