Nieuwe werkbank ontwerpen

Lumpie

  • #1
Ik ben een nieuwe (en hopelijk eerste echt goede) werkbank aan het ontwerpen. Doel is voornamelijk projecten in houtbewerking (nog meer werkbanken en tafels etc), en andere kleinere projecten. Op zich niet zo heel spannend misschien, maar ik heb toch een aantal vragen om tips. Mijn ontwerp nu staat in de fotos hieronder. Formaat is nu 1700x700 breed, en ik denk aan 950 hoog (mm).

Het plan is om het frame gewoon van vuren balken te maken (950x950 balken voor de poten en dwarsbalken in de lengte, en 450x950 balken voor bovenframe). Het werkblad zou ik dan een plaat van 40mm multiplex voor willen gebruiken, en de binnenkant (bodem, zijkanten) ook van multiplex, 18 mm oid? Ik moet nog een verdere indeling bedenken, lades, kastjes/planken. Ook overweeg ik de boel verrijdbaar te maken bijvoorbeeld zoals

De dingen waar ik nu nog over nadenk/twijfel:
- Is het voor de stevigheid nodig om ook nog dwarsbalken aan de onderkant te maken (in de diepterichting dus)? Gesteld dat de zijpanelen ook stabiliteit geven?
- Hoeveel "overhang" is handig om te hebben? Bij de poten is dat nu zo'n 50mm?
- Welk type multiplex is het meest geschikt als werkblad (of welk ander materiaal is de moeite waard?)
- Zie ik nog simpele dingen over het hoofd?

Bedankt weer!

Schuinboven.PNG
Voor.PNG
Onder.PNG
 
  • Like
Waarderingen: Klusidee ralf

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je de panelen gebruikt als constructie, zouden dwarsbalken niet per se nodig zijn denk ik. Waar ik me uit de tekening vooral zorgen om maak is het kleine stukje hout onder die half-lap: dat is een behoorlijk zwak punt - zeker als de verbinding niet 100% goed aansluit. In de video zie je dat die ook een stuk hoger zit. Als je het zo laag wil hebben is het denk ik beter om de balken onderin gewoon aan de staanders te schroeven (eventueel nog met een hoekanker).

Als werkblad zou ik een hardhouten multiplex van 18mm gebruiken (en voor de andere panelen minimaal 12mm) , met daaroverheen nog een vervangbare MDF-laag van 18mm. Dan kun je incidenteel nog dingen vastschroeven aan je werkbank zonder je er al te schuldig over te voelen.
 

Lumpie

  • #3
Bedankt voor je reactie. Dat is wel een goed punt van die half-lap. Misschien dat ik die toch wat hoger moet maken dan.
Wat betreft werkblad, wat is het voordeel van de MDF laag, behalve vervangbaarheid? Mij lijkt MDF echt lelijk, ook al is dat niet het belangrijkst voor een werkblad natuurlijk ;-).
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Buiten vervangbaarheid heeft het als voordeel dat het ook volledig egaal is en een redelijk hoge slagvastheid heeft (het zal niet gaan deuken). Maar goed, dat zijn dingen die zeker niet onoverkoombaar zijn als je het niet mooi vindt. ;)
 

Lumpie

  • #5
Is MDF wat dat betreft egaler en steviger dan multiplex? In mijn beleving was dat precies omgekeert, maar heb er ook geen jaren ervaring mee ofzo ;-)
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Egaler dan MDF is er in principe natuurlijk niet aangezien het een geperst product is. Bij hardhouten multiplex heb je nog wel eens gaten, knoesten of andere imperfecties omdat het in de basis een bouwmateriaal is. Bij de duurdere types als berken multiplex heb je dat minder, maar dat is dan weer een vrij zwak materiaal (vrij snel in te duwen en/of te beschadigen).

Stevigheid is daarnaast natuurlijk relatief; een boekenplank van MDF is constructief zwakker dan een van multiplex. Daarom gebruik ik voor mijn meubelbouw praktisch nooit MDF, maar alleen multiplex en massief hout. In deze toepassing zou het MDF echter volledig ondersteund zijn en heb je geen last van de zwaktes.

Maar nogmaals: als het uiterlijk belangrijk is, dan kun je net zo goed een ander materiaal gebruiken. Eventueel kun je nog kijken naar beuken werkbladen. Die zijn niet zo heel duur, hebben wel de klassieke look en zijn uitermate stevig.
 
  • Like
Waarderingen: Lumpie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zou onderaan wel dwarsverbindingen maken. Alleen al omdat het ontwerp er beter van wordt (het oog wil ook wat). Waarom wil je eigenlijk dichte zijkanten? Heel praktisch is dat niet.

Het blad is niet echt nodig van hardhoutmultiplex. Elke willekeurige plaat (bv. underlayment) is ook prima. Het is vaak gebaseerd op wat voor uitstraling je wilt. Ik gebruik een plaat underlayment, en ben er ook niet zuinig op. Ik vind underlayment persoonlijk handiger dan MDF. Minder vlekken en lijm e.d. is er makkelijker af te halen.

Als je een hele mooie tafel wilt, en er zuinig op gaat zijn, dan is massief hout veel mooier. De klassieke werkbanken zijn van beuken. Voor de sterkte is vurenhout al voldoende.

Overlap van het blad zou ik doen zoals de diepte van een grote lijmklem (heb je meteen de reden voor die maat ;).

Komt er een bankschroef op/in?
 

Lumpie

  • #8
@IJkenhout bedankt voor je suggesties!

Als de boel dicht is, dan zie je die dwarsverbindingen toch niet? Dat ik het nu dicht heb getekend is met het idee dat er kasten/laden in komen. Als die er niet komen is het inderdaad wel logischer om het open te houden.

Underlayment is inderdaad ook nog wel een optie, lijkt me goedkoper dan multiplex over het algemeen.

Massief is ook een mooi idee inderdaad. Voor mijn beeld hoe maak je zo'n massief blad, gewoon een batterij planken/balken tegen elkaar monteren (lijmen?) en vervolgens netjes glad schaven? Ik ga er even een apart ontwerp van maken. Een ondersteunend frame onder het blad lijkt me dan minder nodig (makkelijkere overhang :-) )

Bankschroef staat inderdaad wel in de plannen. Nog dingen om op te letten?
 
Laatst bewerkt:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #9
De keuze voor het materiaal hangt natuurlijk ook grotendeels af van wat je voor welke prijs beschikbaar hebt in je regio. Ik kan bijvoorbeeld hardhouten multiplex en massief houten platen (o.a. beuken, eiken, acacia, bamboe) hier behoorlijk goedkoop krijgen, waardoor iets als underlayment niet zo heel interessant meer is. You mileage may vary.

Zelf een massief blad maken zou ik niet zo snel aan beginnen; daar gaat heel wat werk en gereedschap in zitten. Kant-en-klare beukenhouten bladen zijn over het algemeen niet zo duur en kun je bij de meeste bouwmarkten wel halen.
 

Lumpie

  • #10
Bedankt voor de waarschuwing :-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
In jouw ontwerp zie je de dwarsverbindingen aan de onderkant wel. Ik zou dat zeker doen, is ook een handige plek om je voet op te zetten tijdens het werk.

Je kan ook nog aan benchdogs denken. Soms is een rij in het verlengde van de bankschroef al voldoende.

Een massief blad is vaak zo'n 6 a 7 cm dik. Het is inderdaad niet veel meer dan een aantal bakjes (om en om) aan elkaar lijmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu