Werkbank maken / vloer verven

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Hallo,

Ik heb achter mijn garage een mooie, ruime kamer (ongeveer 30 m2) die nu een beetje rommelig is ingericht. Er staan wat dozen in, een grasmaaier, allerlei gereedschap dat rondslingerd, etc.

Nu wil ik deze kamer mooi gaan maken, door de vloer te verven en een werkbank zelf te gaan maken (zie het tekeningetje hieronder dat ik gemaakt heb. De maten zijn allemaal op schaal: 2 pixels = 1 cm).

- raam = 155 cm;
- hoogte raam = 45,5 cm;
- deur = 122 cm;
- hoogte vloer tot onderkant raam = 152,5 cm;
- breedte muur rechts van raam = 58 cm.

beide afbeeldingen niet via klusidee geplaatst en helaas offline (mod)

Op de tekening zie je de muur:
- links de deur naar de tuin;
- het frame van de werktafel is groen;
- het werkblad is geelgekleurd;
- boven het werkblad aan de muur een houten plaat waaraan het diverse gereedschap gehangen kan worden;
- onder de tafel ruimte voor koffers van de boormachine etc.


Nu heb ik hier nog enkele vragen over.

1 Op de betonvloer heeft voorheen vloerbedekking gelegen, maar door een overstroming 7 jaar geleden is dit weggehaald destijds. De vloer is nu wit. Dus is mijn vraag of dit witte verf al is of lijm van de vloerbedekking (al geloof ik dit niet omdat er spijkerlatjes langs de randen zaten en de vloer volkomen vlak is, geen voelbare lijmresten).

Welke verf kan ik hier het beste voor gebruiken. Ik wil er geen dure epoxi of twee componentenverf voor gebruiken, aangezien er geen auto op kan komen en de kamer alleen gebruikt wordt voor de opslag van tuinspullen en om af en toe wat aan de werkbank / werktafel te klussen.

2 Van welk materiaal kan ik het werkblad het beste maken? Een plaat MDF, spaanplaat of triplex van 18 mm. Ook hier weer heb ik liever geen te duur werkblad.

3 Wat is een beetje prettige hoogte voor een werkbank? Ik ben 1 meter 85. Is het aanrechtblad in de keuken een goede richtlijn?

4 Waarmee kan ik het hout (waar het gereedschap aan hangt) het beste mee aan de muur bevestigen? Zijn dit keilbouten met daarin draadeind (moer met ring over de plaat hout en afzagen) of kan dit gewoon met een goede Fischer plug met idem bout, en hoeveel heb ik er nodig? Als ik mijn 2 Curver gereedschapskoffers voel, is het aardig wat gewicht.

5 Is 1 poot in het midden voldoende om het frame en het werkblad in het midden te ondersteunen? Of kan ik voor de zekerheid maar beter 4 poten maken (kleine aanpassing dus zo gebeurd)?

6 De poten van het frame tegen de muur bevestig ik aan de muur zodat de werkbank goed vaststaat.

7 Kan ik het frame het beste maken van tuinpalen (geimpregneerd 7x7 cm) of gewoon van onbehandeld hout (dat niet in deze maten verkrijgbaar is)?

Mocht je nog vragen hebben als je iets niet duidelijk is, stel ze gerust.

Alvast bedankt!
 

Kees61

  • #2
Ik denk dat ik het werkblad van 38 mm mdf zou maken. Dat draagt lekker als je aan het timmeren bent. Dan is 1 poot in het midden voldoende. Je hebt ook nog regels onder het blad getekend, dus nog een reden om maar 1 middenpoot te gebruiken.

Ik zou het werkblad een stukje over het onderkastje laten steken, anders schop je steeds tegen dat kastje aan als je aan het werk bent.

De hoogte moet je zelf bekijken, wat je prettig vindt. Het ligt er ook aan waar je het werkblad voor gaat gebruiken. Om bloemen te schikken? Dan moet het niet zo hoog zijn anders moet je de blommen zo hoog optillen om in de vaas te steken.

Het frame kan je ook van vuren 2"x3" maken. Waarvoor zou je van dat zware hout gebruiken, of heb je dat toch al liggen.

Het gereedschapsbord kan op het werkblad rusten. Twee schroeven bovenin zodat het niet voorover valt en 2 schroeven onderaan.
 

Rotjeknor

  • #3
Ik kon uit je verhaal niet goed uitmaken wat de maten van je werkblad moeten zijn, wat ik heb gedaan is een keukenwerkblad (in de aanbieding) van een bouwmarkt gekocht. Lekker massief hout, ideaal als werkblad. Je zit dan wel vast aan die maat.

Voorderest heb ik het frame bij bij van vurenlatten/balken gemaakt en die aan de muur bevestigd, dat staat (letterlijk) muurvast!

Nog een tipje voor onder het werkblad: daar heb ik een ladenkastje gezet (ook standaard lowcost van de bouwmarkt), ideaal voor het bewaren van schroeven ed. Aangezien die op poten staat heb je ook geen last als je aan de werkbank staat te werken dat je voeten ergens tegenaan staan.

Leuk projectje om te bouwen trouwens (-:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hallo,

Wat betreft het bord voor gereedschap: dit rust idd op het werkblad, dus schroeven enkel tegen het voorover vallen in inderdaad voldoende.

De maten van het werkblad luisteren niet heel secuur. Als een plaat MDF 244 cm is breed is, dan is dat goed. De diepte moet inderdaad iets groter zijn als die van het frame, anders sta je met je schoenneuzen er steeds tegenaan.

De achterplaat voor het gereedschap: kan ik die ook van MDF maken? Of "scheurt" dat te snel uit wanneer er allerlei dingen ingeschriefd worden om gereedschap aan op te hangen??
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat is een goede diepte voor het werkblad? Is dat 90 cm? Of is dat erg diep?
 

Kees61

  • #6
Waar wil je het voor gebruiken?
90 cm diep is niet verkeerd, maar als je er een puzzel op wilt leggen die 95 cm breed is, dan is het toch weer te smal.
En kan je de ruimte missen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat ruimte betreft heb ik de luxe dat de afmetingen niet uitmaken. De kamer staat leeg en is ongeveer 5 bij 6 meter. Maar ik begrijp je antwoord. Je kan het werkblad wel een meter diep maken, maar als je een klus hebt die 1 meter 10 breed is, is je werkblad nog steeds te smal, dus ik denk dat ik maximaal 75 a 80 cm neem. De strook MDF die ik dan van de plaat overhoud, 42 x 244 cm, gebruik ik dan om onder het werkblad nog een plaat te maken, waar ik koffers op kan zetten. Deze plaat bestaat dat uit naast elkaar geschroefde platen van 42 cm breed.
 

Kees61

  • #8
Het ligt er helemaal aan wat je met het blad wilt doen.
Het is soms best lastig dat je een muur aan een kant hebt.
Als je een kastje in elkaar wilt spannen met lijmtangen, dan moet je er van twee kanten bij kunnen. Dan zijn twee schragen met twee balken er over veel handiger.

Als je veel met water doet dan is mdf minder geschikt en occume multiplex veel beter (ook iets kostbaarder :-) ).

Maar 80 cm is al een behoorijke breedte hoor.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je moet wel opletten dat je ook nog bij je gereedschapbord kan.
Zodat je niet op je werkbank hoeft te klimmen om wat gereedschap te pakken. :wink:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Hallo,

Aangezien een plaat MDF 122 cm diep is, lijkt het mij makkelijker om de plaat door midden te zagen, zodat de werkbank 61 cm diep wordt. Is dit naar jullie idee te ondiep?
 

Kees61

  • #11
61 cm min de halve zaagdikte wordt het dan.
Maar Bert je moet niet zo zeiken. Maak een blad zoals je het wilt hebben. De reststukken zet je er maar naast en dat gebruik je voor je eerste klusje.
Maak wat mij betreft een blad van 70 cm diep, dan houd je 51 cm over. Dat is bijna 1.25 m2 en kost 7 euro ofzo. WIl je voor 7 euro je hele verdere klusleven spijt hebben dat je zo krenterig was toen je het blad maakte?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu