Akoestische isolatie woningscheidende muur

Flixdc

  • #1
Hallo,

Ik vroeg me af of jullie me even wat advies kon geven over het volgende. Onze aannemer geeft ons twee opties voor akoestische isolatie van de gemeenschappelijke muur met onze buren (renovatie). We hebben vooral last van luide stemmen, luchtgeluid dus.

De twee opties zijn:

Bestaande muur > 2cm lucht of isolatie > metalstud 70 gevuld met degelijk isolatiemateriaal met hoge densiteit en flexibiliteit > 2x gipsvezelplaat 12,5

of

Bestaande muur > 60 of 80mm degelijk isolatiemateriaal met hoge densiteit en flexibiliteit > "plagypconstructie" > 2x gipsvezelplaat 12,5

De plagypconstructie wordt in de bestaande muur verankerd met verende bevestigingen (zoals de akoestische beugels die sommige producenten in hun gamma hebben).

Ik zie de voor- en nadelen van beide opties. Wat geniet jouw voorkeur?

Alvast bedankt,

Felix De Clercq (Gent, België).
 

Roman

  • #2
Hoi Felix,

De 1e optie, een voorzetwand met redelijke massa, is een goed optie. De densiteit van het wol is niet belangrijk. Wel is belangrijk dat een eventuele "harde" kant van het wol tegen de gipskant komt. Liefst wol zonder hard oppervlakte gebruiken (dus zonder vlies). Een standaard wol plaat van 48kg/m3 voldoet uitstekend.

de 2cm lucht kan zo klein mogelijk gelaten worden; net genoeg ruimte dat het frame de huidige wand niet raakt. Het frame zelf (met wol) is namelijk onderdeel van de spouw.

Romdom alles goed afkitten (beide lagen gips uiteraard)

De tweede optie is lastig omdat je de vering goed moet uitwerken. Iets wat een aannemer niet altijd "begrijpt".

Met de 1e optie zit je eigenlijk wel veilig.
 

Flixdc

  • #3
Hoi Roman,

Kan ik dat stukje lucht ook nog met iets opvullen of levert dat niets op? Ik ga er nl. van uit dat de metalstudconstructie zelf ook nog heel wat geluid transporteert. Of heb ik het mis?

Bedankt alvast!
 

Roman

  • #4
Ja, opvullen kan maar bespaar je de moeite. Het kost je veel extra werk (hoe ga je die opvulling op z'n plaats houden?) en ws extra ruimte. Hou de (lucht) spouw gewoon klein dan verlies je niets.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu