Wissel wissel en hotelschakeling

Luukhildebrand

  • #1
Hallo,

Ik probeer een hotelschakeling te maken. Beneden heb ik wisselwissel schakelaar en boven een enkele schakelaar. Beneden wil ik de beneden lamp bedienen en de lamp boven. Boven enkel de boven lamp.
Nu heb ik het voor elkaar gekregen de lamp beneden te laten werken, wat ook niet zo spannend is met enkel een bruine en zwarte draad.
Van beneden heb ik 3 zwarte draden naar boven getrokken. Echter krijg ik de lamp boven niet werkend.

op dit moment lopen de 3 zwarte draden van beneden naar boven en daarvan worden er 2 onderbroken doordat ze naar de lamp gaan. Wat welke draad is weet ik niet terug te vinden vanaf de schakelaar.
Heb een provisorische tekening gemaakt om je een idee te geven hoe de situatie nu is.

groeten,
Luuk

D6A79640-0A7D-43B1-AECC-2DCB5ADFEE25.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2

Luukhildebrand

  • #3
Dus vanaf de centraaldoos beneden dient ook nog een blauwe draad naar boven te gaan?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Uiteraard heeft de lamp een nuldraad nodig om te functioneren.

Geen idee of deze uit de centraaldoos beneden moet komen, zit er niet gewoon een centraaldoos op de verdieping welke tot de zelfde groep behoort? Ben je een hele nieuwe installatie aan het aanleggen? Normaliter is er anders toch wel iets voorbereid voor verlichting op de verdieping.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Luukhildebrand

  • #5
De centraaldoos beneden en boven behoren niet tot dezelfde groep. Dus kan geen blauwe naar de lamp boven laten gaan.

Beneden heb ik 1 bruine en 4 zwarte draden. Van de 4 zwarte lopen er 3 naar de schakelaar boven. Echter moet ik de lamp boven ook nog werkend krijgen.Ik ben het inderdaad nieuw aan het aanleggen.Onder wat tijdsdruk heb ik mij laten vertellen dat ik deze draden moest trekken. Nu probeer ik het aan te sluiten maar lukt me dat niet. Alle andere centraalpunten en lichtpunten werken wel gewoon naar behoren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dan zul je een nuldraad van de centraaldoos beneden bij de verlichting boven moeten zien te krijgen.

Dus of:
- een nuldraad van de centraaldoos beneden naar de schakelaar beneden trekken, en dan vanaf de schakelaar beneden 2x zwart + 1x blauw naar boven
of:
2x zwart van de schakelaar beneden naar de centraaldoos beneden, en dan vanaf de centraaldoos beneden 2x zwart + 1x blauw naar boven.

Als je het nieuw aan het aanleggen bent moet daar ook nog een groen/gele aardedraad bij, deze is verplicht in nieuwe installaties sinds 1997.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Luukhildebrand

  • #7
Ik ga dat proberen, bedankt!
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu