Wie kan mij even helpen met het maken van een plan

Zenilygy

  • #1
Beste mensen,

Ik ben bij iemand een straat verder bij ons aan het helpen met het vervangen van wat elektra draden op de hele bovenverdieping en wil graag wat advies en tips met jullie delen.

Er was allemaal echt hele oude elektra draden aanwezig: zwart / rood / groen alle 3 met stof. Maar de groene draad was al zwart geworden zo oud en echt overal gebroken en verbrand dus ik heb maar alles even uit de buizen getrokken vandaag en we gaan het gewoon van 0 af opbouwen gezien er niet heel veel toeters en bellen zijn.

Ik zal eerst even een korte schets maken wat er is:

2 slaapkamers en 1 gang/overloop.

Wat er moet komen en is:

Er komt een buis van onder naar boven waar de stroom zeg maar binnenkomt dat is op 1 slaapkamer, daar moet komen 1 lichtschakelaar met stopcontact en 1 lamp. Er zitten op die slaapkamer 2 verdeeldozen

Op de gang is 1 lamp met 2 lichtschakelaars op de trap en 2 verdeel dozen tegen het plafon.

Op slaapkamer 2 komt 1 lichtschakelaar en 1 lamp.

Er zijn voldoende verdeeldozen aanwezig op alle 3 de ruimtes en je kunt makkelijk via de bestaande buizen van kamer 1 naar gang en van gang naar slaapkamer 2.

Mijn vraag is nu:

Hoe kunnen we dit nu het beste aan gaan sluiten of aan gaan pakken?

Ik heb al 2 nieuwe kabels (bruin/blauw) getrokken vanaf de meterkast (eigen groep) naar boven toe en ik ben dus op de slaapkamer in de eerste verdeeldoos tegen de muur uitgekomen waar ook het eerste stopcontact met lichtschakelaar moeten komen voor die lamp in die ruimte.

Vanaf daar kan ik dan naar de gang waar je dan 2 lichtschakelaars hebt zonder stopcontact (hotel schakeling, met 1 lamp.

En vanaf de gang kan ik naar slaapkamer 2 waar ook weer 1 lichtschakelaar komt met stopcontact en 1 lamp.

Hoe kan ik dit nu het beste gaan aanpakken? Zodat ik overal continu stroom heb maar dat wel alle lichtschakelaars het doen.

Wat ik vooral even moet weten is de lus tussen stopcontact en schakelaar. Ik heb 2 schakelaars gekocht met stopcontact in 1 en daar zit wel een korte zwarte draad gekoppeld tussen schakel en stopcontact, maar ik moet voorkomen dat je met de schakelaar ook de stroom toevoer uit gaat zetten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Lees je eerst eens een beetje in. Elektra aanleggen hoe doe ik het? bijvoorbeeld. Er komt namelijk nog best wat kijken bij het correct en veilig aanleggen van elektra. Als er bijv. nog metalen buizen inzitten moet je even opletten of deze nog van langsnaden zijn voorzien. Dan mag je er namelijk geen nieuwe bedrading intrekken en moeten ze vervangen worden.
 

Zenilygy

  • #3
Oké dank je wel. Maar heb je ook wat tips voor mijn schema en huidige situatie ?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dit lijkt me vrij basis en staat ook in aangehaalde link beschreven. Bruin op het stopcontact en schakelaar, tussen schakelaar en lamp zwart en blauw op de overgebleven contacten van stopcontact en lamp. Bij die combi s zit bruin vaak al doorgelust. Vergeet de aarde niet, ben je eigelijk ook verplicht aan te leggen bij renovatie. Een paar basis Schema s
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu