Welke tochtafdichting op stolpdeur ?

Grondig

  • #1
Ik heb een dubbele openslaande tuindeur van het type stolpdeur.
De kozijnen van de deurdelen die tegen elkaar aan komen is aan de ene deur hol en de ander bol zodat ze netje in elkaar vallen.

Mooie solide constructie, maar ik heb gemerkt dat in de winter er enige tocht doorkomt. Nu heb ik dat tot heden opgevangen door midden op het bolle kozijn een dunne (5mm) rubber tochtband te plakken. Bij het sluiten van de deuren sluit dat mooi af en probleem opgelost dacht ik.

Nu blijkt dat als je de deuren weer opent de tochtstrip deels los komt, waarschijnlijk omdat hij ook deels aan de andere deur plakt. Ik denk zelf dat bij de sluitbeweging van de deuren beide helften ook even t.o.v. elkaar schuiven voordat hij helemaal dicht is en daardoor de rubber strip niet netjes op zijn plek blijft. Kortom, ik moet nu die strip vaak vervangen omdat e.e.a. te slijtagegevoelig is.

Mijn vraag is: is er een betere oplossing? Bijv. een netjes ingefreesd profiel?
Zie ook foto en schets van de situatie. Op de schets is met een rode stip de plek van huidige tochtband aangegeven.
Bedankt voor alle tips!

IMG_8538_25.jpg

IMG_8535_25.JPG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat kan door de bolle kant die in de stolpnaald valt iets af te schaven, daarin een smalle sleuf te frezen, en in de sleuf een rubberen O-profiel aan te brengen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Er zijn nylon dichtingen welke minder slijt gevoelig zijn (vervang bij het zoeken NY door Q). Maar ook deze kun je het beste deels in een groef infrezen.
 

Grondig

  • #4
Ik probeer me voor te stellen hoe tijdens het sluiten van de deur de delen over elkaar schuiven, waar de frictie optreedt. Misschien moet ik zo'n strip beter meer aan de binnenrand van de bolling plaatsen ipv in het midden? Of een dunnere strip gebruiken? Ik denk dat het probleem wordt veroorzaakt door de wrijving die optreedt tijdens sluiten, dus als ik dat kan wegnemen is dat waarschijnlijk voldoende.

Infrezen klinkt mooi. Ik heb een bovenfrees, maar e.e.a. lijkt me vrij bewerkelijk: eerst wil ik zeer weten dat dit de ultieme oplossing is (aanpassen frezing achteraf gaat niet), en ik zal een geleidemal moeten maken die mooi over het bolle kozijn glijdt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een slang of profiel van siliconen, is gladder en veert meer in, in de deur frezen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu