Welke maat schroeven?

LoekV

  • #1
Hallo, ik wil een lamp ophangen aan het plafond. In het plafond zit onderstaande doos (is dit een 'inbouwdoos'?). Nu kan ik hier twee schroeven in zetten, maar ik weet niet welke maat ik moet hebben.

Ik had in de winkel M3 schroeven gehaald, maar deze lijken te klein: als ik ze erin schroef, kan ik ze er vrij makkelijk uit trekken. Vervolgens had ik een M4 schroef geprobeerd, maar die was veel te groot: ik kon hem er met veel moeite een paar mm in schroeven, daarna ging hij niet meer verder en zat helemaal vast. Mijn vraag is: welke schroef/bout moet ik nu hebben voor deze doos?

Op de foto zie je twee schroeven, maar die heb ik verwijderd omdat ze 'dol' waren.

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
In een centraaldoos horen schroeven of boutjes met metrische M4 draad met normale spoed (0,7). Wellicht heb je nu M4 met een fijne spoed ofzo. Bouwmarkten verkopen ook schroeven gelabeld als "voor centraaldozen", daarmee zit je sowieso goed.

Of de moertjes in de centraaldoos zijn kapot gedraaid omdat er verkeerde schroeven in zijn gedraaid, dan passen de juiste ook niet meer. Dat de oude schroeven "doldraaien" is geen goed teken. Misschien kun je er nog een M4 tap doorheen draaien om het weer bruikbaar te maken, anders zul je een andere bevestiging moeten verzinnen. ;)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik denk dat hij met dol de kop van de schroef bedoeld en niet de schroefdraad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu