Verwarming tijdelijke woning opties

Saucisson

  • #1
Deze zomer verhuizen wij naar onze nieuwe woonplaats. Als het goed is, is de sloop van de oude woning reeds afgerond en is er hopelijk begonnen met de bouw van onze toekomstige woning. Wij (mijn vriendin en 2 dochtertjes) zijn de opties van tijdelijk wonen in kaart aan het brengen.

Het huuraanbod is nagenoeg nul en onbetaalbaar. Dus wonen op eigen erf (genoeg ruimte) lijkt de keuze te worden.

Er is onder andere een grote niet geisoleerde 90m2 beschikbaar (zonder betonnen fundament). De schuur is niet in geweldige staat, deze helemaal isoleren is denk ik zonde van het geld.
Mijn idee is nu een stacaravan te kopen (en eventueel een kleine caravan die eventueel ook nog in de schuur zou kunnen passen).
We kunnen dan de schuur me mooi weer er bij trekken maar wanneer het koud wordt trekken we ons terug in de caravan(s).
Nu is de vraag hoe verwarmen we het water en de leefruimte.

Optie 1:
Gasaanlsuiting naar buitenkast laten verplaatsen en opnieuw aansluiten op caravan (en evt schuur). Kosten geschat 2000 euro. Nadeel is dat hoogstwaarschijnlijk de gasaansluiting daarna alsnog afgesloten zal worden omdat de nieuwbouw waarschijnlijk geen gas meer zal gebruiken, oftewel een warmtepomp met zonnecellen.

Optie 2:
Een grote propaan-gastank laten plaatsen (4000 liter?). Kosten huur van de tank 150/200 euro per jaar, plaatsing en andere bijkomende kosten nog onbekend.

Optie 3:
Kleine gastanken. Prijs onbekend, vaak wisselen, uberhaupt een optie om te verwarmen???

Optie 4:
Airco/Warmtepomp. Mogelijk nadeel is de efficientie hiervan in een minder goed geisoleerde ruimte en de verbruikskosten die daaruit voortvloeien. Voordeel is ook de mogelijkheid tot koelen in de zomer en mogelijk kan de pomp als de woning af is een schuur verwarmen wanneer daar een paar uur in gewerkt moet worden.

Voor douchen e.d. zal de keuze dan cv/geiser/boiler worden.

Delen kan ik zelf oppakken ik heb zelf in een vorige woning gas/water/elektra aangelegd.

Wie heeft wijsheid voor mij? Mogelijk zitten we van deze zomer tot de volgende zomer in deze omstandigheid ook al schat de bouwende partij dat het sneller af zal zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
En wat als je een tijdelijke woonunit huurt en op het erf laat plaatsen? Daar zit alles al in.
 
  • Like
Waarderingen: Saucisson

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Infrarood panelen. Makkelijk aan te brengen en behaaglijke warmte. Wat is de te verearmen oppervalkte?
 
  • Like
Waarderingen: Saucisson

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een tijdelijke woonunit zoals Walker suggereert, is waarschijnlijk de eenvoudigste oplossing. Een camper zou ik niet zo snel voor willen stellen: die zijn meestal ook amper geïsoleerd.

Mocht je iets avontuurlijkers willen proberen, kun je ook (losse) kamers in de schuur bouwen. Die kun je dan goed isoleren en volledig naar wens indelen. Met enige creativiteit kun je dan ook zorgen dat je er nog iets aan hebt als je het straks niet meer op deze manier nodig hebt. Een airco zou daarmee dan de beste oplossing zijn voor verwarming.

Wil je het nog gekker maken, kun je ook nog een tiny house buiten de schuur bouwen; als het ware een nieuwe schuur met wel de juiste isolatie en voorzieningen. Die kun je dan later nog aan gasten slijten, of als luxe thuiswerkplek inrichten. Maar goed, ik weet niet hoeveel (financiële) ruimte je hebt en hoeveel je zelf wilt/kunt aanpakken.
 
  • Like
Waarderingen: Saucisson

Saucisson

  • #5
Dank voor alle reacties. Goede opties.
De oppervlakte van een stacaravan zal een 50m2 zijn, de schuur is 90m2 een woonunit daar iets tussen in denk ik.
Ik lees infrarood panelen of airco/warmtepomp.

Gas geen goede optie?
In de woning staan nu een paar gaskachels die ik zou kunnen hergebruiken. Maar de kosten voor het verplaatsen zijn niet laag en daarna zal hij waarschijnlijk als de nieuwe woning af is alsnog worden verwijderd vanwege beng norm zaken. Dat staat mij wel tegen.
Uiteindelijk is het een kwestie van investeringskosten, vebruikskosten en comfort.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Infrarood als hoofdverwarming is niet aan te raden; daarmee kun je in de winter lastiger (of veel inefficiënter) je leidingen vorstvrij houden. Het is leuk voor onverwarmde ruimtes waar je het kortstondig behaaglijk wil hebben. Bijvoorbeeld een toilet, werkplaats of terras.

Gas is iets persoonlijks, maar vaak wisselen of een grote gastank op een bouwplaats zijn niet dingen waar ik zelf voor zou kiezen.

Je kunt ook nog een houtkachel overwegen, maar dat is wederom wat lastig als hoofdverwarming omdat hij bij vorst dan regelmatig aan moet staan. Een combinatie met simpele elektrische kacheltjes kan dan wel; die zijn alleen in gebruik vrij duur - uiteraard afhankelijk van hoe goed geïsoleerd alles gaat zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Saucisson

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu