Wie o wie heeft een handige instructie hoe radiator doorstroming inregelen

Diep

  • #21
Ronny schreef:
Oké, en bij welke temperatuur wil je het vermogen weten, 75/65, 45/35, 80/60 of iets anders?
Ik was er vanmiddag aan begonnen maar toen kwam er iets tussen.
Oei wat zijn die waarden 75/65, 45/35, 80/60? Die zag ik ook in mijn Jaga tabel en had even niet zo snel door wat dat betekend? temperatuur van de CV?

En Ronny, rustig aan hoor. Fijn dat je dit wilt doen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #22
Dat zijn aanvoer en retour temperatuur combinaties. Dus 75 graden aanvoer met 65 graden retour etc.
 

Diep

  • #23
Ronny schreef:
Oké, en bij welke temperatuur wil je het vermogen weten, 75/65, 45/35, 80/60 of iets anders?
Ik was er vanmiddag aan begonnen maar toen kwam er iets tussen.
hey hoi Ronny. De ketel staat nu op 80/60 dus die in ieder geval maar lager is zeker handig. denk ik. Wat is wijsheid met besparen / goed aanvoeren van temp op de radiatoren?? 75 /60? Ik zie wel dat de eerste temp testjes het water in de woonkamer radiatoren de hoge tem rond de 46 zit en retour op 36. Vindt die verschillen wel laag eigenlijk. Ik ga dit nog maal meten in de koude slaapkamer, dus waar het slecht warm wordt.

Maar ik denk dan ook wat jij bedoelt de temperaturen van de radiatoren zelf. dan denk ik dat ook de waarden 45/35 erg handig zijn. Hoger komt hij bijna niet met moduleren. Ja als de CV ketel even gaat starten in een koude huis dan is hij wel even op 50/40 ... daar in de buurt.
Maar over de dag is het 45/35.
 

Autoklusser

  • #24
Aangezien je op gas stookt, doe je er eerst goed aan je CV temperatuur te verlagen, en uit te zoeken hoe laag je kan gaan zonder verlies van comfort. Inregelen op 80 graden is zonde, omdat het proces overnieuw kan als je teveel aan de CV temp gaat klooien. Hoe kouder je de CV temp zetten kan, hoe minder gas je verbruikt bij gelijkblijvende kamertemperatuur!
Als jouw CV nu op 80/60 staat, kun je met gemak 10% op gas besparen als je deze naar 60 of 50 graden aanvoertemp kan zetten.
Zie dit plaatje:

Afhankelijk van je woning is 50 vaak (zeker bij moderne nieuwbouw) wel mogelijk mits de radiatoren voldoende bemaat zijn.

Zelf zit ik nu 6 maanden in een 'nieuw' huis uit 1980. De vorige bewoner had de zaak onafgeregeld op 80/60 staan, dus de CV stookte niet zo goed als dat wel kan. 65 graden is goed gegaan, en nu heb ik hem naar 55 gezet om in te te regelen. Maar het inregelen was nu mislukt omdat hieruit snel bleek dat de vorige eigenaar een handdoek radiator zonder stijgbuis heeft gemonteerd, en die bypasste doodleuk alle warme water zo de afvoer in!
 

Lange Herman

  • #25
Nee, je hoeft niet je cv-watertemperatuur eerst te verlagen.
Een juist ingeregelde installatie zal zelf zijn temperatuur bepalen en afhankelijk van het warmteverlies zal die temperatuur veranderen.
(Het warmteverlies is onder andere afhankelijk van de buitentemperatuur. Het kan dus best zo zijn dat je met een aanvoertemperatuur van 65 graden je je huis 358 dagen per jaar aangenaam krijgt. De ketel zal dan gewoon op 65 graden draaien. Maar die 7 dagen dat je meer nodig hebt? Ga je dan in de kou zitten?)
 

Diep

  • #26
Autoklusser,

Jeempie dat wist ik dus niet. Ik wist niet dat dit zoveel kan schelen. Ik zal eens gaan inspecteren of dit lukt. Sorry was even erg druk bezig met andere onderhoud momenten en schade wanhuis. Dakpannen na de storm van 27 dec. Ook zo leuk tegenwoordig met die moderne huizen. Haken!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Diep

  • #27
Nou dat kan best goed kloppen. Dat is toch ook met het moduleren? Gewoon een beetje gas geven zeg maar en zorgen dat leidingen weer voldoende warm zijn. Ik zie de C bij de ketel niet veel hoger komen dan 65C.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu