Welke deurbeslag mogelijkheden bij driepuntssluiting

Coyote1980

  • #1
Op dit moment zijn wij zoekende naar een nieuwe buitendeur. Het probleem waar wij tegenaan lopen is dat het ons niet helemaal duidelijk wordt of hetgeen wij zoeken te realiseren is.

De wens is:
* veiligheidsrozetten voor cilinderslot.
* losse vaste knop buitenkant met eigen rozet (vast, dus niet om de deur te openen).
* greep aan de binnenzijde t.b.v. openen buitendeur.

Een wandplaat met knop én cilinderslot-uitsparing vinden wij minder mooi, vandaar de wens om een losse knop en losse cilinderslotrozet te gebruiken.

Aan de buitenkant willen wij een vaste knop, zodat de deur enkel met de sleutel erbij van buitenaf geopend kan worden, en je niet (als je een paar tellen weg bent) de deur op slot moet draaien.

Het probleem is nu dat ik enkel oplossingen vind om een greep aan de binnenkant te combineren met een draaibare buitenknop zodat ze allebei als een greep op de as die door het slot loopt zitten. Wat ik zoek is eigenlijk een manier om enkel aan de binnenkant een greep te monteren zonder dat hiervoor aan de buitenkant een gat hoeft te zitten en een pen hoeft te worden ingebracht.

Zijn hier oplossingen voor? Als in een andere / kortere pen die op de een of andere wijze geborgd zit in het slot waardoor de pen alleen aan de binnenkant uitsteekt?

Alvast bedankt voor het lezen, als je een tip hebt lees ik het graag!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Let wel op, dat een losse roset aan de buitenkant veel inbraak gevoeliger is, als een compleet lang veiligheids schild.

Die veiligheids schilden heb je ook met een knop aan de buitenkant.
Dit is maar een voorbeeld, maar er zijn ook diverse andere uitvoeringen verkrijgbaar.

 

Techno tim

  • #3
Voor het plaatsen van een halve kruk zijn passtiften verkrijgbaar.
Deze zijn vanaf de binnenzijde te monteren door een boutje/ schroefje aan te draaien en er hoeft dus geen gat buiten geboord te worden.
 

Coyote1980

  • #4
Ah dank voor de tips! :D

Wat is het veiligheidsvoordeel van het plaatsen van een groot veiligheidsschild t.a.v. een veiligheidsrozet? Zo'n los veiligheidsrozet loopt ook door de deur tot in de rozet aan de binnenzijde, dus ik vind het moeilijk in te schatten hoeveel veiligheid je hiermee inlevert. :?:

En wat betreft de passtiften, is dat iets universeels? Waar vind ik dat? Ik kon dat bij de bouwmarkt (zal geen naam noemen) niet vinden, maar ik wist ook niet dat dit bestond en wellicht hebben ze het wel als ik beter kijk, maar misschien is er ook online iets voor te vinden. Ik ben al wel de stiften tegengekomen die je vanaf de buitenzijde plaatst waarbij je aan de buitenzijde de vaste knop kunt monteren en dan aan de binnenzijde de kruk, maar ik wilde ook kijken of ik ergens zo'n stiftje kan vinden die je vanaf de binnenzijde plaatst en borgt, hulp om deze te vinden kan ik wel gebruiken. :?:
 

Techno tim

  • #5
De juiste benaming is wisselstift met tummelaar.
Zoek maar eens op wisselstift.
Kwa veiligheid zal het niet heel veel verschillen of u kiest voor een losse knop of een op het schild.
Alleen het bevestegen van een losse knop kan voor problemen zorgen, wil je deze zichtloos monteren moet het materiaal zowel binnen als buiten als mede de driepuns sluiting op elkaar passen.

 

Coyote1980

  • #6
Welk(e) proble(e)m(en) zou ik tegenkomen bij de montage van een universele vaste knop? :?:

Ik neem aan dat het gaat om de pennen van de knop welke je door de deur steekt en aan de binnenzijde moet borgen en dat deze pennen op de juiste onderlinge afstand zitten t.a.v. de gaten in het inbouwslot én de rozet van de kruk aan de binnenzijde? :?:

De deur die wij gekozen hebben komt van Skantrae en daarbij hebben wij keuze uit een "KFV AS 2502/W268" of een "BUVA 6220" meerpuntssluiting. Ik kom vrij veel BUVA 6220 vermeldingen tegen, is dit inderdaad een prima keuze? Ik ben al wat aan het zoeken geweest naar documentatie waarmee ik de pen-afstand voor een knop kan achterhalen, heb wel de doornmaat en pc-maat gevonden (en inmiddels achterhaald wat ze betekenen). De pc-maat is 72mm - een slotrozet en knoprozet komen dan gelukkig niet strak tegen elkaar. Echter of elk beslag de pennen op de juiste afstand heeft om door het BUVA slot te lopen kan ik met geen mogelijkheid vinden. Is dit zo universeel dat dat altijd wel lukt maar dat met name de knop en de kruk op elkaar afgestemd moeten zijn voor een goede onzichtbare montage? :?:
 

Techno tim

  • #7
We geven hier geen mening over merken enz.
Als het buitenbeslag en binnenbeslag op elkaar aansluit zal dit wel passen. maar als de buitenknop met één bout vastgezet (dus ander beslag als binnen ) zal deze aan de binnenzijde in zicht komen omdat deze boven het krukgat moet/kan komen.
 

Ralph

  • #8
Punt is gewoon als je een cilinder gebruikt, is het met geen enkel beslag veilig te krijgen.
Als je gewoon zorgt dat het van buiten niet er af te schroeven is heb je de max. veiligheid voor wat betreft de cilinder.
Meestal worden toch klopsleutels gebruikt als ze in 2 seconden bij je naar binnen willen, en daar is geen veiligheidsbeslag tegen bestand.
Dus laat je je niet gek lullen daar in de winkel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu