Welke grondverf te gebruiken op houten trap

MatthijsR

  • #1
Beste medeklussers, specialisten,

Sinds een klein jaar heb ik koopwoning. Na het halve huis inmiddels verbouwd te hebben, ben ik nu bezig met de laatste loodjes, waaronder het schilderen van de houten trap.

Oorspronkelijk zat er tapijt op de trap, dit inmiddels verwijderd en geheel kaal gemaakt met behulp van verfafbrander en krabber. Schuren moet nog.

Ik ben van plan de trap hoogglans wit te schilderen en er rubberen strips in te frezen. Als aflak heb ik urethaan-alkyd in gedachten, zoals gezegd hoogglans wit. Inmiddels heb ik alle "hoe ik schilder ik mijn trap" topics gelezen. Nu blijft er nog 1 vraag over: welke grondverf kan ik het beste gebruiken icm uretheen-alkyd aflak verf. Het klinkt mij logisch in de oren dat ik hiervoor alkyd grond voor kan gebruiken.....?Hier heb ik ook nog veel potten van staan, dus dat zou goed uitkomen...

Graag even jullie mening erover.

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Groeten,

Matthijs
 

Mechas79

  • #2
Grondverf op basis van alkyd kan je gebruiken in combi met aflak PU/Alkyd, heeft door de aanwezigheid van alkyd een goede isolerende werking tegen wateroplosbare inhoudstoffen van hout, het enige nadeel is dat deze grondverf wat trager doordroogt dan een acrylaat systeem, en helemaal als de pot al een tijd staat bij u. Hou voor de zekerheid 24 uur aan voordat u deze gaat aflakken. Niet gaan aflakken als de grondverf plakkerig aanvoelt. Dit zou ten kosten kunnen gaan van de vloei en doordroging van je aflak.
Hou er wel rekening mee dat ook PU/Alkyd donkervergeling vertoond en dat deze systemen niet de slijtvastheid hebben van een vloer lak.
Gr
Mechas
 

MatthijsR

  • #3
Dankjewel voor je reactie Mechas!

Ik was juist in de veronderstelling dat een PU/Alkyd slijtvast zou zijn, dit in tegenstelling tot een "gewone" Alkyd lak?

Wat voor componenten zitten dan in een goede vloerlak? Het vreemde is, als je op sommige sites van verffabrikanten kijkt en de datasheet erbij pakt, sommige PU/Alkyd als grondstof voor de vloerlak hebben...
 

Mechas79

  • #4
De slijtvastheid en de handcrème bestendigheid zijn inderdaad beter dan met enkel Alkyd maar wilt u een betere slijtvastheid en meer lagen op een dag kunnen aanbrengen dan zou u beter af zijn met een aflak op basis van enkel PU , deze heeft wel een lagere glansgraad .Een zeer goede slijtvastheid kunt u bereiken met een blanke PU lak als aflak maar ik lees in deze forum dat een DHZ daar weinig waarde aan hecht en het is soms overbodig voor thuis gebruik.
Persoonlijk weet ik niet waarom men een gepigmenteerde PU/Alkyd zou gebruiken in vloerlakken, daar het met PU en PU/Acrylaat zeer goede resultaten haalbaar zijn. Alkyd wordt meestal in isolerende primers gebruikt of schilderslakken vanwege de glans en vloei.
 

Deschilder

  • #5
Let op: de nieuwe verven hebben een probleem vooraal de lichte kleuren zoals ral 9010, 9016 en 9003 deze zullen in een rap tempo vergelen (binnen 8 weken) zonde.
als je een 1 componenten watergdragen vloerverf neemt (heelaas niet hoogglans maar zijdeglasn) wel gegrond met een alkyd krijg je een prachtig resultaat en de kleur blijft wel goed.
oxan vloerverf AU werkt geweldig makkelijk uit eigen ervaring.
dit geld voor een schilder maar ook voor de dhz.
succes!
 

MatthijsR

  • #6
Ok, wederom bedankt voor jullie reacties.

Aan het schilderen van de trap ben ik vooralsnog niet aan toegekomen.

Maar ik zou dus een Alkyd grondlaag aan kunnen brengen en daarop een watergedragen vloerverf als ik het goed begrijp. Qua hechting is dit dus prima?
 

Deschilder

  • #7
Als de alkyd de een paar dagen heeft kunnen drogen is het geen probleem
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Dat wordt het wel als u de alkydgrondlaag niet geheel mat schuurt,dat weet elke schilder...
 

Deschilder

  • #9
Inderdaad voor iedere laklaag en zeker watergedragen de ondergrond materen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu