Witte groep aardlek - contrastekker op trekschakelaar in badkamer?

damdam8

  • #1
Beste iedereen,

In mijn huurappartement zit een trekschakelaar in de badkamer, daar wil ik graag mijn wasmachine op aansluiten. Het allerliefst plaats ik natuurlijk een spatwaterdichte contrastekker hoog op de trekschakelaar, en hang ik daar mijn wasmachine aan. Ik wil natuurlijk wel de voorschriften waarborgen. Ik begrijp dat wanneer de trekschakelaar geaard is, een contrastekker toegestaan zou zijn. In mijn meterkast tref ik het volgende:

meterkast.png


Als het goed is zijn er dus vier groepen, waarvan de eerste groep (de wasmachinegroep) bij de 'witte groepen' hoort. Als ik op het testknopje druk doet de trekschakelaar het niet meer. In dit topic schrijft lid Sxnder dat "ls de wasmachine groep wit is zal deze niet beveiligd zijn.": https://www.klusidee.nl/Forum/topic/wasmachine-aansluiten-op-trekschakelaar-via-contrastekker.55045/

Kan ik correct concluderen dat dit bij mij niet het geval is, en dat mijn trekschakelaar geaard is, en ik dus volgens de nieuwe voorschriften wel een spatwaterdichte contrastekker mag hangen aan mijn trekschakelaar, en hierop de wasmachine mag aansluiten?

Mocht het omgekeerde het geval zijn (en mij dus niets anders rest dan de wasmachine direct aan te sluiten op de trekschakelaar), dan kom ik voor een vervelend probleempje te staan: als ik niet een erkende elektricien inhuur om de wasmachine aan te sluiten vervalt mijn garantie op de wasmachine. Hoewel ik moet bekennen dat ik nog nooit een apparaat op een trekschakelaar heb aangesloten, lijkt het mij een vrij simpel klusje (hoofdschakelaar eraf, wasmachinesnoer bij stekker knippen/snijden, 1-2cm omhulsel snoer 'strippen', trekschakelaar open schroeven, matchende kleuren draadjes monteren op dezelfde manier waarop je, bijvoorbeeld, een armatuur aansluit, trekschakelaar dichtschroeven, spanning er op, testen, klaar)... klopt het dat iemand met weinig verstand van zaken dit eigenlijk ook gewoon zelf kan doen? De kosten van een erkende elektricien inhuren vind ik persoonlijk erg hoog, in verhouding met de nieuwprijs van de wasmachine (die nu net één jaar oud is); en een verhuizing kost al een hele hoop geld...

Ik hoor graag wat jullie in mijn situatie zouden aanraden gezien veiligheid, budget, weinig kennis van zaken...

Enorm bedankt voor jullie hulp!

Groeten!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het gaat niet zozwwer om de aarde, die zit echt wel in die trekschakelaar, het gaat om een aardlekschakelaar. Als u op de testknop drukt en de spanning is van de trekschakelaar dan is de trekschakelaar beveiligd door de aardlek.
Gezien de indeling zijn alle groepen hier voorzien van aardlek .

of je de wasmachineschakelaar mag voorzien van een contrastekker is het antwoord eigenlijk altijd NEE, een contrastekker met snoer is voor tijdelijk gebruik en niet voor vaste opstelling.
Dan zou je de trekschakelaar ook gewoon kunnen vervangen voor een stopcontact, dat mag wel.

Het is ook niet even een snoertje aanstrippen en aansluiten, je moet de aders voorzien van adereindhulzen om goed contact te waarborgen.
 

damdam8

  • #3
Dank voor de razendsnelle reactie!

Dat contrastekker/verlengsnoer-gedoe in een badkamer niet thuishoort weet ik (en ik wil ook absoluut aan de geldende normen voldoen). Ik zal maar zo'n twee jaar in dit huurappartement wonen, en hoe minder ik hoef te sleutelen (bijvoorbeeld trekschakelaar vervangen voor normale wandcontactdoos), hoe beter, voordat ik onverhoopt iets verkloot (ook voor volgende huurder).

Ik snap dat 'contrastekker' en 'badkamer' op zichzelf niet vaak in één zin behoort voor te komen, maar gezien het feit dat een wandcontactdoos wel zou mogen, zie ik niet heel snel in waarom een goed waterdichte contrastekker, direct uit de trekschakelaar (dus hoog geplaatst, niet los bungelend), minder veilig zou zijn dan een wandcontactdoos?

En: mág het wel? Volgens de wettelijke voorschriften? Verzekeringstechnisch?

(Ik wil niet lastig doen, gewoon alles helemaal zeker weten; ook voor eventuele andere personen die later op dit forum terecht komen met precies dezelfde vraag. Als het gewoon niet mag wat ik wil, zit er natuurlijk niets anders op dan een elektricien inhuren, en dat zal ik dan uiteraard ook gewoon doen.)

Edit: ik weet uit andere posts op andere fora (ik heb de afgelopen dagen een hele hoop afgezocht m.b.t. dit onderwerp) dat installateurs van bedrijven als CoolBlue ook gewoon een contrastekker aan de trekschakelaar hangen wanneer dit is toegestaan en het wasmachinesnoer bijvoorbeeld te kort is. Als mijn oplossing gewoon 'mag' en op een voldoende verantwoorde/veilige manier kan, dan heeft dat wel mijn sterke voorkeur (anders zit ik zowel met het verliezen van de garantie, als met de klus om weer een normaal snoer aan de wasmachine aan te sluiten wanneer ik over een relatief korte periode weer verhuis naar een woning met een wcd in de badcel).
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee het mag niet, een contrastekker is daar niet voor bedoeld.

Dat de Kouwe Blauwe dat wel doet is dan ook hun verantwoording.
Daarbij vraag ik mij af of de plaatsers deskundig genoeg zijn om dit te beoordelen.

Ik heb jaren die 'APK' voor woningen gedaan en daar al heel wat telefoontjes van leveranciers van wasmachines over gehad. Als ik het weer eens 'niet geschikt voor gebruik' aan had gehangen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Hoe zit het met de zone-indeling? In zone 1 en 2 mag je ook geen contactdozen plaatsen.

Als het achter een aardlekschakelaar zit en qua zone-indeling mag, zoals gezegd gewoon een contactdoos plaatsen.

Als je er niet te veel mee wilt "rommelen" kan dat eventueel een opbouw contactdoos zijn welke je met een kort stukje xmvk of ymvk op de trekschakelaar aansluit. Maar zelf zou ik dat ding gewoon een weghalen als het niet meer nodig is.

Een witgoedverkoper is trouwens geen installateur, dat wordt soms pijnlijk duidelijk. Als je verwacht dat de blauwe jongens controleren op zaken als aardlekbeveiliging dan geef je ze teveel krediet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu