Nieuwe werkbank

Ambidexterity

 • #1
Ik wil binnenkort een nieuwe werkbank maken waaronder andere ook een gat in komt met een plaat waar ik onder mijn boven frees kan bevestigen enzovoort.
Maar ik weet nog niet helemaal wat voor een blad ik het beste kan nemen.
Nu heb ik een aantal filmpjes op internet zitten kijken en daar had iemand een werkbank gemaakt met een door en door zwarte MDF plaat.
Hij vertelde dat dit anders was dan MDF, harder en stabieler, is dat ook zo? Ik dacht altijd dat dit gewoon een kleurtje was.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Bij mdf is hoe harder de persing, hoe meer het weegt.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #3
  De persing van MDF is per producent verschillend. Ik heb in het verleden een aantal fabrieken bezocht waar men MDF, spaanplaat en multiplex produceert. Komt zeer veel techniek bij kijken.

  De interieurbouw kiest voor platen/merken met een hogere dichtheid dan een bouwmarkt: Het frezen gaat beter, en het lakken daarna ook. Zwarte platen worden vooral door interieurbouw gebruikt...

  NB: In een plaat zit de hoogste dichtheid bij het oppervlak, de kern is minder dicht. Dunnere platen hebben daarom een hogere volumieke massa dan dikke platen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  In de norm is de sterkteklasse gerelateerd aan de gewichtsklasse en dus ook de persing.

  Geen ervaring met zwart mdf, kan je bij de leverancier het gewicht opvragen?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #5
  Dat er een correlatie is tussen sterkte en soortelijk gewicht kan zijn. Maar dat is niet normatief vastgelegd. Sterkte wordt niet alleen bepaald door gewicht, maar ook door vezellengte, strooirichting, verlijming en houtsoorten.
   

  Ambidexterity

  • #6
  Dus hoe zwaarder des te zwaarder de persing en sterker de plaat is begrijp ik.
  Als de plaat eenmaal lig is het gewicht niet relevant meer natuurlijk.

  Onder het filmpje staan links onder andere naar een hout bedrijf in Arnhem, die gasten hebben fijn hout en speciaal hout voor bijvoorbeeld muziek instrumenten. ik heb daar helaas niks gevonden van gewicht, misschien moet ik even maandag bellen.

  Die gaten die ik wil boren in de plaat zijn 20 of 22mm (moet ik even opzoeken in het filmpje), die gaten kan je van die aanslag pennen in zetten, maar ook lijmklemmen. Ik ben alleen bang dat die gaten beschadigt raken en die aanslag pennen na een tijd gaan rammelen. Die gast in dat filmpje was erg te spreken over die zwarte MDF, maar ik ben nog niet overtuigt.

  Het filmpje:
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #7
  Ik zou gaan voor een dikkere multiplex plaat als basis (25 of 30 mm) en als toplaag 3 mm hardbord gebruiken. Hardboard kun je dan eenvoudig wisselen als deze te ver slijt.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  In de nen-en 622-3 is het verband terug te vinden.
  Ik vond het ook vreemd, maar toch is het gerelateerd aan het gewicht, tenminste in de 1997 versie, de 2004 versie heb ik niet.
   
  • Like
  Waarderingen: De Bob

  Lampje45

  • #9
  Voor een werkbank zou ik zeker geen MDF kiezen, maar gaan voor meerdere lagen multiplex, die onderling watervast verlijmd worden.
  En het blad eventueel te bekleden met linoleum.
   

  Rooster

  Specialist Geluid
  • #10
  Kleur maakt niet uit. Type, vochtbestendig, exterior en of merk, MDF of HDF maakt wel uit.
  Kijk eens op marktplaats daar worden complete MFT platen aangeboden in MDF, MDF-vochtbestendig, betonplex, berkenmultiplex en of met HPL toplaag. CNC gefreesd dus perfect haaks gatenpatroon. Specifieke maten zijn ook mogelijk. Succes en laat het resultaat zien!
   

  Ambidexterity

  • #11
  Multiplex is een mooie plaat materiaal, maar ik twijfel of het wel goed genoeg is voor die 20mm gaten systeem. Hardboard is geen ideale toplaag, de gladde is snel gebroken en dan krijg je van die vezels.
  Linoleum heb ik niet bij stil gestaan, dit parkeer ik even op mijn opties lijst.

  Ik denk dat ik volgende week even langs rij bij de fijnhouthandel in Arnhem, ik zag dat ze op hun zolder hele mooie stukken perenhout hebben, pok hout en meer van dat, even daar schumen.
  Dan kan ik gelijk even die zwarte MDF plaat bekijken, misschien hebben ze daar ook HDF of iets anders.

  Ik dacht dat MFT een typ fout was oor MDF, uiteindelijk toch gezocht op MFT en kreeg daardoor eel informatie naar boven. Ik zie dat veel mensen een MDF waterbestendige plaat voor gebruiken.
  Zoals ik zij ga ik naar die zwarte MDF plaat kijken omdat in het filmpje werd verteld dat deze iets harder is dan gewoon MDF, hopelijk is deze plaat ook waterbestendig. Ook is die zwarte plaat wel mooi.

  De gaten ga ik er in maken met een mal die ik zelf maakt, ik heb daar net een mooi youtube filmpje van gezien. Uitmeten op die mal moet precies zijn, maar dit tegen ik op in Illustrator (vector teken programma) en vervolgens print ik dit patroon met mijn UV printer.

  Maar eerst ruimte maken in mijn garage en een onderstel maken. ik zal wat foto's hier plaatsen als er vorderingen zijn.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Dat gatensysteem werkt prima in MDF of multiplex. Een hobbiest gebruikt het te weinig om het te doen slijten. Als ik een nieuwe werkbank zou maken, zou ik het van massief hout doen.

  Ik adviseer om de freestafel apart van je werkbank te maken. En om daar een gladder blad voor te kiezen. MDF heeft veel te veel weerstand, of je moet het heel vaak met een glijmiddel insmeren.
   

  Ambidexterity

  • #13
  Het klopt dat MDF weerstand heeft, maar daarvoor kan je het blad ook behandelen had ik gezien.
  Massief is ook een goed werkblad, maar zwaar en een stuk duurder.
  Zwaar; als het eenmaal ligt maak dat ook niet meer uit
  Duurder; dat is opzicht niet direct een drama.
  Alleen als ik een keer doorschiet met iets, zaag, frees, boor of wat dan ook is MDF makkelijker en goedkoper te vervangen denk ik.
  Daarbij als je precies de gaten wil maken, dan heb je bij MDF iets meer te vertellen, massief hout wil nog wel eens je boor iets uit het lood dwingen door de nerven die er in zitten.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #14
  Ik heb eens op marktplaats voor weinig een grote eikenhouten tafel opgehaald en dat massieve blad op de werkbank gemaakt. Ik ben er nog steeds blij mee.

  Voor het schonere werk heb ik een werktafel met aluminium frame, trespa blad en een opstaande rand met wcd's erin.
   

  Henk E

  • #15
  Als je een brandwerende deur op de kop kan tikken zou ik daar voor gaan, misschien een afgekeurde /beschadigde exemplaar of 2e hands.
  Zijn hartstikke stevig en aan weerskanten een harde top laag en in div. maten te vinden.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #16
  Ik zou niet voor MDF gaan, dat is toch vaak een stuk kwetsbaarder dan een multiplex soort.
  Ik heb mijn werkbank gemaakt van aluplex deuren (zitten dus platen aluminium in om kromtrekken te voorkomen)
  Waarom niet gewoon betonplex?
  is van zich al glad, is een stuk sterker dan MDF en kan dunner om dezelfde sterkte te hebben als MDF.
  Heb laatst een plaat gekocht van 28mm dik voor een werkbank in het bedrijfspand, loodzwaar, knetterhard en ook in 3m lengte verkrijgbaar zodat er geen stukken tegen elkaar gezet hoeven te worden.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #17
  Henk E schreef:
  brandwerende deur
  Let er dan wel op hoe oud die is. Vroeger zat er asbest verwerkt in die deuren. Niet zo fijn als je er nog gaten in wilt gaan boren.
   

  Ambidexterity

  • #18
  Een brandweren de deur lijk me niks.
  Vandaag bij de fijnhouthandel geweest in Arnhem, dat is gewoon een hout hemel, gelijk wat heeerlijk geurende Cedar meegenomen voor mijn kamado creaties gerechten ;-)
  Maar goed, daar hadden we niet over.
  Ik heb nog even gekeken naar die zwarte MDF plaat, maar die is een flink stuk zwaarder dan een normale MDF plaat. Ook voel de toplaag er goed en redelijk glad aan.

  Maar ik heb een ander filmpje zitten kijk (hieronder) en die gast gebruik een beuken plaat (lijkt er op)
  Die zwarte MDF plaat kost net geen 100 euro, ik moet nog even uitzoeken wat zo'n beuken plaat kost, maar het ziet er zeer goed uit.

   

  Lampje45

  • #19
  Nou dat valt me echt mee, en beuken is natuurlijk een heel mooi stevig blad en omdat het in blokken verlijmd is ook nog eens mooi vormvast

  Bij de bouwmarkt

  werkblad beuken massief 2,6 x 80 x 200cm

  Werkbladen FSC gecertificeerd

  144,-
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #20
  Beuken is de klassieke (lees: meest geschikte) houtsoort voor een werkbank. Zeer hard en vormvast.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu