Welke betonvloer als vervanging van een houten vloer

Karlijn74

  • #1
Hoi,

Ik ben nieuw hier en sowieso nieuw in de wereld van klussen. Ik heb pas mijn eerste huis gekocht en volgende week krijg ik de sleutels. Het is een huis uit 1918 en in een redelijke staat, maar zal wel moeten worden gemoderniseerd en geïsoleerd. Nou ben ik al redelijk lang opzoek naar aannemers of klussers die ik kan inhuren, maar helaas zitten ze bomvol en zal ik er toch zelf aan moeten geloven om veel zelf te gaan doen. In het huis liggen houten ondervloeren, alleen een later aangebouwd deel is van beton. Nou wil ik graag een goed geïsoleerde vloer en het liefst met vloerverwarming als hoofdverwarming doorlopend naar de betonnen vloer van de keuken, hal en bijkeuken. De vloer van hout is 3,10 bij 7,70 meter en nu weet ik alleen dat het huis op zand is gebouwd, maar verder niets, dat zal blijken zodra we kunnen gaan beginnen met klussen. Wel wil ik alvast een beetje voorbeelden van vloeren wat mogelijk zou kunnen zijn. Ik heb veel gegoogeld en nou heb je schuimbetonvloeren, renovatievloeren of helemaal beton storten. De renovatievloer heeft denk ik mijn voorkeur, maar wel met stalen liggers en niet van beton. Globaal wat zijn de grove kosten van de diverse vloeren? Waarbij ik zelf sowieso de oude vloer zelf verwijder en alvast leidingen, elektra etc zullen worden vernieuwd waar nodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Laat een bouwkundige eerst eens een opsomming maken van zaken die het hardst nodig zijn, dan weet u tenminste wat er op u af komt.
Sommige ingrepen vragen een goed advies ter plaatse.

Op het forum geven we trouwens geen schatting van prijzen, dat is op afstand niet te beoordelen, zie ook de forumregels.

We zien u graag terug als u concrete vragen over de uitvoering van klussen hebt.
 

Karlijn74

  • #3
Ik heb een bouwkundig rapport, dus daar weet ik globaal op visuele aspecten wat er moet gebeuren. Echter wil ik wat ik aanpak gelijk goed doen/ laten doen. Ik heb een bouwdepot, maar wil wel ongeveer weten waar ik aan toe ben, maar als dat niet is toegestaan zal ik daar verder niet op ingaan. Wel zou ik nog steeds advies willen over mogelijkheden van vloeren. Er is zover ik nu weet geen kruipruimte aanwezig.
 

Karlijn74

  • #4
Stel ik ga voor een VBI semi-droog renovatievloer. De liggers, bij sommige sites zie ik dat ze steunen op hoekprofielen welke aan de fundering zijn gemonteerd, maar bij andere zie ik dat ze in de fundering zijn gemonteerd. Zijn die hoekprofielen ook geschikt voor een semi-droog systeem? De liggers in de fundering plaatsen heeft denk ik mijn voorkeur, maar hoe bepaal ik op welke hoogte ze moeten komen te liggen? En bovenop wil ik het afwerken met een Lewis-vloer met vloerverwarming. Wat zijn de grootste valkuilen bij een project als dit?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De hoogte bepaal je door de opbouw op te schrijven/tekenen en alle diktes bij elkaar op te tellen. En dat trek je af van de huidige vloerhoogte.

Een droogbouwsysteem is meestal licht en kan op de oude fundering. Als er beton gestort wordt, moet je (laten) controleren of de fundering het extra gewicht aan kan.

Tips:
Maak een plan van de gehele woning. Ook al voer je het gefaseerd uit. Op die manier kom je erachter of bepaalde zaken elkaar bijten of een andere oplossing nodig hebben. Als je bv. in een ongeisoleerde muur een nieuw kozijn plaatst, zit het op de verkeerde plek als je later de muur gaat isoleren.

Gebruik zoveel mogelijk minimaal nieuwbouweisen van het bouwbesluit. Als je (in de toekomst) geen gas meer wilt gebruiken voor verwarming, isoleer dan beter dan nieuwbouwniveau. Let ook goed op de kierdichting. En maak een ventilatieberekening (online voorbeelden te vinden, is niet heel moeilijk).

Prijzen kan je opvragen bij bouwmateriaalgroothandels (of online). Via een offerte krijg je soms korting.
 

Karlijn74

  • #6
Dank je wel voor je antwoord, ondertussen heb ik dus de sleutel en is het eerste sloopwerk begonnen. De huidige houten vloer loopt net als een weg bol. We hebben 1 plank losgetrokken om te zien wat er onder zit en inderdaad geen kruipruimte maar na ongeveer 15 tot 20 cm begint de zandbodem. Nu gaan we kijken of dan misschien op het zand direct een vloer kunnen realiseren met schuimbeton.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Ik ben het helemaal eens met IJkenhout: Voordat je keuze's maakt, het plan voor de hele woning klaar maken. Alles hangt samen!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik neem aan dat je weet dat het vervangen van een vloer een constructieve ingreep is waarvoor een bouwvergunning vereist is.

zoek een deskundige die kost wat maar is zijn geld dubbel en dwars waard als je zelf van niets weet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu