Welke elektrakabel

Franky076

  • #1
Goedendag,

Ik heb een laadbox voor mijn elektrische auto in mijn garage hangen die is aangesloten via een stekker in mijn garage. Alleen op die groep, waar oa mijn garage ook op zit, zitten nog 2 kamers op aangesloten.
Ik heb nog een groep over in mijn stoppenkast en wil eigenlijk een aparte kabel vanuit hier trekken naar mijn garage, zodat die laadbox alleen op één groep zit.
Kan ik hier een elektrakabel voor gebruiken 3x2.5 mm2(max.4600W)?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat word eerder een 4mm kabel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Bedoel je dat je lader 4600W is?

Dan inderdaad 4 mm2 gebruiken.
 

Marcn88

  • #4
Lijkt me sterk dat de groep voor de garage en 2 andere kamers zo zwaar is afgezekerd dat hier 4,6kw door heen getrokken kan worden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
De lader zit aangesloten met een stekker, ik gok dat dit een "grannycharger" is, oftewel 230V / 13A / 3kW?

Die 4600W zal wel de maximale belasting zijn die de leverancier van de kabel opgeeft. 20A over zo'n kabel kan prima mits de afstanden het toelaten.

Voor een lader waar een normale schuko-stekker aan zit is een 3x2,5 kabel op een B16 groep doorgaans prima zolang het geen enorme afstanden (>100m) zijn.

Maar als je nu toch kabel gaat leggen, zou je dan niet meteen een 5x2,5mm² of 5x4 ofzo leggen? Je bent er vroeg bij met elektrisch rijden, de volgende auto wordt misschien ook wel elektrisch en dan wil je misschien wel op 11kW of meer laden? Ik weet niet hoe makkelijk de kabel later te vervangen is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu