Wisselschakelaar aansluitprobleem!

Michelzzz

  • #1
Beste vakmensen,

Ik heb een probleem met een wisselschakelaar... Hier de uitleg.

Op de 1e verdieping van ons (nieuwbouwhuis) hangt een lamp die zowel vanaf de begane grond als vanaf de overloop (boven) is aan te doen.
De schakelaar boven is uit elkaar gehaald ovm het installeren van de badkamer. Deze wil ik opnieuw aansluiten maar hier gaat iets fout met de bedrading.

Ui tde muur boven komen 3 draden die sowiezo bij de lichtschakelaar horen. Namelijk 2 zwarte en 1 bruine. Ik heb geprobeerd de bruine aan te sluiten op de bovenste (P) aansluiting van de schakelaar en de 2 zwarten in de 2 onderste aansluitingen. Helaas werkt dit niet.
Beneden zitten deze draden wel zo namelijk.

Naast de lichtschakelaar zit ook een stopcontact. Er is een zwart-gestreepte draad die ik ddaar over heb... kan t zijn dat deze bij de lichtschakelaar hoort?

Kan iemand mij vertellen wat ik fout doe?

Alvast bedankt!!!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zou best ens kunnen, Stopcontact is meestal bruin blauw en Groen/geel.

Dus zou logischerwijs je schakelaar P-zwart-streep zijn.
 

Michelzzz

  • #3
Ok,, ga t sowiezo proberen, maar in de aansluiting voor het stopcontact (die er dus pal naast zit) zit ook al een bruine draad..... Kan t zijn dat die bruine draad bij de lichtschakelaar er voor niets zit?
 

StefanD

  • #4
De wisselschakeling moet aangesloten worden zoals in het plaatje in https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aansluiten-berker-wissel-wissel-schakelaar.37146/
Als er beneden al een bruine draad op de schakelaar is aangesloten, dan moet die boven niet aangesloten worden.
Het is heel goed mogelijk dat de zwart-gestreepte draad naar de lamp toe gaat en dat dat dus de derde draad is die je boven moet aansluiten. (De andere twee zwarte draden komen van de schakelaar beneden)
Als je nu een losse bruine draad over hebt, zorg er dan wel even voor dat je daar een lasdop op drukt, zodat je geen kans op kortsluiting hebt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
En nu nog even uitleggen hoed dat zit met een adersparende wisselschakeling want dan heb je wel 2 bruinen.
 

StefanD

  • #6
En voor de volledigheid de Franse wisselschakeling (die in NL niet gebruikt mag worden):

Omdat er een gemarkeerde zwarte draad aanwezig is, lijkt mij de kans groot dat het een "gewone" wisselschakeling is. Om zekerheid te krijgen, kun je even kijken welke zwarte draad aan de lamp is aangesloten.
 

Buurman-Buurman

  • #7
En als je volgende keer nog zo eens iets uit elkaar haalt ff met papiertape aangeven waar alles zat voor je het geheel demonteert.
:mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu