Blokhut (home gym) in tuin op veengrond. Welke soort fundering en vloer?

Robstuinproject

  • #1
Hallo,

Wij hebben een zelfbouw blokhut besteld om te gebruiken als home gym. Het gaat om een blokhut van 4.00 x 3.50 m met 44 mm dikke wanden, ca 700-1000 kg.

Omdat deze gebruikt gaat worden als thuis "sportschool" dient hij binnen droog te blijven. Ook is het belangrijk dat de vloer een gewicht van 400 kg op een oppervlak van ca. 2m2 aan kan zonder te verzakken (of minimaal in de eerste jaren).

Wij wonen in Zuid-Holland. We hebben dus te maken met een veengrond. Op basis van wat we in de straat en wijk hebben gezien verzakken trottoir, straat, brandgang en tuin ca. 30 cm in 30 jaar (althans dit was het geval de afgelopen 30 jaar).

Ons idee: betonfundering onder de wanden en als vloer zandbed, tegels, rubber matten icm betonplex of multiplex. Nu vraag ik mij af of de betonfundering nodig is of dat een volledig terras van tegels voldoende zou zijn. Als de vloer wat verzakt in 3-5 jaar is dat geen groot probleem. Dan zou het een kwestie zijn van spullen naar buiten, vloer naar buiten, nieuw zand en tegels erop. Het gaat er vooral om dat de wanden, dus de blokhut zelf goed blijft staan.

Kortom: Is een betonfundering onder de wanden nodig? En werkt dit op veengrond? (Betonfundering + betonvloer is qua budget overigens niet wenselijk). Zijn er nog aandachtspunten mbt de vloer (terrastegsl + hout/ rubber mat) die een gewicht van 400 kg makkelijk aan moet kunnen?

Alle advies is welkom.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou die blokhut op een laag terrastegels zetten. Op de tegels een laag stevige folie. Een frame van balken gelijk de omtrek. De folie om de balkjes trekken en daarop de wanden van de hut. Die ruimte opvullen met isolatie en daarop een vloer. Het klimaat in de blokhut wordt zeer comfortabel en de temperatuur van de vloer is zeer aangenaam. Hout voelt altijd goed aan.
Folie om balkjes.jpg
 

Robstuinproject

  • #3
Dat klinkt ook goed. De balken die je noemt zouden dan de hardhouten funderingsbalken kunnen zijn die wij er bij geleverd krijgen. Enige zorgen om verzakking (want veengrond) zou ik dan niet hoeven maken zonder fundering van beton?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is niet mijn specialiteit maar heb toch het idee dat een goed aangetrild zandbed voldoende moet zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Robstuinproject

Tiho

  • #5
Hoe meer gewicht je erop zet zonder palen, hoe sneller het ook zakt. Beter idd de tegels. Dat kun je ook makkelijker weer ophalen na verloop van tijd.
 
  • Like
Waarderingen: Robstuinproject

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Het gewicht wat je erop zet uitgraven, tempex in het gat, zand erover en bestrating erover.
 
  • Like
Waarderingen: Robstuinproject

Robstuinproject

  • #7
Bedankt, ook voor de tempex toevoeging. Hier kunnen we wel wat mee. Het idee is dan als je er (bijvoorbeeld) 300 kg tempex, zand en tegels gaat leggen dat je eerst 300 kg aarde weghaalt?
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Wegen worden ook wel eens op deze manier aangelegd, Google vind ze vast wel.
 
  • Like
Waarderingen: Robstuinproject

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
google o.a. "tempex fundering tuinhuis" en vind het verschil tussen watervaste wegenbouw-tempex en isolatie-tempex.
Het zal het verzakken niet stoppen, maar wel zorgen dat het ongeveer gelijk zakt met de rest van de tuin.
Ook het gewicht van het huisje + fitness spullen wegnemen. stel 1000 kg huis en 1000 kg apparatuur en gewichten + die 300 tegels en zand dan 2300 kg aan grond wegnemen.
(tegels en zand zullen meer dan 300 kg wegen)
Niet teveel, anders gaat het drijven bij hoog grondwater.

Hoe diep zitten de zandlagen? Een schroeffundering (doe-het-zelf) scheelt graven.
 
  • Like
Waarderingen: Robstuinproject

Fret_blokhut

  • #10
HOe gaat het nu?

Veengrond zal en blijft inklinken. Op de ene plaats wat meer dan op de andere plaats. Persoonlijk vind ik altijd het beste om een gat goed uit te graven en deze te voorzien van EPS (let op de hardheid / SE klasse). Ze voorzien dit zelfs onder grote wegen in veengebieden van dit materiaal. Het is namelijk licht, vergaat niet in de grond en neemt geen water op. Eerst uitgraven, dan worteldoek, dan dik pak EPS (juiste SE klasse), straatzand, tegels.

Beton op EPS kan ook, maar dan is het gewicht wat hoger omdat de betonvloer altijd dikker is,
dus zwaarder en meer kans op verzakken.

gr.
Fret
 

Robstuinproject

  • #11
Hi Fret,

Hij staat inmiddels al een tijdje. Ik heb veel aan alle reacties gehad! Bedankt daarvoor.

We hebben inderdaad 8 kuub grond (ca 20cm) afgegraven. Daar hebben we tempex in gedaan met wegendoek. Daarbovenop zand en tegels en de blokhut staat perfect sinds oktober. Het totale gewicht van de fundering en blokhut is nu lager dan het gewicht aan grond dat weg is gehaald. De totale tuin zal dus, zoals jij aangeeft, wel inklinken maar als het goed is het stukje waar de blokhut op staat iets minder (of wellicht net zo snel) dan de rest.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu