Welke voltage accu-schroef-boormachine?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Hallo,

Ik heb een 12 volt accu-schroef-boormachine. Deze begint een wat haperende boorkop te krijgen. De ene keer krijg ik mijn bitje niet meer los, de andere keer krijg ik hem juist niet meer vast.

Ik ben daarom naar een nieuwe aan het kijken. Ik zag dat B*sch een mooie heeft van 18 volt met li-ion accu.

Op zich ben ik niet ontevreden over mijn 12 volt machine, hij is tenslotte ook al een jaar of 6,7 oud en de accu's waren toen minder dan de nieuwe van nu. Maar hoe weet ik nu of ik weer een 12 volt moet nemen, of 14,4 volt of nog hoger. Als ik naar het prijsverschil kijk tussen de 18 volt en de 14,4 volt is dat 30 euro, daar is over heen te zien.
 

Fiesiekus

  • #2
Spanning is 1, accucapaciteit (Ah) en motorrendement zijn 2 en 3.
 

Pepjo

  • #3
Hanteerbaarheid van de machine is 4 : zo'n lel van een apparaat vind ik niet het ideaalst om mee te werken.
 

Toon

  • #4
Je zal moeten kijken naar waarvoor je hem gebruikt. Wat heb je aan een onnodig zware machine?
Als je oude machine sterk genoeg was, en je bent niet van plan er andere dingen mee te doen, kan je net zo goed weer een zelfde soort machine kopen. Let hierbij dan ook op het te leveren koppel. Wat ik zelf iig ook belangrijk vind is de laadduur van de accu's en dat het er minimaal 2 zijn.
 

Kloek77

  • #5
Met name als je een keer veel boven je hoofd moet schroeven zijn die zware dingen krengen. In zo'n geval heb ik liever nog een 9,6 volts machine.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb hem tot nu toe vooral gebruikt om af en toe een gaatje in steen te boren en ik heb mijn houten vlonderterras ermee in elkaar geschroefd. En tot slot wat bloembakken, kasjes en dat soort dingen. Mijn huidige machine kon dit best goed aan met 1 accu.
 

Fiesiekus

  • #7
Het probleem zit 'm in de boorkop? Misschien kan je die vervangen of schoonmaken? Als je er altijd prima&fijn mee gewerkt hebt, is een reparatiepoging wel op z'n plaats.

Zelf vervang ik van m'n 9,6 V machientje ook wel eens de batterijen in de accu.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Losse (snelspan) boorkoppen zijn voor een paar euro te koop.
Bij demontage de schroef binnenin de boorkop naar links eruitdraaien, dan een inbussleutel no 8 of groter in de boorkop vastzetten en met een kleine hamer een korte felle tik op de inbussleutel geven, de draad op de as is rechts dus tegen de klok in slaan.

De boorkop kan behoorlijk vastzitten dus meermalen slaan kan noodzakelijk zijn.
Slaat u alles kapot, komt trouwens bijna nooit voor, dan kunt u altijd nog een nieuwe machine kopen.
 

Coko

  • #9
De doorslaggevende factor bij de anschaf van mijn accuboor was de ergonomie.
Ik had verschillende modellen op het oog die in mijn budget paste en nagenoeg dezelfde specs hadden.
In de winkel bleken ze ook qua formaat ongeveer gelijk en uiteidelijk is mijn keuze gevallen op een model met standaard riemclip.
Onbegrijpenlijk dat niet iedere fabrikant dit er standaard opzet :!:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het is zowel de boorkop (boortje of bitje wil zomaar losraken of ik krijg het juist met geen mogelijkheid meer los). Ook de slipkoppeling is niet zo goed meer.

Ik heb vorig jaar heel de boormachine opengemaakt, alles uit elkaar gehaald en gereinigd. Hierna met nieuw vet alles weer gesmeerd.

De vraag is of ik het geld van de reparatie niet beter bij een nieuwe kan leggen. Dan heb je ook weer 2 goede accu's.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Tsja, die vraag kunnen wij niet voor u beantwoorden, wij gaan niet over uw geld.
Wanneer de machine al tig jaar oud is en er geen onderdelen meer te krijgen zijn zou de aanschaf van een nieuwe zinvol zijn, is het een jong exemplaar dan is een nieuwe boorkop te overwegen.
 

Black Knight

  • #12
Deze week ook pas een nieuwe hier. De oude zijn accu was "op" en al meer dan 10j oud.
Hebben nu een 24V model (al een vrij zware, maar nog steeds gehandzaam). Oude was een 18V model, en vind dat de nieuwe een stuk krachtiger is. In elk geval, hij draait een 5mm schroef zo door een volle houten blok uit :).
Ook bij deze zitten 2 accu's. Zijn voor een zwaarder model gegaan vanwege het feit dat deze toch voor al wat zwaardere constructieklussen gebruikt wordt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Het voltage van een accumachine zegt niet veel over het vermogen, de goedkopere uitvoeringen zijn vaak wel met hoog voltage maar met weinig amp. te koop.
Het aantal amp. is in combinatie met de kwaliteit van de accu en de overbrenging in de tandwielkast in hoofdzaak verantwoordelijk voor de kracht van de machine.
Ook een tweetraps mechanische instelling van het toerental levert over het algemeen veel meer kracht op.

Ik heb een machine van 9,6 volt waarmee kwaliteits spaanplaatschroeven van 8 mm aan gort gedraaid worden dus alles is niet afhankelijk van het voltage.

Zoals hierboven ook al beschreven is een goede ligging in de hand en hanteerbaarheid net zo belangrijk.

Een 9,6 volt machine van goede kwaliteit is voor ongeveer dezelfde prijs te koop als een cheapy machine van 24 volt en veel beter hanteerbaar voor de gemiddelde klusser.
 

Black Knight

  • #14
Over die tweetraps instelling ben ik het ook eens, was ik vergeten te vermelden :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu