Welke boormachine? In bakstenen muur boren

Harm80

  • #1
Hallo,

ik wil graag gaten buren (bijna 100 jaar oude) steens muren. Ik had een oude boorhamer van het merk Parkside maar die deed het in 1 stand al niet goed meer was mijn indruk. In de gewone boorstand (zonder kloppen) met een steenboor kreeg ik geen gat in de steen, en in de hamer-stand trilde hij zo erg dat hij wegschoot. Een handleiding van het apparaat kon ik ook niet vinden, hij heeft 4 standen, gewoon boren en klopboren en nog 2 andere die ik niet weet wat ze precies doen.

Ik ben daarom naar de bouwmarkt gegaan en heb daar om advies gevraagd. Ik wilde een boor waar ik zonder te veel agressie voorzichtig en rustig een net gat in een bakstenen muur kan boren. De verkoper raadde mij een hamerboor aan en raadde de klopboor af. Reden was dat je met de hamerboor ook in beton kunt boren en door er een andere kop (dan de kop met SDS koppeling die er op zit) te plaatsen kan ik een gewone steenboor (zonder SDS aansluiting) er op zetten en in de boorstand gaten in de bakstenen muur boren. Ik heb het apparaat gekocht met extra kop en steenboor:

https://makitauk.com/product/hr2630

Het probleem is dat ik nog steeds niet goed begrijp welk apparaat nou het meest geschikt is, want op een website lees ik het omgekeerde:

"Samenvattend kun je stellen dat de boorhamer zeer geschikt is voor het boren in beton, maar minder geschikt voor het boren in steen, metaal en hout. De slagboormachine is minder geschikt en soms zelfs ongeschikt voor het boren in beton, maar zeer geschikt voor het boren in steen, met diverse boren in hout, en boren in metaal."

(https://kluzzen.nl/boorhamer-of-klo...hil-waar-zijn-ze-goed-in-en-waarom-is-dit-zo/)

Kunnen jullie misschien meer duidelijkheid geven? Wat is bijvoorbeeld het verschil van de klopboor in klopboorstand tegen de hamerboor in hamer stand? En welke boor is het meest geschikt voor mijn doel, gaten boren in een bakstenen muur? (deze gaten wil ik gebruiken om pluggen in de slaan voor bevestiging van isolatie en planken aan de muur)
 

stylish

  • #2
Reclame mogen we hier niet maken, helaas... maar alles van het merk met de M is topspul mits je enig wattage hebt en slagkracht (kan je vergelijken met Torque). Zelf heb ik een klopboor op 2x18V 5A accu van het merk wat jij toont. Boort prima in steen, zelfs tot 6-8mm in beton maar ik zweer bij mijn M met die groene kleur met een snoer eraan, vooral als je met een diamant gatzaag aan de slag gaat voor bijv. inbouwbozen voor wcd's.

Hamerboren zijn voor in beton, daar komt de klopboor tekort. Mijn ervaring met een hamerboor in steen is dat de steen "uit elkaar spat" (ongewenste beschadiging rondom het gat).

Mijn advies: Koop een degelijke klopboor en onderhoud deze plus de boren adequaat: Schoonmaken en smeer je boren (met name de achterkant en SDS sleuven) in met boorvet van tijd tot tijd. Bespaar niet op je boren. Ik heb mijn allereerste setje SDS boren nog van dat groene M merk en boren nog prima (ruim 20 jaar in mijn bezit). Have fun & succes
 
Laatst bewerkt:

Harm80

  • #3
Dank voor je uitgebreide reactie! Rest nog mijn vraag wanneer je de "klop" functie van een klopboor gebruikt? Bij een hamerboor spat de steen uit elkaar wat je schrijft, dat heb ik ook ervaren. Maar de hamerboor heeft ook een "gewone" boorstand zonder "tril" functie, dus alleen draaien. Wat is dan nog de meerwaarde van een klopboor t.o.v. een hamerboor? Dat moet dan toch wel de "klop" (beweging in riching van boor) functie zijn? Maar wat is daar handig aan t.o.v. bijv. de beitel / hamer functie (beweging in richting van boor) van een boorhamer? Als ik het goed begrijp geeft die bewegende functie van een boorhamer meer kracht t.o.v. die van een klopboor? En is SDS niet alleen voor hamerboormachines, dus niet voor klopboormachines?
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: stylish

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Het toerental kun je veranderen door het inknrijpen van de schakelaar
Al je in het begin zachtjes boort, dan springgen er echt geen stukken van de steen af.
En de boormachine even goed tegen de muur drukken voordat je begint te boren.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #5
Zo is wat @Peter zegt.. met harder steen gebruik je altijd de klopfunctie. Anders kan je heel snel je boren afschrijven. Je hebt ook meer controle over de slagkracht met een klopboor. En de slip"regeling" helpt ook. Zorgt er ook voor dat je machine langer meegaat en je kan preciezer (gecontroleerd) werken. ff als voorbeeld: M-@bo heeft een klopmachine in de handel gehad die ertussen in zat, genaamd hammer... topspul... die zou je ook kunnen kiezen maar dat beest vreet, oalala. Is je steen dan zacht, dan klopt hij wel e.e.a. los wat je niet wilt, omdat diens torque oftewel momentum inmens is. Zie het als een dieselmotor, tussen 2000 en 2500 rpm heb je de meeste vooruitgang zeg maar. Hamerboren is gaan met die banaan, ik heb er 1 van dat merk wat je voorstelde. Leuk spul voor in beton want dat blijft gaan... Voor gecontroleerd boren voor in steen voor pluggen, no thanks.... haha... ik gebruik de hamerboor alleen voor in beton. Onlangs nog in een betonlatei en dat viel zelfs tegen daar ik met chemisch anker alsnog de keilbout moest "opsluiten". Toen had ik beter mijn geliefde boor van dat andere M merk kunnen inzetten, my bad achteraf gezien.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Welke boort hangt totaal af van wat je wilt doen met die machine.
Boor je gewoon in stenen muren dan kun je prima af met een klopboor maar kom je met die klopboor op een harde betonnen wand dan gaat het tergend langzaam en kost het je boren maar met met een goed boortje krijg je er wel een gat in.
Wil je boren in beton dan is een hamerboor meer geschikt maar daar ben je er niet mee.
Wat van groot belang is is de slagkracht van die machine, ze zijn er van 0,7J maar ook van 3,5J

Ik boor dagelijks met verschillende machines, 70% van het het boren in steen gaat gewoon met een accuboor zonder klop, 15% gaat met de accuboor met klop, 10% gaat met de hamerboor op accu 1,5J en de laatste 5% gaat met de verschillende hamerboor machines van 3,5 tot 8,5J

Ga je met een hamerboor van 3,5J 5mm gaatjes boren in een gewone bakstenen muur dan moet je vaak 1 of 2 maten grotere pluggen gebruiken omdat het gat veel groter wordt dan bedoelt maar met een 0,7 of 1J hamerboor gaat dat prima.
Het is dus gewoon elke machine voor het werk waar hij voor bedoelt is en vaak is een minder zware machine beter voor het eindresultaat dan een te zware machine.
Bij een hamerboor is de slagkracht van groot belang en is die te groot dan krijg je ook grote gaten, is die te klein dan gaat het langzaam of verbrand je boortje.

Belangrijkste bij het boren is het gebruikte boortje zelf, wij hebben zelf speciale steenboren die je gewoon in je accuboor kunt zetten en waar je rustig honderden gaten boort in gewoon baksteen en kalkzandsteen, maar 1 keer een te hard stukje dat je kop van het boortje warm wordt en je kunt het boortje weggooien.
Zo hebben we ook speciale boren in de hamerboormachines, die zijn van zichzelf al zo scherp dat je ook zonder klop in een gewone muur kunt boren maar komt je er mee op harde gaatjes stenen dan sla je de kop er zo af en dan gebruik je weer andere boren die minder scherp zijn maar veel langer meegaan in stenen met holtes.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Sander 1972

  • #7
In zacht steen gebruik ik altijd een normale schroef tol op accu met een goede steenboor. Bij die duits(e) bouwmarkt/merk hebben ze die, ze hebben blauwe verf op de boor.
Voor in beton boren, heb ik verschillende machines op accu en gesnoerd. Vooral als beton erg blauw is pak ik de gesnoerde
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Mijn ervaring is dat die met blauwe verf te snel vollopen maar ook dat er ondertussen diverse merken zijn met die de blauwe verf gebruiken en de een is een stuk beter dan de ander.
Zelf gebruiken we boren met wolframcarbide (Widia) punt, die wel duurder zijn maar ook een stuk langer meegaan maar die je, zoals gezegd, absoluut niet warm moet laten lopen want dan verbrand de punt en kun je hem weggooien.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Harm80

  • #9
Vriendelijk dank voor al jullie reacties en tips!
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu