Wisselschakeling met Jung dimmer

Piet Wessels

  • #1
Beste experts,

Ik heb op mijn werkplek een lamp met 2 schakelaars (JUNG 506EU). Bij 1 schakelaar heb ik 1 bruine draad en 2 zwarte. Bij de andere schakelaar heb ik 3 zwarte draden.
Ik heb de lamp vervangen door een LED lamp, maar het licht is net te fel dus wil ik een dimmer monteren.
Ik heb hiervoor de JUNG 1731DD gekocht. Deze heb ik aangesloten waar de bruine draad zat met 2 zwarte draden: bruin op L, zwart op 1 en zwart op pijl met golf. De andere schakelaar (JUNG 506EU) heeft 3 zwarte draden.
Als ik met de gewone schakelaar de lampen uitdoe, dan kan ik de lampen niet meer aan zetten met de dimmer. En als ik lampen uitdoe met de gewone schakelaar, dan gebeurt er iets vreemds als ik de lampen daarna direct weer aanzet (met dezelfde schakelaar): de lampen gaan aan, branden even en gaan dan weer aan. Ik moet de lampen dan weer aanzetten met de dimmer.
Uit contact met de leverancier heb ik geleerd dat de dimmer niet werkt met de oude schakelaar. Op hun advies heb ik een pulsschakelaar gekocht (JUNG 531EU). Dit naar aanleiding van het schakelschema dat bij de dimmer zit (waarbij 5 een impulsdrukker/maakcontact is):

Maar hoe sluit ik nu de pulsschakelaar aan in mijn situatie? De andere schakelaar heeft 3 zwarte draden en de pulsschakelaar heeft maar 2 aansluitingen...
Alvast bedankt voor alle hulp.
 

CV__

  • #2
Je houdt gewoon een draad over. Een van de twee gebruik je voor de verbinding tussen pulsschakelaar en dimmer. De andere dop je af.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Ik denk dat het niet gaat werken zonder draden bij te trekken. Je moet vanuit de locatie van de dimmer de ongeschakelde en geschakelde fase en de retourleiding van de pulsdrukker naar de tweede doos brengen.

Je kunt beter een dimmer met wisselcontact kopen, tenzij je hem echt van twee plekken uit wilt kunnen dimmen.
 

Piet Wessels

  • #4
Beste CV__

Bedankt voor de snelle reactie. Het is me echter net iets te kort door de bocht :wink:
Als ik geen extra schakelaar wil is het simpel: bruine draad op L en zwarte draad op golfje met pijl.
Maar naar mijn idee loopt er vanuit de dimmer geen schakeldraad rechtstreeks naar de lamp, maar lopen er 2 schakeldraden naar de nevenunit, welke met een derde schakeldraad verbonden is met de lamp, zo:


Hoe integreer ik mijn dimmer en pulsschakelaar in bovenstaand plaatje (huidige situatie)?
 

Piet Wessels

  • #5
Beste Tom345,

Naar mijn idee is dit juist een dimmer met wisselcontact. Dan zouden er toch geen extra draden nodig zijn?
 

CV__

  • #6
Ohja, nu 3 zwarte bij wat een pulsschakelaar wordt. Dan de zwarte naar de lamp lassen op een van de andere twee, die je aan het andere eind op de uitgang dimmer aansluit. De derde gebruik je tussen pulsschakelaar en dimmer voor de puls en dan moet nog een bruine ergens vandaan halen om de pulsschakelaar te voeden.
 

Justin Janson

  • #7
Beste Piet,

Ben je hier uiteindelijke nog uitgekomen? Ik heb exact hetzelfde probleem en krijg het niet voor elkaar om de Jung dimmer met een wisselschakeling te laten werken.

Ik ben erg benieuwd :wink:
 

Phojeke

  • #8
Wissel de dimmer met de pulsschakelaar en koppel een zwartedraad met de fase bruin en gebruik een andere zwarte voor de puls
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Je denkt niet dat dit probleem na 1,5 jaar onderhand wel zal zijn opgelost?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu