Welke fundering voor muurtje van holle betonblokken

Digger

  • #1
Hallo,

Ik ben voornemens om een muurtje van ongeveer 80 cm hoog te gaan maken in de tuin. Aan een zijde van het muurtje zal er aarde tegenaan komen in verband met het aanwezige hoogte verschil in de tuin.

De blokken die in wil kopen hebben de afmetingen 50x25x20. Ze zijn hol van binnen. In Nederland worden ze Bellamur genoemd, in Duitsland heten ze Planomur.

Ik vind echter nergens hoe deze blokken gefundeerd moeten worden. Ook de verschillende leveranciers verschillen van mening daarover. Vandaar dat ik deze vraag hier eens wil neerleggen.

Zou ik er een echte fundering voor moeten storten? Of zou een laagje stamp-beton van 10 cm ook voldoende zijn, en ze hierin vastkloppen?

Daarnaast heb ik nog als vraag of ik uiteindelijk de blokken moet afvullen? Dit zou je kunnen doen met zand, kies, grind, korrelmix of beton.
Zelf lijkt grind me het beste, omdat dit goed het eventuele water afvoert. Dit is een belangrijk item want ik wil niet dat uiteindelijk het muurtje groen gaat uitslaan van het vocht.
Als het muurtje afgevuld zou worden met beton (ivm de stevigheid), loop je het risico op die (witte) kalk uitbloei vlekken aan de buitenkant.

Wie heeft hier ervaring mee en weet me op weg te helpen?



 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het funderen van dergelijke muurtje hangt van de ondergrond af en de waarde die je hecht aan het recht blijven staan.

Als het een redelijke zanderige ondergrond is zou je een laag tegels als fundering kunnen gebruiken

Maar als je in de polder woon zoals ik
blijft zoiets alleen recht staan als je het op een onderheide fundering zet

Als je ze los stapeld en met grind vult kan je ze ook af en toe recht zetten Het is maar net hoe je het wilt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als je een deel dwars erop maakt (L of T-vorm) heb je al veel minder kans op scheefzakken. Ik zou er (afhankelijk van ondergrond) een strook beton onder storten. Min. 2x de breedte van de steen. Geen stampbeton. En een krimpnetje erin.

Kalkuitslag krijg je volgens mij niet van beton wat je erin stort.

Het groen uitslaan doen ze als ze poreus zijn (water opzuigen/doorlaten). Een stuk dik waterdicht plastic tussen de grond en muurtje is aan te bevelen. Dan drogen je planten niet uit en het muurtje wel.
 

Geus

  • #4
Je kan het muurtje ook verankeren met een paar lange stukken draadeind, die in het hoge deel onder de grond naar een vast punt lopen. Ik weet niet of dat een gebruikelijke methode is, maar heb een stuk slootbeschoeiing gezien dat op die manier al flink wat jaren op zijn plaats werd gehouden. Daar zat de andere kant van de draadeinden vast aan hardhouten palen, die helemaal onder het maaiveld zaten.

Mooi is misschien de bovenste rij te vullen met potgrond, bij wijze van plantenbak voor bloemen o.i.d. Maar dat is een kwestie van smaak.

Ook goed kijken naar de waterafvoer van het hogere gedeelte. Als je plastic gaat gebruiken (advies IJkenhout) is het misschien ook verstandig een stuk drainageslang in te graven op 15-20 cm diepte, om te voorkomen dat de boel drassig wordt na veel regen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het plastic wat ik bedoel zit natuurlijk verticaal tegen het muurtje. Dus de grond zal niet drassiger worden dan de rest van de tuin.
 

Geus

  • #6
Dat ligt er helemaal aan hoe het water normaal gesproken bij hoosbuien wegloopt. Neemt de grond dat direct op, of gaat dat deels (onder of boven de grond) horizontaal weg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu