TL verlichting - Welke dimmer?

Wes

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een grote plafonnière aangeschaft met 6x55 W TL lampen (Osram Dulux L) en 3 trafo's. Op de trafo's heb ik gezien dat ze dimbaar zijn. Maar goed ook, want ik heb niet altijd 330W aan verlichting nodig :?
Mijn vraag aan alle vakmensen (of hobbyisten met veel kennis ) is: welke dimmer is geschikt voor deze configuratie - merk, model??
Het lijkt mij sterk dat je dit met een gewone dimmer kan regelen. Ik gebruik voornamelijk schakelmateriaal van Berker (geen reclame hoor!), maar op de site kwam ik er niet echt wijs uit.

Trafo's zijn 3x Tridonic.Atco PCA 2/55 TCL Excel one 4 all - Digital dimmable.

Dus mijn vraag nogmaals: welke dimmer voor deze configuratie (merk, model?) en moet die op de L/N polen of op DA aangesloten worden? (zie foto's).


Bij voorbaat dank voor de eventuele reacties!
Sorry, kon geen foto's uploaden!

Wes
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk heb je een digitale dimmer nodig die via 2 aparte zwakstroom draden met de ballasten worden verbonden.
Alle ballasten komen op dezelfde 2 digitale bus draden DA+ en DA-.
Waarschijnlijk zal het een DALI dimmer moeten zijn.
Er schijnt ook iets te zijn met switchdim.
of DSI protocol.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Even gezocht.

Je geeft de lamp een vaste spanning.

Op D1 zet je de Nul en op D2 een geschakelde fase.(pulsdrukker NO)

Met een puls korter dan 0,6sec gaat de lamp aan en uit.
Langer dan 0,6sec word er gedimt.

Bron, bladz. 4
 

Leensen

  • #4
Van wat ik me kan herinneren toen ik nog in de installatiebranche zat was dat HF TL-verlichting automatisch werd gedimd via een lichtsensor die op de TL wordt gemonteerd. Deze sensor is aangesloten op je VSA.
Je VSA dimmen met dimmers zoals je die ook gebruikt bij halogeenverlichting e.d. gaat niet werken. Je dimt namelijk niet door de netspanning te knijpen, maar je dimt via een apart signaal (op je DA-ingangen). Ik weet dus niet of er leveranciers van schakelmateriaal dimmers verkopen die een dergelijk signaal (DSI?) kunnen uitsturen.

Hier link naar een PDF over je VSA: KLIK
 

Leensen

  • #5
Ah, headhunter was me al voor :mrgreen:
 

Wes

  • #6
Bedankt voor jullie reacties!
Ik ben op het idee van The Headhunter ingegaan en catalogus/#2897`deze gevonden - gaat dit werken? Of een Jung 240-10 potmeter?
Ik vind het jammer dat ik mijn foto's niet kan uploaden - dan was het wat duidelijker geweest :oops:

Op mijn plaffoniere (reeds bedraad) heb ik dus een kroonsteenblok met 5 ingangen:

1 = aarde
2 = Nul
3 = Line
4 = DA ( Rood draad)
5 = DA ( Zwart draad)

Lamp funktioneerd prima als vast licht (N/L) - de vraag blijft: hoe bedraad ik hem met dimfunktie en met welke dimmer/ potmeter. Die dingen zijn best prijzig om zomaar eentje aan te schaffen en gaan experimenteren.

Reacties/ ideeën zijn graag welkom!

Wes
 

Leensen

  • #7
Die dimmer van Berker zou moeten werken lijkt mij. Anders gewoon even bellen met Berker.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Zoal in de beschrijving staat JE HEBT GEEN DIMMER NODIG, Door de switchdim functie te gebruiken.

Je sluit de lamp aan op een vaste spanning en dan kan je dmv een simpele pulsschakelaar de lamp aan en uitzetten en dimmen.
dan ben je voor 12 euro klaar.
 

Wes

  • #9
Beste heren, bedankt voor het meedenken en goede tips! Ben toch wel wat wijzer geworden! @ Leensen: met de Berker dimmer zou het misschien ook lukken, maar het idee van The Headhunter wint qua prijs en uitvoering.
@ The Headhunter: je hebt helemaal geijk - dimoptie zit in mijn VSA - waarom dat niet gebruiken?! Ik heb alleen geen ervaring met pulsdrukkers, maar ik waag het anyway. Ik ga produkt=53939057 artikel=53939059 deze bestellen en aansluiten op hoop van goede zegen. Als het gelukt is (of niet) laat ik jullie weten!

Bedankt en groeten van Wes
 

Wes

  • #10
Bedankt iedereen die heeft meegedacht, met name aan The headhunter voor de gouden tip! Pulsdrukker aangeschaft en kan prima schakelen en dimmen!!! Was zelfs minder dan 12 euro... :wink:

Nou heb ik de volgende vraag met betrekking tot TL dimmen, deze keer dezelfde lamp (heb meerdere) in combinatie met gloeilamp bedraad als volgt:

3 schakelaars configuratie:

wissel 1 ---------- wissel/wissel ----- wissel 2
(lichtpunt 1) ---- (bedient beide) ----(lichtpunt 2)

Momenteel heb ik deze schakeling werkend met gloeilampen. De vraag is: kan ik alleen de wissel/wissel schakelaar in het midden vervangen met pulsdrukker in wissel/wissel uitvoering (dan wel maak/verbreek contact, vermoed ik?/ als ik op lichtpunt 1 de bovengesproken TL lamp met switchDim wil ophangen + op lichtpunt 2 een gloeilamp. Of moet ik de wissel 1 ook vervangen?

wissel 1-------------------------------wissel/wissel----------------------------------wissel2
(TL aan/uit)----------- TL aan/uit/dimmen + gloeilamp 2 aan/uit---------gloeilamp aan/uit

Zou dit überhaupt werken of moeten beide lichtpunten identiek zijn (gloei of TL switchDIM)


Alvast bedankt voor het meedenken!

Vriendelijke groet van Wes
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Je zit met het probleem dat een pulsdrukker in wissel/wissel het contact niet vasthoud en dus je de gloeilamp alleen aan is als je de knop ingedrukt houd.
 

Leensen

  • #12
Als die 'middelste' schakelaar beide functies in één schakelaar moet hebben, dan gaat dat niet werken. Maar je kunt toch gewoon 2 aparte schakelaars onder een 2-voudig afdekraam zetten?

Vraag me af of die wisselfunctie wel kan werken. Zoals ik het begrepen hebt schakel je het VSA in en uit via een korte puls en via langer drukken kun je dimmen. Waar heb je dan een wisselschakelaar voor nodig?
Als het VSA een vaste spanning heeft, dan kun je wel 100 pulsdrukkers parallel zetten waarmee je vanaf 100 plaatsen de TL-verlichting in- en uit kan schakelen en/of dimmen.
 

Wes

  • #13
Beste heren, bedankt voor het meedenken!

@ Leensen: 2 aparte schakelaars naast/onder elkaar had heel goed gekund ; probleem is dat in mijn situatie dit geen optie meer is. Ik kan op dit plek (smalle penant, volledig afgetimmerd ) hellaas niets meer bij boren. Vandaar die dubbele wissel. Hij deed ook prima werk in de huidige gloeilampen opstelling. Maar ja, men wilt altijd meer, hé!
Waarom wissels... Hoeft niet per se.... Het was gewoon zo door mij aangelegd (werkend en all met gewone "peertjes") totdat ik die TL plafonnière (1 meter diameter trouwens!) tegen kwam en besloot om die ook in het entree hall op te hangen/ aansluiten. Qua (woon) situatie ziet het ongeveer zo uit: je komt binnen via de voordeur, doe je het licht (wissel 1) in de entree hall (5 meter hoogte!) aan; loop je een trappetje op (begin van de gang - hoogte 3m), doe je het licht in de gang verder aan en/of entree hall uit (wissel/ wissel) en bij de woonkamer doe je het licht in de gang uit. Omgekeerd precies hetzelfde... Nogal een ruime uitleg, sorry ervoor, maar behalve technische kant is er ook esthetische kant van de zaak... In de entree hall zou die TL lamp (dimbaar!) goed passen met die 5m plafond hoogte, maar overal in de smalle gangen ook TL ophangen...? Het betreft een pand uit 1908 en ik probeer toch een beetje authentieke sfeer in te creëren/behouden . Vandaar wil ik de gloeilampen in de gang dus behouden...

Maar voor het volgende verdieping (heb er 3!) wil ik hetzelfde opstelling; wellicht in 2x wissel/wissel (pulsdrukkers ) 2 TL lampen met switchDIM onafhankelijk van elkaar aan/uit/dimmen - kan dat? Met gewone wissel/wissels en gloeilampen kan het wel. De hamvraag is: kan het ook met de dimbare TL's?

@ The Headhunter: Je hebt wederom gelijk! Een pulsdrukker in wissel/wissel bestaat inderdaad of in 2x maak contact, 2x verbreek contact of in 1x maak/ 1x verbreek contact uitvoering. TL zou wel gaan, maar voor de gloeilamp moet ik inderdaad blijven drukken. Heb vandaag overigens een andere idee uitgeprobeerd. Lach mij niet uit, want het is nogal onorthodox en verre van vakkundig maar onveilig lijkt mij ook niet...
In een pulsdrukker zit een terug veer die de wip niet toelaat wippen, dus hij springt steeds terug. Vandaar kan je kiezen voor maak of verbreek contact.. Ik heb dus bij mijn nieuwe werkende pulsdrukker de terugveer eruit gehaald en raad maar wat... Het werd gewoon een wisselschakelaar.. Aan/uit... Nou, als ik dat grapje kan uithalen bij mij gewenste opstelling met TL en gloeilamp, dus het veer van de ene helft van de wissel/wissel pulsdrukker eruit halen heb ik naar mijn idee een wissel/wissel schakelaar met links puls en rechts aan/uit functie. Nogmaals, het is radicaal en hoort niet, maar ONVEILIG is naar mijn mening ook niet.
Zou het dan in theorie kunnen werken? Ben benieuwd!

Wederom bedankt voor meedenken en gedachten uitwisselen!

Wes
 

Klus-opa

  • #14
Je kan ook een flip / flop plaatsen voor de gloeilamp. Soort trappenhuis schakelaar zonder tijdklok.

Deze gaan ook met een puls aan / uit

De veer eruit halen is niet echt een optie. Dan brand je schakelaar in.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Onzin, 99% van alle pulsdrukkers is idd een wisselschakelaar met een veer welke de wip naar een gedwongen stand beweegt.

Dus Als TS een wissel/wissel in puls kan krijgen en van 1 de veer verwijderd heeft hij en een wisselschakelaar en een wisselpulsdrukker.

Omgekeerd kan vaak ook.
Een schakelaar heeft vaak een houdertje voor de pulsdruk veer.
Mogelijk dat een wissel/wissel van jouw merk dat ook heeft, dan hoef je alleen een veertje te plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu