Uitbreiding mobiele werkbank voor bovenfrees

DubbleEagle

  • #1
Ik wil aan mijn bestaande (mobiele) werkbank een extra blad bevestigen dat ik snel kan monteren/demonteren, en dat niet veel ruimte in beslag neemt als het niet aan de werkbank hangt.

Ik had gedacht aan een constructie zoals op de tekening, waarbij ik een balkje vast aan de werkbank hang, waarin een ander balkje (dat aan het extra blad hangt) 'vasthaakt'. Als ik de uitsparing op 1 of 2 plaatsen laat verspringen, verhindering ik het schuiven in alle richtingen. Door het vaste balkje zorg ik ook dat de hoogte met het origineel blad steeds exact goed is.

Mijn grootste probleem/vraag is de extra steun aan de andere kant van het nieuwe blad. Dit moet voldoende stevig zijn, gezien het mogelijke gewicht: de bovenfrees zelf, het werkstuk, eventuele geleiderrails, zelf eens (al dan niet per ongeluk) er op steunen,....

Een mogelijke (makkelijke) oplossing zou zijn: 2 balken met scharnieren aan het blad bevestigen die recht naar beneden op de grond staan. Probleem: de ondergrond moet dan steeds mooi vlak zijn, of mijn blad hangt in een hoekje met de originele tafel, en ik kan de werkbank dan ook moeilijker verplaatsen. (Ik heb dit systeem gebruikt voor mijn tafelzaag, maar zou ook die willen aanpassen voor dezelfde redenen)

De volgens mij betere manier: 2 balken die op een of andere manier klemmen/steunen/scharnieren met de werkbank en het nieuwe blad. En hier heb ik dus totaal geen idee hoe ik dit zou kunnen aanpakken... De balken vastmaken aan het nieuwe blad is stevig, maar dan is het niet zo makkelijk opbergbaar. Scharnieren of een soort potje zou dus handiger zijn. Idem aan de werkbank zelf, waar toch wat druk zal komen te staan... En het moet echt stevig zijn, want ik heb geen zin om tijdens het frezen plots alles de grond op te zien gaan, met alle mogelijke gevolgen...

EDIT: Oh ja: afmetingen van het nieuwe blad zijn 800*500mm (timmerpaneel), de tafel zelf is 1200*800mm, en ik dacht een 920mm hoog (incl wielen).

Alle ideeën zijn meer dan welkom!!

Visuele schets:



Nog even een foto van de werkbank (er hangt hier reeds een extra blad aan met scharnieren, maar was totaal niet stevig, en het blad hing dan ook maar te bengelen als het niet gebruikt werd...

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Googlen op "workbench extension" levert ook wel voorbeelden op. Ik zou zelf denken aan een wegklapbare steun (of twee) van multiplex. In een driehoekvorm. Kan je dat zo al voorstellen?

Zorg er iig voor dat de tafel zwaar genoeg is voor de druk op het freesblad.
 

DubbleEagle

  • #3
Kan me inderdaad een beeld vormen. Onderaan de nieuwe plaat dus multiplex bevestigen met scharnieren (waarvan 1 met tussenlat zodat ze dichtgeklapt op elkaar kunnen liggen), en zo tegen de balken laten rusten? Lijkt me zeker stevig genoeg, al komt alle gewicht dan enkel op dat ene latje dat ik aan de werkbank bevestig?

Heb via google ook wat foto's gezien waar ze 2 planken tussen houten latjes laten steunen. Zou dat ook stevig genoeg zijn? Mits zware scharnieren zou ik de balken zelfs aan de nieuwe plaat kunnen vasthangen? (Zou dan willen werken met zelfde balken als de werkbank: 90*44)

De werkbank is zwaar genoeg denk ik, kost me toch wat inspanning om 1 kant op te heffen :) Meestal ligt er ook wat zwaarder materiaal op de onderste plank, en later bouw ik hier ook nog een ladenkastje in (dat ik wil maken met oa de bovenfrees :wink: ) en die zal aan de andere kant dan de frees komen.




EDIT: Deze foto gezien via google, vraag me enkel af of zoiets echt stevig is?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Precies. Maar dan aan beide kanten één. Die kan je vastmaken aan de twee tafelpoten. Zorg dat ze uitgeklapt niet op het scharnier steunen.



Met twee losse, schuine balkjes kan ook. Ik zie onder de onderste plank een dwarslat, dat lijkt me wel sterk genoeg om op te steunen. Je doet ze toch aan de zijkant.
 

DubbleEagle

  • #5
Thanks!

Ik denk dat ik de schuine balkjes eerst een poging ga geven. Dan heb ik geen last van die driehoeken die aan mijn werkbank blijven hangen :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
Gerelateerde onderwerpen
DIY raamafdichting voor mobiele AC

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu