Welke pomp heb ik nodig?

RogerM

  • #1
Situatie:
5 lussen vloerverwarming op de begane grond, 4 LT-radiatoren op de 1e verdieping en 1 lus in de badkamer. warmte zit in een buffervat op zolder (2e verdieping). welke pomp heb ik nodig om dit goed rond te pompen? ik zie mooie Alpha2 pompen maar weet niet goed welke te kiezen qua opvoerhoogte en debiet.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Ik denk dat je eerst wat meer info moet geven.

Op zijn minst het volgende, en mogelijk kam dan nog niemand je een goed antwoord geven.

Hoelang zijn de "lussen"
Zijn de lussen even lang?
Wat voor regeling zit er voor
Wat voor regeling zit er achter
Wat voor slang is er gebruikt, diameter
Hie zijn deze aangesloten
Wat voor radiatoren
Welk type
Maten radiatoren
Leidingwerk diameter naar radiatoren
Wat voor kranen
 

RogerM

  • #3
...met alle respect, zelfs als ik je al die details geef beweer je dat er mogelijk geen goed antwoord is. hoe kan Intergas dan een ketel ophangen die het wél goed doet?
het is een doodgewoon rijtjeshuis met vloerverwarming beneden en een paar LT-radiatoren boven. zo worden er hele woonwijken uit de grond gestampt. verschil is dat ik de HR-ketel eruit kieper en een buffervat warm stook. warm water is warm water. rondpompen moeten ze beiden. dus, welke pomp is geschikt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Klinkt niet erg vriendelijk. :?

Hoe kan een debiet berekend worden als de gegevens waar het om gaat niet bekend zijn.
Screech stelt zijn vragen niet voor de flauwekul.
 

RogerM

  • #5
Sorry, het was niet onvriendelijk bedoeld.
ik heb meeste van die gegevens niet, simpel omdat het huis nu gebouwd wordt. ik weet dat er 5 lussen van 16mm in zitten op een pomploze LT-verdeler die ingeregeld wordt. aanvoer is 22mm vanaf de zolder met aftakkingen onderweg naar de radiatoren op de eerste verdieping. vermogen van de radiatoren is niet bekend (bij mij). het is een rijwoning.

mijn punt is: maakt Intergas dan identieke Kompakt HReco 30 ketels met verschillende modulerende pompen? voor een rijwoning is dit intussen toch geen hogere wiskunde? en het is toch ook niet zo dat een fabrikant tig soorten en maten cvpompen in z'n arsenaal heeft?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
De grap is dat het ook helemaal afhangt van het temperatuursverschil over je installatie.

Bij een dubbel zo groot verschil, hoef je maar de helft van het water te verpompen voor evenveel warmte.

Je kunt dus 2 dingen doen:

- Met de juiste en complete gegevens een pomp kiezen
- Gewoon een dikke pomp kopen, kost wat meer maar zit je altijd goed.

En als je zo heilig in de Intergas pompen gelooft, neem je toch gewoon het type dat daar in zit?
 

RogerM

  • #7
Bij mijn weten maakt Intergas geen eigen-merk pompen. ik ben ook geen uitgesproken fan van Intergas, noch heb ik er aandelen. het toeval wil dat die ketel er standaard opgehangen wordt. echter, ik wil geen gas, geen ketel en nog maar zaken niet. voor de duidelijkheid: het huis wordt standaard opgeleverd met alle genoemde zaken maar ik ga het anders doen. zie mijn andere berichten elders op deze site.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Ik vermoed dat je met een 25-60 wel wegkomt in dit geval.

Heel iets anders, ik zou de temperatuur in het cv systeem wel actief begrenzen, want als het buffervat door de zon op 70 graden staat wil je dat niet de vloer in pompen :shock:

Ook over de temperatuurregeling in huis zou ik even heel goed nadenken.
 

RogerM

  • #9
Ha! fijn dat je meedenkt ;-)
bedankt ook voor je advies en ik heb dat probleem ook voorzien. die boiler tikt in de zomer makkelijk 90 graden aan. dit is wat ik van plan ben:

om niet meer warmte aan de buffer te onttrekken dan strikt noodzakelijk, wil ik een weerafhankelijke regeling maken (stooklijn) met binnenruimte compensatie, a lá een cenvax. die regeling stuurt een proportioneel mengventiel aan, direct achter het buffervat. dit ventiel regelt de temperatuur in de heen-leiding. op strategische plekken (heen/retour/vloer) zitten temp-sensors die meten en bijsturen. ook de pomp kan ik evt laten moduleren via pulsbreedtesturing, mocht dat wenselijk zijn(?).

over het schema: de pelletkachel-CV laadt in de winter de CV-buffer en is legionella na-verwarmer voor de zonneboiler. in de zomer laadt de zonneboiler en bij stagnatie gaat het overschot in de CV-buffer. watertemperatuur gaat dus stevig fluctueren en dat vraagt om attentie. een microcontroller gaat die hele handel monitoren, meten en sturen, uiteraard voorzien van een dubbele watchdog.

elektronica en software is mijn ding dus dat komt wel goed. grotere uitdaging is om alle parameters van zo'n systeem te bedenken én te verwerken in de logica van de software. als iemand het leuk vindt om hierover te leuten, dan ben je erg welkom...

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Systeem ziet er op het eerste oog goed uit.

Wat gebeurt er in het hokje 'badkamer'? Is dat de vloerverwarming daar? Zo ja, waarom deze niet gewoon bij de rest van de verwarmingen op zetten, eventueel naregelen met een electrisch ventiel. Scheelt een pomp en 2 terugslagkleppen.

Daarnaast zou ik de radiatoren en de vloerverwarming scheiden (dus 2 menggroepen maken), mits dat natuurlijk mogelijk is qua leidingloop. Of zijn het echte LT-radiatoren?

Mocht je ze wel in 1 kring zetten, voorzie ze dan van dubbel instelbare kranen zodat je de verdeling vloer/radiatoren kan inregelen.

Ik zou kiezen voor een pomp die op een constant drukverschil kan regelen, dan toert ie vanzelf bij als er een radiator open gaat. Veel label-A pompen kunnen dat wel.
 

RogerM

  • #11
De situatie is dat wij een huis kopen van een projectontwikkelaar. De aannemer bouwt wat die verkoopt en wij kregen wat opties voorgelegd; de standaard meer/minderlijst. over de technische installaties viel niet te bakkeleien. Standaard een HR ketel en een Ecolution Combi50 ventilatiewarmtepomp. Beiden wil ik niet dus die gaan eruit (ook al drukken ze wél op de hypotheek GRRR!!). wij geloven niet meer in "gas" en willen graag wat duurzamer. we hebben al een zonneboiler (60 pipes op 300ltr) en 12PV. die zaken gaan mee van het huur- naar 't koophuis. laten liggen is volgens de verhuurder geen optie. dat terzijde. in plaats van de HR ketel gaan we voor een pelletkachel (incl dubbelwandig RVS rookkanaal conform bouwbesluit en NEN). de Ecolution gaat eruit en vervang ik voor een DIY balansventilatie waarbij ik de bestaande extractie handhaaf maar gaten in de vloeren laat boren om toevoer aan te leggen. wij gaan bijvoorbeeld óók regenwater hergebruik doen voor toiletspoeling, domotica om zonwering, licht uit (kinderen!), temperatuur, vraaggestuurde ventilatie etc te regelen. het huis is leeg/kaal als we de sleutels krijgen dus een mooi moment om extra leidingwerk in te frezen. ik maak een stevige omweg...

ik probeer uit te leggen dat veel zaken "zijn zoals ze zijn". de vloerverwarming ligt erin, inclusief een 5groeps LT pomploze verdeler. de badkamer, toilet en keuken zijn volledig casco. in de badkamer wil ik zelf VVW aanleggen want de aannemer vraagt er schreeuwend veel geld voor. daarnaast hang ik er ook een handdoekenradiator op. in de slaapkamers hangen Jaga LT radiatoren.

ik had bedacht dat ik de vloer van de badkamer altijd een fractie warmer wil kunnen stoken en onafhankelijk van de rest van het huis. in alle ruimten zit een tempsensor in de vloer of aan de muur. slaapkamers wilde ik met naregeling in de gaten houden (temperatuur én automatisch uit indien een raam open staat). ik heb gedacht om die verdeler te vervangen voor een 6groeps maar dan moet ik er ook weer 5 extra motoren bij kopen om de rest te knijpen. de tweede 1groeps Robotverdeler heb ik nog liggen. als ik die hydraulisch actief maak, kan die zelfstandig warmte uit de buffer trekken, ook als de rest van het systeem in de zomer koud blijft. aansturing gaat op de pomp via een ruimte thermostaat. da's wat je ziet in de tekening.

scheiden van die groepen zal niet makkelijk gaan want het meeste leidingwerk is reeds ingegoten in de dekvloer. maar omdat er een sensor achter het mengventiel zit, kan ik de temperatuur direct regelen. de microcontroller ziet "wie een verzoek voor warm water indient", en kan de temperatuur direct aanpassen. alle thermostaten gaan immers via de microcontroller en alle kleppen/ventielen worden erdoor aangestuurd.

bij mijn weten zijn alle radiatoren voorzien van voetventielen en ben ik voornemens de installatie waterzijdig in te laten regelen tzt.

het klinkt allemaal zeer high-tech maar dat valt wel mee. ik wil weg blijven van allerlei deeloplossingen en een UVR1611 is ook aan de prijs. zelfbouw is een goede optie.

over het hydraulisch schema nog dit: niets ligt vast en alles kan nog anders. sommige dingen zijn geen optie. één grote boiler bijvoorbeeld ivm draagvermogen van de zoldervloer. of meer PV want het dak ligt straks 99,9% vol.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #12
Kijk, toch meer info.
Zoals het getekend is, zal het theoretisch moeten werken. Ik ben hier niet geheel deskundig in, maar mag vaak achteraf de problemen pas oplossen.

Helaas kom ik dit soort systemen nogal eens tegen, maar dan zonder die pallet kachel.
Denk er wel aan dat de weerstand door de vvw op de begane grond hoger is dan door die jaga radiatoren/convectoren. Het komt geregeld voor dat doordat de vvw zonder actieve pomp werkt, deze ver achterblijft.
Mogelijk zal hier (achteraf) toch een pomp verdeler tussen moeten.
 

Marcn88

  • #13
Wil u de sww boiler dmv .thermosyphon op laten warmen door de buffertank anders zal hier ook nog een transportpomp tussen moeten met een regeling
 

RogerM

  • #14
In het schema is een regelklep getekend die maakt dat óf de boiler, óf de buffer geladen wordt door de pelletkachel. er is geen sprake van thermosyphon werking.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
RogerM schreef:
...... Scheiden van de groepen zal niet makkelijk gaan want het meeste leidingwerk is reeds ingegoten in de dekvloer.....
Ik zou toch maar eens nagaan HOE die vloerverwarming in de vloer is gelegd. Zeker bij een LT systeem is het erg belangrijk dat er zoveel mogelijk buizen in de vloer zijn gelegd, bij voorkeur zo dicht mogelijk naast elkaar.
Uit ervaring weten we, dat de meeste bouwers en installateurs momenteel nog steeds de voorkeur geven aan een systeem met minder buizen in de vloer (grotere afstanden van elkaar), waardoor het, zeker bij LT systemen, lang duurt voordat de vloer goed opgewarmd is, dus meer energie kost.
Je kunt allerlei mooie theorieën loslaten op de installatie, maar als het begin al fout is (en de vloerverwarmingsbuizen liggen in de dekvloer al te ver uit elkaar) kom je straks wel bedrogen uit. (5 groepen LTV, dan is dat hooguit voor 50M2 geschikt)

Ik geef echt geen cent voor al die mooie theoretische rekenmodelletjes van de installatiebedrijven en de manier waarop men momenteel in de nieuwbouw vloerverwarming denkt te leggen. De problemen komen wel als je gaat stoken!
Je zult echt niet de eerste zijn, waarbij in het stookseizoen blijkt, dat het allemaal niet zo werkt als mooi is voorgesteld door de bouwer of installateur. We komen dat zeer regelmatig tegen.

Ben het hier ook met Hessie en Screech eens: je moet veel meer info hebben over de aangebrachte installatie voordat je aan zoiets begint.
 

RogerM

  • #16
Oppervlakte van de bewuste verdieping is precies 50m2. hoh van de lussen aan de gevelzijden is 10cm. de middelste drie lussen zijn 15 hoh. die maten heb ik zelf geconstateerd. ik ken de horrorverhalen over installateurs en hun berekeningen. mijn grote vrees bestond uit de ventlatieroosters boven de ramen en de bijbehorende kouval/tocht. mede daarom ga ik balansventilatie installeren en sluit ik die roosters definitief.

ik denk dat het systeemn best hydraulisch in evenwixht is te krijgen door de voetventielen van de radiatoren goed in te regelen. een adaptieve pomp doet de rest.

nog dit: het systeem is aangelegd als lage temperatuur maar wél in combinatie met een gasketel. ze zullen dus wel degelijk van 40 graden uitgaan. die temperaturen haal ik met die pelletkachel/buffer ook makkelijk. de isolatiewaarden liggen ook hoog bij deze woningen. verder kiezen wij voor gietvloeren dus de warmteweerstand is ook laag. ik maak mij niet zoveel zorgen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #17
Neem aan dat je weet wat je doet.
Orienteer je op de nieuwste, onlangs geintroduceerde pompen, uitvoering met enkele verbeterde functies
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu