Woningscheidende muur inblazen met glaswol

Naakal

  • #1
We zitten er aan te denken om onze woningscheidende ankerloze spouwmuur in te laten blazen met minerale (glas)wol. Dit omdat het momenteel lijkt alsof de luchtspouw resoneert. Ook lijken de kanaalplaatvloeren, waarvan de gaten in de spouw uitkomen, niet goed afgedopt / gevuld. Daardoor zijn de kanalen vatbaar voor het geleiden en transporteren van geluid.

De luchtspouw is schoon van afval, maar de vraag is wat de invloed is van het inblazen van minerale wol is op de geluidsisolatie van de spouwmuur.

We willen er echter wel zeker van zijn dat we er geen nadeel van gaan ondervinden. Hier en daar lees ik dat een luchtspouw niet onder hoge druk met isolatie gevuld mag worden, maar wat is hoge druk? Helaas kan ik tot nu toe nergens een gedegen antwoord daarover vinden / verkrijgen.

Hopelijk hebben jullie inzichten. Alvast dank!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kijk eens naar cellulose vlokken.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #3
Volgens mij is inblaasglaswol (die ik kon vinden) niet al te zwaar en samengeperst, en dus prima bruikbaar voor de opvulling van de spouw
Als je last hebt van laagfrequentresonanties, dan moet je geen cellulose vlokken gebruiken maar glaswol vlokken. Cellulose vlokken zorgen voor een stijvere veer tussen de spouwbladen en zo voor een slechtere geluidsdemping in het laag.
 

Naakal

  • #4
We kijken inderdaad naar minerale wol, meer specifiek glaswol (knauf supafil). Van minerale wol wordt door diverse bronnen gezegd dat dit als enige materiaal geen negatieve invloed zou moeten hebben (bijv. https://rigolett.home.xs4all.nl/GV/buren/h3bu.htm,

https://www.hgi-geluidsadvies.nl/hpe-werkt-geluidsisolatie-en-hoe-niet en

https://www.google.com/amp/s/houhetwarm.nl/isoleren-van-de-spouwmuur-met-glaswol/amp/).

Zoals gezegd zijn er ook diverse bronnen die aangeven dat je een spouw niet onder druk moet vullen, daar dit negatief kan zijn voor de geluidsoverdracht.

Maar wat is in dit geval waar. Geldt dat voor ingeblazen glaswol ook? Ik kan tot nu toe geen helder antwoord vinden..
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
Van welk resonerend geluid heb je eigenlijk last? Laagfrequent, midfrequent?
 

Naakal

  • #6
Voornamelijk laag. Als je je oor op de muur legt hoor je het hoemen wat meer. Als je je oor op de vloer legt of een andere, niet aangrenzende muur, hoor je weer beter - maar redelijk ver weg- de hoge tonen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu