Windkappen zonnepanelen maken

Status
Niet open voor verdere reacties.

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
Beste allemaal,

Binnenkort worden er 50 zonnepanelen bijgeplaatst op mijn platte dak. De huidige en nieuwe panelen zijn keurig zwart, maar de frames (12 graden) zijn aluminium kleurig.

Er bestaan van het montagesysteem windkappen om de frames aan de zijkanten (driehoek) en achterkant (rechthoek) dicht te maken, maar ook die zijn zilverkleurig.

Ik ben gaan zoeken op internet en kwam aluminium sandwitchpanelen tegen van 3 mm dik. Deze zijn zwart, weerbestendig, licht van gewicht en qua prijs aantrekkelijk.

Zou ik de windkappen hieruit kunnen maken?
 
Op maat knippen/slijpen, gaatjes boren en de hoeken omzetten. Dat moet wel lukken.
 
Geeft meer stijfheid aan de panelen, en mogelijkheid tot bevestigen.
 
Windkappen in zwart zijn er wel, maar erg prijzig.
Of de goedkoperen versie laten spuiten/poedercoaten.
Of de alu. sandwich panelen op maat maken en vast schroeven aan de frame's.
Het is goed te zagen, met een decoupeer of cirkelzaag.
 
Laatst bewerkt:
Voor mijn montagesysteem zijn er alleen de windkappen van de fabrikant zelf. Poedercoaten kan inderdaad maar dan gaat de prijs helemaal omhoog.

De alupanelen kan ik op maat bestellen. Alleen de panelen voor de kopse kanten (de driehoeken) moet ik zelf zagen. Kwestie van het goede zaagblad op mijn cirkelzaag monteren. Voordeel is ook dat ik 2 driehoeken uit 1 rechthoek kan zagen.
 
In de handleiding van het montagesysteem zie ik dat de windkappen gewoon met dezelfde boutjes worden vastgezet als waar het frame mee in elkaar geschroefd wordt.

Dus geen zelftappers schroeven maar even goed uitmeten waar de boutjes door de windkappen gaan en 3 of 4 gaatjes boren.
 
Kijk wel uit dat het niet een geweldige nestplaats wordt voor vogels.
Bij een klant van mij waren de panelen van het dak gewaaid en daar hadden ze naast extra gewicht ook van die windkappen geplaatst om dat te voorkomen.
Gevolg was dat ze nu elke week een schoonmaker moesten laten komen omdat vogels er vervolgens lekker beschut een nest konden maken en nu alles vol scheten met als gevolg weer een slechte opbrengst.

Ik heb die platen gewoon gezaagd op de zaagtafel, had nog een blad voor aluminium liggen en die gebruikt maar met een gewoon zaagblad gaat het ook prima.
De harde binnenlaag is trouwens minder hard dan je zou verwachten, bij mij was het eerder een soort purschuim.
 
Als ik de windkappen monteer is alles juist afgesloten voor vogels. Ze kunnen dan hooguit nog op de panelen zelf gaan zitten, maar dat kunnen ze nu ook al en dat doen ze nooit.

Nu zijn de frames aan de achterkant juist open.
 
De vogels kwamen bij deze klant ook juist via de voorzijde onder de panelen want de panelen waren opgesteld op blokken zodat het water er onder door kon en op de dragers waar de gewichten in lagen konden konden ze dan prima nesten maken.
Nu hebben ze aan de voorzijde ook nog weer een soort vogelschroot gemonteerd.
Ander probleem wat er speelde was dat door de toegepaste kappen het veel warmer werd achter de panelen en dat daardoor ook weer de opbrengst terug liep.
Of het klopt weet ik niet maar mij is verteld dat de opbrengst van een paneel met elke graad dat hij boven de 25 graden uit komt met 0,5% afneemt.
Op zich kan het wel kloppen, want de hoogste opbrengsten heb je meestal niet in de zomer met veel zon maar juist in het koele voorjaar met veel zon.
 
Jammer dat ze er niet in het zwart zijn voor jouw systeem. Merk dat ik doorgaans gebruik heeft ze wel in alu of zwart.

In principe voldoet ieder materiaal dat buiten toegepast mag worden. Inderdaad even goed de gaten opmeten. Desnoods plaatje karton ertegen en gaten aftekenen. Daarna overnemen op de uiteindelijke plaat.

Risico op vogels hou je altijd. Ook op een schuin dak heb ik zelf ondervonden. Gewoon bijtijds inspecteren (sowieso niet onverstandig) en indien nodig nesten verwijderen na het broedseizoen.
 
De opbrengst neemt naarmate het paneel warmer wordt inderdaad af. Dat is echter niet heel veel.

Zou het heel veel warmer worden achter het paneel op een hete zomerdag met windkappen om het frame? Op het dak is het dan sowieso niet uit te houden.

Op zich wel eens leuk om te testen met een paar rijen. De oude panelen liggen allemaal op zuid zonder schaduw. Er komen optimizers achter dus het is dat prima te meten.
 
" De oude panelen liggen allemaal op zuid zonder schaduw. Er komen optimizers achter ..."

Wat is dan het nut van de optimizers?
 
Als er een reiger overvliegt en een paneel bombardeert dan heeft dat zonder optimizers meteen gevolg voor de gehele string. Met optimizers zal alleen dat ene paneel er last van hebben.
Maar ik heb ook alle panelen gewoon in 1 string omdat er ook geen schaduw op komt.
Een optimizer kost meestal iets van rond de 80 euro en met de 12 panelen die ik heb ga je die optimizers nooit terug verdienen. (even los van de vraag of ze leverbaar zijn)
 
@Rooster

Goede vraag met een simpel antwoord: er komen 50 panelen bij op oost-west met wat schaduwval.

Omdat ik een hekel heb aan verschillende systemen naast elkaar wordt alles op 1 systeem aangesloten, vandaar dat de oude panelen ook voorzien worden van optimizers en bij de nieuwe omvormers komen.

En zoals Gerrit B al schreef: als er een paneel kapot gaat of door een flinke flats vogelpoep minder opbrengst heeft, gaat dat ten koste van de opbrengst van de hele string. Ik kan straks per paneel monitoren. Ideaal, ook als er een paneel sneuvelt.

En als je echt ver gaat denken: ik kan panelen ook uitschakelen, mocht een overschot aan opgewekte energie (dus niet gelijk verbruikt) in de toekomst belast worden. Lijkt me sterk, want groene stroom maar je weet het nooit.

Een optimizer kost vandaag de dag zo’n € 55 en zijn bij de groothandels goed leverbaar. Ze zijn wel flink in prijs gestegen de laatste paar jaar.
 
Ik zie het dat ze nu gewoon op voorraad zijn, dat was 1,5 jaar geleden wel anders toen ik de spullen wilde bestellen.
Panhaken staan hier al wel sinds vorig jaar oktober op nalevering :?
 
@BertPleizier
Ik ben echt benieuwd wat je denkt dat de meeropbrengst per jaar is. Want dat bepaalt toch of het uit kan?

Deze test vind ik wel een openbaring: Conclusie: Een stringinverter kan net zo goed omgaan met schaduw als een microinverter,

Ik vraag mij ook af waarom je een paneel, dat super betrouwbaar is, in de gaten wil houden, terwijl de omvormer of optimizer een veel grotere kans heeft om te overlijden.

Het feit dat er in commerciële installaties geen optimizers of microinverters worden gebruikt, zegt ook wel iets.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan