Welke opvoerhoogte pomp aanhouden

Duncan_77

  • #1
Beste mede klussers,

Ik ben op zoek naar 2 nieuwe pompen voor mijn vloerverwarmingsverdelers. Ik zou natuurlijk kunnen kijken welke pomp er nu in zit en dan in de vervangingstabellen van de leveranciers kunnen zoeken maar ik constateer dat Therminon in bijna alle verdelers dezelfde pomp gebruikt. Zowel in de 1 als 16 groeps verdelers zit dezelfde pomp. Ik concludeer hieruit dat mijn pomp waarschijnlijk wat overcapaciteit heeft. Om zo'n energiezuinige pomp te kiezen is het niet verstandig om een pomp met te veel overcapaciteit te kiezen.

Nu mijn vraag: welke opvoerhoogte moet ik aanhouden bij een 4-groeps verdeler die in totaal zo'n 65m2 verwarmt als hoofdverwarming. Ik heb nu een debiet van ongeveer 2,5 liter per minuut per groep dus totaal ongeveer 600 liter per uur. Ik bereik hier een delta-t mee van een kleine 10 graden. Mogelijk wil ik dit in de toekomst nog wat verkleinen naar 7 graden en daarvoor moet ik er wat meer liters door heen sturen dus laten we 750 tot 1000 liter aanhouden om safe te zitten.

Ik heb de installatie niet zelf aangelegd dus heb geen idee hoeveel meter buis er in zit. De vloerverwarming zat er al in.
De leidingen zijn 18mm dik met uitzondering van de laatse 50cm bij de verdeler, dat is 16mm omdat dit beter paste op de nieuwe verdeler.

Om de juiste pomp te kiezen moet ik dus het debiet weten (= bekend) en de opvoerhoogte (= onbekend). Hebben de specialisten hier een idee welke opvoerhoogte past bij 4 groepen die totaal 65m2 verwarmen?

Alvast dank
 

ADDave

  • #2
Wat voor pomp zit er nu in?
Het enige wat eigenlijk zin heeft is een "oudere" pomp vervangen door een A label pomp. Deze zijn elektronisch geregeld i.p.v. vaste stand
 
  • Like
Waarderingen: Duncan_77

Auto-Geen

  • #3
Zou het slang 16 zijn en er gaat 3,5 L/m doorheen dan zit je op 350 Pa/m. Is de groep 100m lang dan is delta-P ongeveer 3,5mH2O. Bij slang 18 is dit nog minder.
 
  • Like
Waarderingen: Duncan_77

Duncan_77

  • #4
@Auto-Geen: Delta-P is de opvoerhoogte? Ik ken deze term niet maar ben ook maar een leek.
Moet ik de slang lengte van alle groepen optellen want dan kom je best wel tot een behoorlijke lengte of is lengte van de grootste groep voldoende?
 

Auto-Geen

  • #5
Als het goed is hebben de groepen zoveel mogelijk dezelfde lengte. Je telt de debieten van alle slangen op en met de weerstand van de langste groep selecteer je een pomp.
1669881595800.png

In dit voorbeeld doet de pomp bij 3,5 m voldoende debiet.
 

Bernhard

  • #6
Iets klopt er niet.
4 groepen 2,5l/min delta 10 grd.
w/h= 4x2,5l/min x 10grd x 1.16 x60=ca7000w/h?
65m2 x 80w= 5200w/h bij max belasting buiten -10grd?
Waar zit de rekenfout of een foute meting?
 
  • Like
Waarderingen: Duncan_77

Duncan_77

  • #7
@Bernhard. Ik zal nog eens goed kijken naar de debiet meters. Deze zijn niet heel nauwkeurig af te lezen. Voor mijn vraag over opvoeghoogte heb ik 2,5L per minuut per groep genomen maar zou in de praktijk ook dichter bij de 2L kunnen liggen. Water temp die nu de vloer in gaat is in ieder geval 32 graden en er komt 22 terug dus delta-t van 10. Ik sluit niet uit dat als de ketel heel lang draait dat de retour temperatuur iets hoger wordt.

Ik heb de installatie zelf niet laten aanleggen maar wat mij wel verbaast is dat ik maar 4 groepen heb voor 65m2. De groepen zijn verdeeld over 3 slaapkamers en 1 badkamer. De grootse kamer is ongeveer 22m2 dus dat circuit zou dan meer dan 200 meter lang moeten zijn bij een hart op hart afstand van 10 cm. Kan ik me bijna niet voorstellen maar weet het niet want heb het niet aangelegd. Het is in ieder geval aangelegd als hoofverwarming en nooit koude klachten gehad.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
hoh afstand waarschijnlijk 15 cm, kijk eens met een warmtebeeld camera naar de vloer bij opstoken dan kun je exact zien hoe de leidingen liggen
 
  • Like
Waarderingen: Duncan_77

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu