Wie weet wat dit is? Stucwerk brokkelt af, bruine vlekken

YouriD

 • #1
Hallo allemaal,

Ik zit nogal met de handen in mijn haar met een probleem in mijn huis.

Voorgeschiedenis
Even de voorgeschiedenis: een jaar geleden zijn wij in ons jaren '50 huis getrokken. Er zaten toen wat onverklaarde bruine vlekken op een binnenwand (niet-dragend). Het voelde verder niet vochtig. Dat is toen dichtgesmeerd met iets door de vorige eigenaren.

De vlekken kwamen er naar een tijdje weer doorheen, dus voordat het werd gestuct heb ik er van die Alabastine-voorstrijk opgedaan die alle vlekken zou moeten tegenhouden. Dit was in de veronderstelling dat het roetvlekken waren, omdat er ooit een haard in die kamer heeft gezeten, en mijn aannemer toch echt niet dacht dat het vocht was.

Huidige situatie
Inmiddels, ongeveer een jaar later, ziet het eruit als op de foto's. Het stucwerk brokkelt af. Als je op de onderste 15 cm tikt hoor je dat het stucwerk los zit. Er zitten bruine vlekken op en de plek waar het meeste is afgebrokkeld zit een grote bruine vlek die plakkerig is en afgeeft als je er met je vinger aanzit.

Nog wat interessante dingen om te weten:

 • • Er zit een badkamer aan de andere kant van de muur. De douche zelf zit echter niet ter hoogte van de vlekken, daar zit een wasbak
  • De foto's zijn genomen vanuit een kamer met een houten fundering. De ruimte ernaast (badkamer en bijkeuken) staat op beton. Ik weet niet precies wat de fundering van deze muur is. (Ik kan hier nu niet onder, maar overweeg een luik te gaan maken)
  • Er lijkt geen waterleiding te lekken: als ik alle kranen dichtdraai, staat de watermeter stil
  • Een lekkende afvoer dan misschien? De douche-afvoer gaat wel ergens onder deze kamer door. Daar is al eens een camera in geweest, en daar is verder niets raars gezien. Maar die camera ging er niet in om specifiek een lek op te sporen, dus daar is ook niet naar gezocht.
  • Er hangt absoluut een muffe geur in deze kamer, wat in ieder geval op vocht duidt

Mijn vraag:
Wat is dit? Het leek eerst geen vocht. Dat zei ook mijn aannemer, evenals een bouwtechnisch inspecteur die ik ruim een jaar geleden wat foto's heb gestuurd. Maar daar twijfel ik nu toch sterk aan.

Met het oog op die bruine vlekken, vraag ik me af of het geen combinatie is van 2 dingen? Optrekkend vocht + iets van teer dat ooit op de onderkant van de muur is gesmeerd en met het vocht omhoogtrekt? Of vocht in combinatie met roet? (Alleen is het zeker niet zo dat het erger wordt in de buurt van de oude haard. Juist niet.)

Ik hoop dat iemand dit herkent en me de juiste kant op kan sturen.

De grootste plek zit vlak naast het doorkozijn. Die bruine vlek geeft af en is plakkerig


Boven het gebrokkel zit een plek die er toch wel echt nat uitzietEr komt structuur op de muur, met bruine vlekken. Is dat het stuc dat wordt weggeduwd, of ook zout dat wordt aangetrokken door het vocht? Ik heb geen idee
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #2
Ik zou bijna zeggen dat de kat of hond dat plekje af en toe besproeid maar dat moet je ruiken.

vocht heeft er zeker mee te maken
 

YouriD

 • #3
Haha, dat zou wat zijn. Een deel zit echter achter een kast, het speelt al sinds de vorige eigenaar die geen huisdieren had en reken maar dat ik het ruik als de poes ergens sproeit :D
 

Bramb

 • #4
Misschien toch een lekkende waterleiding of koppeling daarvan. Zeer kleine lekkages zul je niet snel zien op de watermeter.

Aangezien de wand niet dragend is (toch?) zou ik dat stuk open maken om zo evt te achterhalen waar het vandaan komt.
Iets eroverheen smeren heeft toch alleen maar tijdelijk effect en daarom moet dat stuk toch goed gemaakt worden.
 

YouriD

 • #5
Dank hiervoor!

Dat smeren was ook toen de verdenking bestond dat het roet was. Ik zie nu iets veel ernstigers en wil het goed aanpakken.

Ik dacht eerst aan optrekkend vocht, maar het is de enige wand die dit probleem heeft en het is een binnenwand. Dus dat voelt niet helemaal logisch. Dat zou de bruine kleur ook niet verklaren.

Een zacht druppelende verbinding klinkt dan logischer. En dan zou de bruine kleur wellicht komen door roest?
 

YouriD

 • #6
Ik heb gisteravond nog een klein stukje van het loszittende stuc weggehaald en zie dat het stucwerk op sommige plekken bijna een halve centimeter van de muur afstaat. Er zitten een witte substantie tussen, vlak boven de vloer. Schimmel dacht ik eerst, maar het is korrelig, dus ik denk dat het zoutkristallen zijn. Dat zou dan toch duiden op optrekkend vocht, van wat ik lees op Google.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Optrekkend vocht is geen oorzaak maar een gevolg. Is de kruipruimte geventileerd? Hoe is de ventilatie van het huis geregeld?
 

YouriD

 • #8
quoten niet nodig - mod

De kamer is ongeveer 14m2 groot en heeft een houten fundering met niet bereikbare kruipruimte. Deze overweeg ik bereikbaar te maken dit weekend, door wat vloerdelen te verwijderen. Meteen even kijken of de vloerdelen zelf vochtig zijn of niet

Aan de kant met de problemen grenst de kamer aan een ruimte met een betonnen fundering (bijkeuken en badkamer). Aan de andere binnenmuur grenst hij aan de kelder (betonnen wanden). De overige 2 muren zijn buitenmuren.

De spouw (nu nog niet geïsoleerd) en vloer worden geventileerd dmv ventilatiesleuven in de buitenmuur vlak boven de grond. Dat is voor het hele huis gelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
En de ventilatie van het huis?

Kan je nog even uitleggen wat je met een houten fundering bedoeld? Die heb ik in NL nog niet gezien onder een huis.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Waarschijnlijk moerbalken en/of onderslagbalken.
 

YouriD

 • #11
Excuus, ik gebruik de verkeerde terminologie begrijp ik. De vloer is hout: houten planken op houten balken. Ik noemde dat fundering, maar dat klopt niet begrijp ik. Het gaat om waar dat hout dan op rust.

Ik meende te hebben gezien dat er een betonnen fundering is. Ik zal morgenochtend de oorspronkelijke bouwtekeningen even tevoorschijn halen, daar stond het volgens mij op.

Dank voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu