Wisselsching 2 lampen

Wau_wter

  • #1
Hallo allemaal.

Ik heb een dakkapel laten plaatsen en daarvoor heb ik mijn wissschakeling en 2 lampen tijdelijk moeten onderbreken en de draden moeten verleggen.
Voor de duidelijkheid gaat het om een bestaande wisselschakeling met op de 1e verdieping een schakelaar en op zolder 2 lampen en een schakelaar.
Nu heb ik diverse dingen geprobeerd om het weer werkend te krijgen, maar ik krijg de schakelaar op zolder niet meer werkend.

De bestaande draden die op zolder zijn, zijn 2x een zwarte draad en 1 blauwe. Wat ik nog weet van mijn oude schakelaar die ooit op zolder zat is dat dit 3 zwarte draden waren.

Inmiddels heb ik de lampen werkend op de schakelaar beneden, maar wat ik ook probeer met de nieuwe schakelaar gebeurd er niks.
Ik heb de blauwe draad naar de blauwe van de lamp en 1 zwarte naar de andere aansluiting op de lamp. En dan heb ik nog 1 zwarte draad over, die zou naar mijn mening naar de andere schakelaar moeten. Dit heb ik geprobeerd maar niks helaas.

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk omschreven heb.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Voorheen had je 3 zwarte draden, zoals het hoort. Nu na het verleggen niet meer. Blijkbaar is er tijdens het verleggen dus iets fout gegaan.

Heb je nieuwe draden getrokken vanuit de centraaldoos? Of de bestaande draden verlengd? Ik neem aan dat je nog bij eventuele verbindingen kunt?
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Wau_wter

  • #3
Die 3 zwarte draden heb ik nog steeds,
Wat ik heb zijn 2 zwarte en 1 blauwe waar eerst altijd een lamp op aangesloten zat en een schakelaar. Nu heb ik de lamp weer aangesloten en probeer de nieuwe schakelaar weer aan te sluiten maar dit werkt niet.
Omdat ik nog weet dat mijn oude schakelaar 3 zwarte draden had, heb ik dit aangehouden en opnieuw proberen aan te sluiten.
 

Wau_wter

  • #4
Misschien even simpeler...
Bijgaande foto is bestaand, hier was op aangesloten 2 lampen ( paralel als ik het goed heb ) en een schakelaar.
Ik heb de lampen aangesloten en nu dus nog 1 zwarte draad over.
Ook heb ik nog een schakelaar met 3 zwarte draden die ik hier dus weer op aan wil sluiten.

20220809_183307.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
De 2 zwarte draden die van de andere verdieping komen aansluiten op de wisselcontacten van de schakelaar.

Het P- of L- contact van de schakelaar met de zwarte draad naar de verlichtingsarmaturen verbinden.

De blauwe nuldraad rechtstreeks naar de verlichtingsarmaturen.

Ik neem aan dat de leiding ondertussen ook weer netjes eindigt in een lasdoos.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #6
En anders ff meten want dat is weten voordat je verder gaat aanleggen. Je zwarte draden zijn je fasen (Live) achter een schakelaar en dus de "prik" en de blauwe is je nul. moet gewoon 230V op komen te staan. Anders moet je de oude dozen open halen om te kijken of de draden wel goed vast zitten.
 

Wau_wter

  • #7
Uiteraard komt alles weer netjes in een lasdoos. Dit is even voor nu even handiger om mee te werken. Op de bovenstaande foto heb ik de blauwe naar de verlichting gedaan en 1 zwarte ook naar de verlichting. Dit zijn dus denk ik de draden die uit mijn 1e schakelaar komen? Dit werkt zoals het hoort met de schakelaar op de eerste verdieping.
Nu heb ik dus nog een schakelaar met 3 zwarte draden die ik hier op wil aansluiten.
Hier zouden 2 van op de ene overgebleven zwarte draad die niet in gebruik is moeten komen? En die andere op de andere zwarte draad van de lamp?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
  • Like
Waarderingen: stylish

Wau_wter

  • #9
Ik denk dat ik mijn situatie al "lees" vanavond proberen.. bedankt allemaal
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Wau_wter schreef:
Op de bovenstaande foto heb ik de blauwe naar de verlichting gedaan en 1 zwarte ook naar de verlichting. Dit zijn dus denk ik de draden die uit mijn 1e schakelaar komen?
Beide zwarte draden zullen van de andere schakelaar komen.

De nuldraad is wellicht ook bij de schakelaar aangesloten, maar dat hoeft niet, deze kan ook rechtstreeks vanuit de centraaldoos ofzo komen.
 

Wau_wter

  • #11
Beide zwarte draden zullen van de andere schakelaar komen

Dus dan deze 2 naar mijn andere schakelaar en dan de overgebleven 3e zwarte draad van deze schakelaar naar de lamp als ik het zo goed zeg.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Juist. Zoals in reactie #5 dus.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu