Witte of zwarte EPDM folie.

Ambidexterity

  • #1
Ik wil een overkapping maken achter aan ons huis, de eerste 2 meter wordt dicht en 2,5 meter iets doorzichtig, glas of kanaalplaten, hier zijn we nog niet over uit.

Op het eerste stuk van 2 meter moeten zonnepanelen komen, maar voor dat deze daar komen wil ik daar EPDM folie op plaatsen. Wit stoot zonlicht af, dus ik dacht hiervoor witte EPDM folie te gebruiken, is er een rede waarom dit niet verstandig is en toch voor zwart te gaan?

Dan moet ik na dat dit is gedaan aluminium profielen vast zetten op het eerste stuk, Hoe kan ik het beste lekkage voorkomen?


[edit/toevoeging]

Wat betreft de waterdichte bevestiging voor de aluminium profielen heb ik al mooie dak ankers gevonden en een paar filmpjes bekeken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zie het zo tussen wit en zwarte dakbedekking. De overkapping gebruik je ook in het voor en najaar. Zolang je dak een temperatuur uitstraalt die goed aanvoelt klaag je niet. Het wordt dus een afweging hoeveel dagen per jaar zou je dak een te hoge temperatuur uitstralen.
Let op als jij filmpjes hebt gezien met zwarte dakbedekking wil dat niet zeggen dat het ook met die witte op dezelfde manier kan worden uitgevoerd. Ik vermoed dat witte EPDM niet bestaat ze gebruiken de naam EPDM en het is misschien een ander type kunststof.
Had even de link van de filmpjes geplaatst.
 

Ambidexterity

  • #3
Wij hebben de achtertuin aan de zonkant, mat de zomer is het erg heet met de huidige afdak, vandaar ik naar de witte EPDM keek nadat ik per toeval dit voorbij zag komen.

Ik ga zodadelijk terug rijden van vakantie naar huis, morgen zou ik wel het een en het ander opzoeken en hier posten.

Wat ik wel even snel heb gelezen is dat roet DE EPDM UV werend maakt, stond er op een commerciële site. Om de EPDM wit te maken moet het roet voor iets anders worden vervangen. Ze schrijven dat bij witte EPDM de garantie wordt ingekort met 10 jaar.


[edit/toevoeging]

Nu op een andere commerciële site lees ik dat wit minder warmte opneemt en en langere levensduur heeft.
Wat er dan van waar is. Morgen als ik thuis ben ga ik verder zoeken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Om te bewijzen hoe lang een dakbedekking werkelijk mee gaat is zeer tot erg lastig. Men is pas, denk ik eind jaren 70 met vallen en opstaan begonnen een dakbedekking te ontwikkelen die lang mee gaat. EPDM claimt een lange levensduur. Het lijkt er op dat de EPDM zelf dus een vel materiaal zonder iets van een af- of doorvoer en hoeken die gevouwen worden in je dak, ja deze daken komen een heel eind. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Waarom wit als er donkere zonnepanelen op komen?
Gewoon de zwarte versie erop, anders wordt het ook nog een lappendeken.
 

Ambidexterity

  • #6
@Wgb, als ik het allemaal mag geloven gaat de garantie wel tot 20 jaar en de levensduur is nog langer. Ziet er goed uit dus. Ook het aanbrengen van EPDM gaat geweldig als ik de filmpjes op internet terug kijkt. Ook genoeg handige tips over hoe je de hoeken moet vouwen, allerlei doorvoeren. Volle vertrouwen er in dat dit goed gaat komen.

@Jan, het punt wat je aansnijd is zeker waar, echter is er nog een redelijk stuk waarop zon komt. Er komt wel wat ruimte tussen de zonnepanelen en het dak zodat er wat ventilatie is voor de zonnepanelen. Als er minder warmte van het stuk afkomt waar geen zonnepanelen zijn help dat ook iets tegen het warm worden van de panelen. Ik had namelijk begrepen dat warmte een nadelig effect geeft op het opwekken van energie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu