Welke verlichting voor goede kleurweergave

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
Wat voor soort verlichting kan ik het best gebruiken voor goede kleurweergave? Ik had voor de slaapkamer een ledlamp met CRI >= 90 gekocht, maar het is nog steeds lastig om te zien of een paar sokken donkergrijs of donkerblauw is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Cri van 90% is prima, maar wat is de basis kleur?
echt daglicht is 6500K bij 4000K zou je dat verschil toch moeten kunnen zien, sommige kleuren vertekenen iets. ook de reflectie in de ruimte doet hierin mee.
 

CV__

  • #3
CRI heeft te weinig meetpunten om echt nuttig te zijn. De ene CRI80 lamp kan een betere kleurweergave hebben dan een andere CRI90 lamp.

Qua witpunt wordt binnenshuis meestal 2700K gebruikt. Kantoor-TL is vaak 4000K. Daglichtlampen 6500K

Welke lamp heb je gekocht?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Dank voor jullie reacties. Waarschijnlijk had ik dus beter voor een hogere kleurtemperatuur moeten kiezen. Ik heb deze gekocht: E27 LED lamp Orion 11 Watt Extra Warm Wit 2700K
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Verkeerde keuze, deze is extra warm wit en dat vertekend de kleuren flink.
Neem een lamp met 4000K en je kunt kleuren wel goed onderscheiden.
Het beste is daglicht om kleurechte weergave te krijgen, maar 4000K is voor een slaapkamer al vrij wit licht en bepaald geen prettig licht en daglicht is dat al helemaal niet met 6000K of hoger.
Ik heb daarom verschillende verlichting met gewoon warm wit als normale verlichting maar moet ik iets in de kast zoeken dan zitten daar spots met 4000K lampen om de inhoud van de kast uit te lichten.
 

CV__

  • #6
Wat had je voorheen dan? Zo'n beetje 99% van de halogeenlampen zijn gewoon 2700K ofwel warmwit.

Er staat trouwens al een klantenreview bij die lamp van iemand die zegt geen verschil te zien met een CRI80 lamp. Maarja, dat zegt ook niet bijster veel verder.

Van het merk YPHIX kan ik verder nagenoeg niks vinden. Een website die in een uur is gebouwd met wat links naar verkopende winkels. Volgens mij is het gewoon een label die random zooi verkoopt. Ik zou die lamp gewoon terugsturen (als het op kosten van verkoper kan) en dan een andere kopen.
 

CV__

  • #7
Een mens heeft auto-AWB, dus het maakt allemaal niet zo veel uit. Behalve dat veel blauw licht er voor zorgt dat je minder snel slaperig wordt.

Als je in fel licht één oog twee minuten dicht doet en daarna weer open, zie je nauwelijks rood met dat oog.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Nou, niet helemaal juist.
Het menselijk oog kan eigenlijk 3 kleuren onderscheiden rood, groen en blauw en kan door dit te combineren veel meer kleuren onderscheiden.
Gaan we meer richting rood licht (geelachtig licht dus) dan wordt het oog minder gevoelig en kan dan ook minder goed kleuren onderscheiden.
Gaan we meer naar groen/blauw licht dan is het oog zo'n 10 keer gevoeliger en kan veel beter kleuren onderscheiden.
Dat groen/blauwe licht komt overeen met maanlicht van volle maan en bij dat licht is het menselijk oog het gevoeligste.
Wil je dus goed kleuren kunnen onderscheiden dan moet je naar helder wit licht.
In dit helder witte licht zit echter ook veel blauw licht en dat geeft ons lichaam de puls van "let op het is daglicht dus je moet volop actief zijn" terwijl in geel licht veel rood zit en ons lichaam dan de puls krijgt van "het wordt avond dus je moet je opmaken om te gaan slapen" (heeft iets te maken met de aanmaak van het hormoon melatonine)
Dat is dus ook de reden dat blauw licht uit beeldschermen na een bepaalde tijd bij sommige mensen tot slapeloosheid kunnen leiden.
In huis wordt veelal de kleur 3000K (warm wit) gebruikt wil je het gezelliger maken dan ga je naar 2700K of lager. Maar wil je juist iets goed uitlichten, beter details kunnen zien maar ook planten laten groeien dan moet het licht witter zijn (er moet meer blauw in) Daarom zie je dat ook in kantoren, werkplaatsen enz. want daar moet men productief zijn.
Moet iets nog beter zichtbaar worden en beter details gezien kunnen worden dan gebruikt men de lichtkleur 6000K en hoger en dat zie je dus in operatieruimtes, bij de tandarts enz., maar ook steeds vaker in de badkamer om het gezicht goed uit te lichten en details te kunnen zien als je voor de spiegel staat.
Naast de kleur licht is ook de hoeveelheid licht van groot belang.
Een lamp van 4w in kleur 3000K of 4000K geeft vrijwel even veel lumen als je dat met een meter gaat meten, alleen zal het menselijk oog de lichtkleur 4000K en hoger als helderder ervaren.
Als je 3000 tot 5000 lumen hebt dan kun je kleuren in het algemeen goed en duidelijk onderscheiden.
Kom je dan aan met een lampje waarop staat dat deze 470 lumen afgeeft dan moet je er vanuit gaan dat deze lamp een stuk van 1m bij 1m kan verlichten met 470 lumen, ga je die vervolgens monteren in een slaapkamer van 5 x 3m dan kun je op je klompen aanvoelen dat dit te weinig licht is om overal goed licht te hebben.
Nu is zoveel licht ook niet nodig in de gehele slaapkamer en daarom zijn er spotjes uitgevonden die een bepaald gedeelte extra licht kunnen geven zodat je kunt zien wat je daar doet.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Dank voor jullie uitgebreide reacties. Ik ga het eens proberen met een lamp met hogere lichtkleur. Mocht ik daarvan slecht in slaap vallen, dan kan ik iets doen met een tijdschakeling, zodat ik 's avonds warm licht heb en 's ochtends koud. Of ik ga mijn klerenkast voorzien van koudwitte verlichting.
 

CV__

  • #10
Er zijn ook zogenaamde 'Dimtone' lampen die wanneer gedimd warmer licht gaan geven, net zoals halogeenlampen en ook de oude gloeilampen. Zelf heb ik hier halogeen, en als ik de dimmer terugdraai wordt het licht ook warmer van kleur.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Ja, die ken ik. Maar die gaan van warm wit naar super warm wit, als je ze dimt. Liever zou ik ook iets willen hebben wat de lichtkleur automatisch aanpast naargelang de tijd van de dag. Dan kom ik denk ik uit bij een schakelklok of bij een Smart Home-oplossing.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Dat bestaat ook onder de naam glowdim en die gaan van helder wit naar warm wit.
Eigenlijk zitten er gewoon 2 kleuren leds in en als je gaat dimmen dan gaan de witte leds eerder uit dan de warm witte, want leds geven niet van zichzelf warmer licht als je ze gaat dimmen maar geven alleen minder licht.
Maar waarom zou je dat willen?
Hoe lang ben je bezig om iets uit de kast te halen?
Als die 2 minuten fel wit licht in de slaapkamer is daar ga je echt niet slecht van slapen.
Bij mijn dochter in de studentenkamer kon ik geen ledspots plaatsen en daar heb ik het opgelost met een lamp die in 3 standen is in te stellen.
Gebruik je gewoon de schakelaar dan geeft hij licht als altijd, schakel je echter de lamp snel een keer aan/uit/aan dan gaat hij naar de volgende lichtstand.

De lamp zelf is 23Watt en in de hoogste stand is haar kamer helder wit verlicht, in stand 2 is het net een halogeenlamp en in stand 3 is het warm wit licht.
Voordeel is dat ik niets hoefde te veranderen en als ze klaar is met de studie dat de originele lamp gewoon weer terug kan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Dat is interessant, Gerrit. Zou je me informatie over die driestandenlamp kunnen geven? Eventueel per PM?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu