Woning verwarmen met CV houtkachel evt. aanvulling?

spleet

  • #1
Goedemiddag,

In ons huidige huis hebben we een grote woonkamer met dubbele deuren naar de ruime keuken die vrijwel altijd open staan. Nu hebben we een gasgestookte CV installatie waarvan de thermostaat in de keuken hangt, de thermostaat in de woonkamer bedient een klep die de vloerverwarming schakelt. (in de praktijk is de vloerverwarming in de woonkamer altijd uit het is immers voldoende warm door de houtkachel die heel veel brand en ook grotendeels de keuken verwarmd.

Eigenlijk voldoet dit vrij goed, buiten het feit dat we soms in de keuken de thermostaat puur wat hoger zetten om de slaapkamers en badkamer warm te houden. Vandaar dat de vloerverwarming voor de keuken best geknepen staat.


Er zijn plannen voor nieuwbouw, een levensloopbestendige woning met op de benedenverdieping een woonkamer en leefkeuken in een grote ruimte bv L-vorm of met dubbele en-suite deuren.
Daarnaast hal, bijkeuken, slaapkamer en badkamer (evt. kleine inloopkast).
Bovenverdieping zal bestaan uit: 3 slaapkamer en een badkamer.
We hebben nog 2 thuiswonende pubers die veel op hun slaapkamers vertoeven.


In de nieuw te bouwen woning mag geen gasaansluiting komen.
Wij denken nu aan een benedenverdieping volledig met vloerverwarming en hooguit een (design) radiator in de badkamer beneden.
Boven zullen de slaapkamers met radiatoren uitgerust worden en de badkamer met vloerverwarming en een designradiator.
We willen heel erg graag hout blijven stoken. En overwegen een speksteen of tichelkachel en dan dus een ruime woonkamer met ruime open keuken. Die dus geheel door deze kachel verwarmd kan worden. De restwarmte zouden we graag op willen slaan in een buffervat.
Op die manier kunnen we dan de restwarmte opslaan en daarmee de vloeren en radiatoren verwarmen evt. zelfs badwater. Bad/douchewater zou evt. extra verwarmd kunnen worden met een elektrische boiler.
Zou dit haalbaar kunnen zijn, of denken jullie dat het toch nog uitgebreid zal moeten worden met een zonneboiler of warmtepomp?



Graag geen discussie over al dan niet houtstoken, die kunnen we ergens anders voeren.
 

plezierklusser

  • #2
Dit vraagt om een berekening. Wat is de warmtevraag? Hoe vaak en hoe lang stook je en hoeveel restwarmte kan daaruit gewonnen worden? Hoeveel warmte kan er worden opgeslagen in het buffervat? Dan kan je zien wat een warmtepomp of zonneboiler kan opleveren als je die toevoegt aan het systeem.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Als je een houtkachel met CV aansluiting neemt krijg je heet water. Als je daarentegen op een warmtepomp over zou gaan zou je voor het rendement eigenlijk een lage-temperatuur systeem moeten installeren. Beiden combineren wordt lastig.

Voor hoge temperatuur CV water heb je een mengverdeler voor de vloerverwarming. De warmtepomp doet het het beste met een pomploze verdeler.

Zelfde verhaal voor kamers zonder vloerverwarming. Bij een hoge temperatuur van het CV water kun je prima standaard radiatoren toepassen. Bij een warmtepomp kun je beter convectoren plaatsen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Grote buffer plaatsen voorzien van meerdere ( rvs) spiralen,
Deze buffer wordt warmgestookt door de houtkachel (spiraal onderin) en een warmtepomp (spiraal midden in) de bovenste spiraal kan gebruikt worden om tapwater voor te verwarmen bij een te lage buffertemperatuur en hiermee een boiler voeden die warmgestookt word door de warmtepomp. De boiler ook voorzien van een elktrisch element om thermisch te kunnen desinfecteren.
De cv installatie aansluiten rechtstreeks op de buffer met een 3weg mengklep en een transportpomp die de pomploze verdelers voed, hiertussen optioneel nog een 3wegklep om te schakelen tussen verwarming via de buffer of koelen rechtstreeks.
Het buffervat kiezen met een volume van minimaal 500ltr en nog mooier zou zijn als er nog een spiraal min de buffer over zou zijn om eventueel heatpipes op aan te sluiten zodat de zomerdag de heatpipes kunnen voorzien in de ww behoefte
 
  • Like
Waarderingen: plezierklusser

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu